34.8 C
Athens
Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

SOS για τον “Άτταλο” και αναμονή για δύο ιστορικούς κινηματογράφους της Αθήνας

 

«Ο κινηματογράφος δεν είναι μια τέχνη που κινηματογραφεί τη ζωή: ο κινηματογράφος είναι κάτι μεταξύ της τέχνης και της ζωής. Αντίθετα με τη ζωγραφική και τη λογοτεχνία, ο κινηματογράφος και δίνει στη ζωή και παίρνει από αυτή, και προσπαθώ να αποδώσω την αρχή αυτή στις ταινίες μου. Και η λογοτεχνία και η ζωγραφική υπάρχουν ως τέχνη από την αρχή· ο κινηματογράφος όχι». ~ Ζαν Λικ Γκοντάρ

***

Αντίπαλό του βρίσκει την πολιτεία και συγκεκριμένα την τοπική αυτοδιοίκηση ο ιστορικός κινηματογράφος «Άτταλος» της Νέας Σμύρνης. Το σινεμά έχει περάσει στη διαχείριση της εταιρείας κινηματογραφικής διανομής Weird Wave, η οποία, τα τελευταία χρόνια, έχτισε το δικό της κεφάλαιο στο καλλιτεχνικό σινεμά, ανακαινίζοντας το «Άστορ» της Στοάς Κοραή και μετατρέποντάς το σ’ ένα μικρό artiplex γεμάτο θεατές όλων των ηλικιών, αλλά και επαναλειτουργώντας το «Ανδόρα» στους Αμπελόκηπους και το θερινό «Στέλλα», που τόσο είχε λείψει στους κατοίκους της Κυψέλης.

Η Weird Wave αποφάσισε να αξιοποιήσει, λοιπόν, τον «Άτταλο», ανακαινίζοντάς τον και εξοπλίζοντάς τον με νέα μηχανήματα ήχου και εικόνας. Προσπαθώντας να εκδώσει τις απαραίτητες άδειες για τις εργασίες, η Weird Wave ήρθε αντιμέτωπη με την άρνηση των τοπικών φορέων οι οποίοι μιλούν για «νέα άδεια χρήσης γης», ενώ είναι γνωστό ότι δεν εκδίδονται καινούργιες άδειες μέσα στην Αθήνα και ενώ είναι επίσης γνωστό ότι εξαιρούνται όσοι κινηματογράφοι ήδη υπάρχουν και λειτουργούν.

Σχετικά με το θέμα, λάβαμε από τη Videorama – Weird Wave και τον κ. Ανδρέα Κονταράκη την παρακάτω ανακοίνωση:

«Όπως είναι γνωστό, η εταιρεία μας, εκτός των άλλων, δραστηριοποιείται και στη διανομή ταινιών, με την επωνυμία Weird Wave, και έχει ειδικευτεί σε art house ταινίες. Τα τελευταία χρόνια, για να μπορέσουμε να κυκλοφορούμε απρόσκοπτα τις ταινίες μας, αποφασίσαμε να βρούμε, να ανακαινίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε κάποιους ιστορικούς κινηματογράφους της Αθήνας. Έτσι, μετά το Άστορ στο κέντρο, το Ανδόρα στους Αμπελόκηπους και τον Δημοτικό Κινηματογράφο Στέλλα στην Κυψέλη, προχωρήσαμε και στην εκμετάλλευση του πιο ιστορικού κινηματογράφου της Ν. Σμύρνης, του Άτταλου. Αποφασίσαμε, δηλαδή, να ανακαινίσουμε και να τοποθετήσουμε νέα μηχανήματα ήχου και εικόνας στην αίθουσα που έχει ταυτιστεί με τον πολιτισμό της περιοχής και όχι μόνο.

Όπως ενεργούμε πάντα, από την πρώτη στιγμή θελήσαμε να εκδώσουμε και τις απαραίτητες άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας, προκειμένου να ξεκινήσουμε νόμιμα τις προγραμματισμένες εργασίες ανακαίνισης. Όμως, προς έκπληξή μας, οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς αρνούνται από το καλοκαίρι μέχρι και σήμερα να εκδώσουν τις άδειες που προβλέπει ο Νόμος. Είναι ο ίδιος Νόμος με τον οποίο εκδόθηκαν και οι προηγούμενες άδειες στους παραπάνω κινηματογράφους. Οι τοπικοί αρμόδιοι φορείς κάνουν μια δική τους ερμηνεία του Νόμου. Μιλάνε δηλαδή για… νέα «άδεια χρήσης γης», ενώ είναι γνωστό ότι δεν εκδίδονται καινούργιες άδειες μέσα στην Αθήνα και ενώ είναι, επίσης, γνωστό ότι εξαιρούνται όσοι κινηματογράφοι ήδη υπάρχουν και λειτουργούν. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μείνουν όλα στη μέση, με τεράστιο οικονομικό κόστος αλλά και εμπορική ζημιά καθώς έχει χαθεί πλέον ολόκληρη η κινηματογραφική σεζόν.

Ο Άτταλος λειτουργεί ανελλιπώς από το 1961, δηλαδή δύο δεκαετίες πριν καθιερωθεί ο όρος «άδεια χρήσης γης». Ακόμα και η άδεια ανέγερσης της οικοδομής αναφέρεται αποκλειστικά σε κινηματογράφο. Κάθε χρόνο, η άδειά του ανανεώνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Και ξαφνικά, οι ίδιες υπηρεσίες αποφασίζουν και διατάσσουν να κλείσει ο κινηματογράφος επειδή αναγκάστηκε να αλλάξει ιδιοκτήτη, καθώς ο αείμνηστος Βασίλης Μπανανής απεβίωσε αφού πρώτα έδωσε τα νιάτα του και την ψυχή του στον ιστορικό χώρο.

Ζητάμε, από όλους εσάς που αγαπάτε την 7η Τέχνη και θεωρείτε τις κινηματογραφικές αίθουσες σημεία πολιτισμού, να κινητοποιηθείτε και να συμπαρασταθείτε. Αυτή η περίπτωση, δυστυχώς, δεν αφορά μόνο την επιχείρησή μας, αλλά κάτι περισσότερο. Αν δημιουργηθεί τέτοιο προηγούμενο, θα ακολουθήσει το κλείσιμο δεκάδων κινηματογράφων όταν θα χρειαστεί να αλλάξουν ιδιοκτήτη και να μεταβιβάσουν την άδεια λειτουργίας ή εγκατάστασης”.

***

Εν τω μεταξύ, οι κινηματογραφόφιλοι Αθηναίοι περιμένουν τα καλά νέα που δεν έρχονται για την ανακαίνιση και επαναλειτουργία των κινηματογράφων-κοσμημάτων του κέντρου, «Αττικόν» και «Απόλλων». Τα σινεμά βρίσκονται ακόμα εγκλωβισμένα σ’ έναν λαβύρινθο αξιώσεων και οφειλών που κατά κύριο λόγο εντοπίζονται στη δικαστική διαμάχη του Ιδρύματος Σταματίου Δεκόζη-Βούρου, ιδιοκτήτη του ακινήτου, με το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, και που, αν δεν επιλυθούν, καμία από τις υπόλοιπες πλευρές που προτίθενται να βοηθήσουν -φυσικά οι διαχειριστές των κινηματογράφων, η οικογένεια Τσακαλάκη της αλυσίδας Cinemax, ο Δήμος Αθηναίων, το υπουργείο Πολιτισμού με παλαιότερη δέσμευσή του- δεν μπορεί καν να ξεκινήσει τη δουλειά.

Ο κινηματογράφος, ως μέσο καλλιέργειας, κοινωνικοποίησης και ομαδικότητας, για να υποστηριχθεί, χρειάζεται και κάτι παραπάνω από το ξεκάθαρα θετικό βήμα της πρόσφατης νομοθεσίας για την καταπολέμηση της πειρατείας. Για να πηγαίνουν οι θεατές στο σινεμά, πρέπει τα σινεμά να υπάρχουν, να λειτουργούν σωστά και να εκφράζουν μια γκάμα αισθητικών και καλλιτεχνικών επιλογών, όπως απαιτεί ο σύγχρονος πολιτισμός.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -