19.5 C
Athens
Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Ο Robert Lepage στο Εθνικό Θέατρο

Ο Robert Lepage στο Εθνικό Θέατρο

Μια διοργάνωση της Rolex σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο

Την Πέμπτη 25 Μαΐου στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί η δημόσια συζήτηση «Το έργο και η μέθοδος του Robert Lepage» στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στο Κτήριο Τσίλλερ. Ο διεθνώς καταξιωμένος Καναδός δημιουργός του θεάτρου και μέντορας της Rolex, Robert Lepage, θα μιλήσει για το έργο του σε μια μοναδική συζήτηση που συντονίζει η Κάτια Αρφαρά, Επίκουρη Καθηγήτρια Θεάτρου και Επιτελεστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Ν. Υόρκης στο Άμπου Ντάμπι και Επιμελήτρια.

Theatre mentor Robert Lepage at the Théâtre du Soleil of La Cartoucherie

 Λίγα λόγια για τον Robert Lepage
Μάγος της σκηνής, αλχημιστής του βλέμματος, δεινός story teller, o σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας Ρομπέρ Λεπάζ ενσωματώνει στις δημιουργίες του τις κατακτήσεις των νέων τεχνολογιών, φτιάχνοντας ένα θέατρο ποιητικό, ηλεκτροφόρο, συγκινητικό, όπου όλα τα μέσα υπηρετούν μοναδικά την ανάγκη μας να ακούμε ιστορίες. Η διεθνής κριτική έχει αποθεώσει το πρωτότυπο, σύγχρονο και μοναδικό έργο του που ξεπερνά τα σύνορα και αμφισβητεί κάθε φορά τα πρότυπα της σκηνικής γραφής.

Το διορατικό πνεύμα του Robert Lepage και η θέλησή του για δημιουργία τον οδήγησαν να προωθήσει και να υλοποιήσει την κατασκευή του θεάτρου Le Diamant στο κέντρο του Κεμπέκ. Αυτός ο νέος και μοναδικός χώρος πολιτισμού εγκαινιάστηκε το 2019, με σκοπό να αποτελέσει σημείο συνάντησης του κοινού, νεοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών και δημιουργών από κάθε κοινωνικό στρώμα.

Ο Robert Lepage υπήρξε μέντορας του Matías Umpierrez την περίοδο 2016−2017.

 Λίγα λόγια για την Κάτια Αρφαρά
Η Κάτια Αρφαρά είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Θεάτρου και Επιτελεστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Άμπου Ντάμπι, καθώς και επιμελήτρια. Η έρευνά της και τα επιμελητικά και διδακτικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην περφόρμανς και στην πολιτική στον Παγκόσμιο Νότο, τις μετα-αποικιακές δραματουργίες, τη μετανάστευση και τη δημόσια τέχνη. Ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια και Επιμελήτρια Θεάτρου και Χορού στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση (2009-2019), η Δρ. Αρφαρά εισήγαγε και επιμελήθηκε διάφορα δημόσια προγράμματα και δια-καλλιτεχνικά φεστιβάλ στο μεταίχμιο της τέχνης, της επιστήμης και της πολιτικής πρακτικής, όπως το site-specific Fast Forward Festival. Κείμενάτης έχουν δημοσιευθεί στο TDR: The Drama Review, Theatre Research International, Contemporary Theatre ReviewκαιPerformance Research. Έχει συγγράψει το βιβλίο Théâtralités contemporaines και έχει συνεπιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους lntermedial Performanceκαι Politics in the Public Sphere.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με διαθέσιμη ελληνική μετάφραση.

Hείσοδος θα είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διατίθενται από την Τετάρτη 17/5 έως και Πέμπτη 25/5 (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) στα ταμεία του κτηρίου Τσίλλερ από 10:00 έως 20:00.

Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας

Πληροφορίες: 210.5288170-171

H εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Τεχνών Rolex: Γιορτάζοντας 20 χρόνια mentoring» που θα πραγματοποιηθεί από 22 έως 28 Μαΐου 2023 σε πολλούς χώρους σε ολόκληρη την Αθήνα, για να σηματοδοτήσει την 20ή επέτειο του Προγράμματος Rolex για την καλλιτεχνική καθοδήγηση. Το πρόγραμμα αυτό δίνει τη μοναδική ευκαιρία σε νέους και πολλά υποσχόμενους καλλιτέχνες από τον χώρο του θεάτρου, της μουσικής, του χορού, του κινηματογράφου, της αρχιτεκτονικής, των εικαστικών και της λογοτεχνίας να έρθουν σε δημιουργική αλληλεπίδραση με αναγνωρισμένους στον τομέα τους διεθνείς καλλιτέχνες. Για πρώτη φορά η Rolex επιλέγει την Αθήνα για να αναδείξει, σε μια τριήμερη γιορτή, τα επιτεύγματα και τις δημιουργικές σχέσεις ανάμεσα σε προστατευόμενους και μέντορες του Προγράμματος –που ξεπερνούν τους 60–, μέσα από παραστάσεις, εκθέσεις, αναγνώσεις, προβολές, εγκαταστάσεις και συζητήσεις.

Μπορείτε να δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex εδώ:  www.rolex.org/rolex-mentor-protege/rolex-arts-festival/programme

Το πρόγραμμα των προ-φεστιβαλικών εκδηλώσεων (22-25 Μαΐου) βρίσκεται εδώ: https://www.rolex.org/el/rolex-mentor-protege/rolex-arts-festival/pre-festival-programme

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -