24.5 C
Athens
Τρίτη 16 Απριλίου 2024

O “Αμερικάνος” περιοδεύει στα θερινά φεστιβάλ

Από τη μοναξιά, την καχυποψία απέναντι στο “ξένο”, την ελπίδα, τον έρωτα, την πίστη, που αποτελούν τα συστατικά της ουσίας ενός διηγήματος, εκπορεύτικε η ιδέα μιας παράστασης με ανθρώπινη διάσταση και στοιχεία υψηλής τέχνης. Το cat is art έχει επαινέσει κατ’ επανάληψιν στο παρελθόν τον «Αμερικάνο» του Θανάση Σαράντου για την αρτιότητά της, την αφηγηματική δεινότητα του πρωταγωνιστή, τη σπάνια αισθητική της, την ευφάνταστη μουσική σύνθεση του Λάμπρου Πηγούνη και εν γένει τη σκηνοθετική της σύλληψη. Θεωρώ ότι ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Θανάσης Σαράντος αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο για το θέατρό μας, με το ταλέντο του, την καλλιτεχνική του γνώση, τη φαντασία του. Επίσης η ευγενής εμμονή του και η εμβριθής ενασχόλησή του με τον Παπαδιαμάντη τον καθιστά έναν από τους σοβαρότερους και πιο διεισδυτικούς μελετητές του. Φέτος η εταιρεία θεάτρου «ηθικόν ακμαιότατον» παρουσιάζει εκ νέου το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Ο Αμερικάνος» σε ανανεωμένο ανέβασμα και με καλοκαιρινή διάθεση. Μετά την επιτυχημένη παρουσίασή του ανά την Ελλάδα και στην Αθήνα, στο Ίδρυμα “Μιχάλης Κακογιάννης”, ο “Αμερικάνος”, στον τέταρτο χρόνο επιτυχίας του, ζωντανεύει ξανά στα καλοκαιρινά φεστιβάλ της Αττικής, με πρώτο του σταθμό το φεστιβάλ Βύρωνα, Δάφνης και Υμηττού στις 24 Ιουλίου και δεύτερο τα “Αισχύλεια” στην Ελευσίνα στις 29 του ίδιου μήνα.

«Ξένος μέσα στον κόσμο του»

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη θεατρική διασκευή του ομώνυμου κλασικού διηγήματος του Σκιαθίτη συγγραφέα για έναν ηθοποιό και έναν μουσικό, που υπενθυμίζει τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει η ανθρώπινη μοναξιά και η «αθεράπευτη» καχυποψία απέναντι σε οτιδήποτε άγνωστο ή φαινομενικά «ξένο». Ο ήρωας είναι «ξένος μέσα στον κόσμο του». Φυσικά, δεν είναι ούτε ξένος ούτε Αμερικάνος.

Η ελπίδα

Ο «Αμερικάνος» είναι ένας Έλληνας μετανάστης, που ύστερα από 25 χρόνια επιστρέφει στο νησί του και δεν τον αναγνωρίζει κανένας. Περιπλανάται μόνος στην αποβάθρα του λιμανιού και τριγυρνά στα σοκάκια της μικρής συνοικίας και στα χαλάσματα του πατρικού σπιτιού του. Το μόνο που τον κάνει να συνεχίζει να ελπίζει είναι ο έρωτας: η ελπίδα ότι η αγαπημένη του ίσως είναι ακόμα εκεί και τον περιμένει. Ακριβώς όπως ο Οδυσσέας, που γύρισε για να ξαναβρεί τη χαμένη του Ιθάκη στα μάτια της πιστής του Πηνελόπης.

Μια ιστορία αγάπης και ξενιτιάς

Ο «Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη λοιπόν είναι μια ιστορία αγάπης και ξενιτιάς: θα μπορούσε να είναι η ιστορία κάθε μετανάστη. Ίδια κι απαράλλαχτη με αμέτρητα προσωπικά και οικογενειακά δράματα, που γνώρισε η Ελλάδα εκείνης της εποχής – αλλά και κάθε εποχής. Αμέτρητοι ήταν οι νέοι που μπροστά στην αμείλικτη φτώχεια και την επιτακτική ανάγκη εγκατέλειψαν σπίτι, γονείς, αγαπημένες, αποφασίζοντας τη βουτιά στο άγνωστο: Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία – το όνομα που έπαιρνε ανάλογα με την περίσταση ο τελικός προορισμός, η ονειρεμένη «γη της Επαγγελίας». Ο «Αμερικάνος» του Παπαδιαμάντη λοιπόν δεν είναι παρά ο Έλληνας μετανάστης, απανταχού της Γης: κανένα άλλο έργο του κορυφαίου Σκιαθίτη «αγίου των γραμμάτων» δεν τον αφορά και δεν τον εκφράζει περισσότερο.

Ο συγκλονιστικός αφηγητής

Στην παράσταση ο Θανάσης Σαράντος ως αφηγητής, ερμηνεύει μια περσόνα του Παπαδιαμάντη, κρυφοκοιτάζει τη δράση και “μετατοπίζεται” σε όλα τα πρόσωπα που αφηγείται, με τη συνδρομή της μουσικής και των ήχων από τον συνθέτη Λάμπρου Πηγούνη. Στις καλοκαιρινές παραστάσεις παίζει επι σκηνής η μουσικός Τάνια Γιαννούλη.

Η απαστράπτουσα γλώσσα του Παπαδιαμάντη

Στη σκηνή οι θεατές παρακολουθούν τη συνομιλία της απαστράπτουσας γλώσσας του Παπαδιαμάντη με ζωντανή μουσική. Το σύμπαν των ατμοσφαιρικών ήχων που παράγονται από μια αλλιώτικη χρήση του πιάνου συνάδει με όλη την ποικιλία, τη δύναμη και τον πλούτο της συγκλονιστικής γλώσσας του κλασικού διηγήματος.

Ένας ωραίος και καλοφορεμένος άντρας

Ποιος είναι αυτός ο άγνωστος, ο ωραίος και καλοφορεμένος άντρας που περιπλανάται παραμονή Χριστουγέννων στην αποβάθρα του λιμανιού; Μοιάζει με ξένο, φαίνεται Αμερικάνος. Γιατί τριγυρνά νυχτιάτικα στα σοκάκια της μικρής συνοικίας μας; Τι δουλειά έχει ανάμεσα στα χαλάσματα του σπιτιού του Στάθη του Μοθωνιού; Γιατί στέκεται και περιμένει στη μέση του δρόμου και γιατί κοιτάζει «επιμόνως» και «επί μακρόν» το μισόκλειστο παράθυρο της Μιχάλαινας; Και πάνω από όλα, γιατί «έχει ξουραφισμένο το μουστάκι και τα γένια»;

Παραστάσεις – περιοδείες

Η παραγωγή της εταιρείας «ηθικόν ακμαιότατον», «Ο Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία από το Δεκέμβριο του 2009 έως τον Ιανουάριο του 2010 στο Θέατρο Άλεκτον. Ο φετινός κύκλος παραστάσεων ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο από τη Λαμία, με τον “Αμερικάνο” να περιοδεύει ανά την Ελλάδα, με μεγάλη απήχηση από το κοινό:  Η παράσταση “ταξίδεψε” στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στη Λάρισα, στη Λαμία, στην Κρήτη, στην Σκιάθο, αλλά και στην Καβάλα (Φεστιβάλ Φιλίππων). Το 2011 φιλοξενήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο ‘Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς ο “Αμερικάνος” επέστρεψε θριαμβευτικά στις ελληνικές σκηνές και παρουσιάστηκε εκ νέου στην Αθήνα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (BLACK BOX) από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου 2012 και συνεχίζει με περιοδεία στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα.

Συντελεστές

«Ο Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Σκηνοθεσία – ερμηνεία: Θανάσης Σαράντος
Μουσικός επί σκηνής: Τάνια Γιαννούλη
Μουσική σύνθεση: Λάμπρος Πηγούνης
Σκηνική επιμέλεια: Λίνα Μότσιου
Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Κερεστεντζής
Φωτογραφίες: Μαριλένα Σταφυλίδου, Γεράσιμος Νεοφύτου

Πού, πότε και πόσο

24 Ιουλίου στο Φεστιβάλ Βύρωνα, Δάφνης και Υμηττού (θέατρο Βράχων). Ώρα έναρξης: 21.00 μ.μ.
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ κανονικό, 5 ευρώ φοιτητικό, για παιδιά και νέους από 6-18 ετών, ΑΜΕΑ, άνεργους με κάρτα ΟΑΕΔ, για ηθοποιούς με ενημερωμένη κάρτα ΣΕΗ και θεατρολόγους με ενημερωμένη κάρτα θεατρολόγων, πολύτεκνους, κατόχους κάρτας πολιτισμού, ΥΠΠΟΤ. Επίσης το εισιτήριο θα κοστίζει 5 ευρώ για group πάνω από 10 άτομα.  
Διάρκεια παράστασης: 65 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Επικοινωνία: Μαρία Μπακοπούλου, 6938 129203

Προπώληση για το Φεστιβάλ Βύρωνα, Δάφνης, Υμηττού:
Ticket services
Ταμείο: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)
Εισιτήρια Online: www.ticketservices.gr
Τηλεφωνική αγορά: 210 7234567
Kαι στα ταμεία του θεάτρου πριν από την παράσταση
29 Ιουλίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ “Αισχύλεια” στο “Παλαιό Ελαιουργείο” στην Ελευσίνα. Ώρα έναρξης: 21.00 μ.μ.
Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ  (γενική είσοδος)
Προπώληση για τα “Αισχύλεια”:
Στα γραφεία του ΠΑΚΠΠΑ στην Ελευσίνα: Κίμωνος 11 και Παγκάλου, τηλ.: 210 5565612
Προπώληση γίνεται επίσης σε ημέρες προηγούμενων παραστάσεων στα ταμείa του Παλαιού Ελαιουργείου.
Πώληση: Στα ταμεία του Παλαιού Ελαιουργείου, όπου θα γίνει η παράσταση.

Θανάσης Σαράντος

Ο Θανάσης Σαράντος σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή τoυ Θεάτρου Τέχνης, σκηνοθεσία κινηματογράφου στη Νέα Υόρκη και αγγλική φιλολογία στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδας. Έλαβε υποτροφίες από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και το Ίδρυμα Fulbright. Συμμετείχε, ως ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτη, στο Watermill Center της Νέας Υόρκης με τον Robert Wilson (2000). Επίσης, συνεργάστηκε μαζί του ως ηθοποιός στην παράσταση «Προμηθέας» που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2001. Ιδρυτής της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «ηθικόν ακμαιότατον», διασκεύασε και σκηνοθέτησε τα έργα «Καλιγούλας» του Αλμπέρ Καμύ που παρουσιάστηκε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε συμπαραγωγή με το ΚΘΒΕ το 1999-2000 (Θέατρο Καλαμαριάς και Θέατρο του Νέου Κόσμου) και «Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαίντ-Εξιπερί (Συνεργείο Τεχνών). Το 2005-06 παίζει ως ηθοποιός στο έργο της Κάριλ Τσέρτσιλ «Ένας Αριθμός» σε σκηνοθεσία του Τάσου Μπαντή. Το 2008 σκηνοθέτησε το έργο του Μάριους φον Μάγιενμπουργκ «Ο Άσχημος» στο Εθνικό Θέατρο. Το 2009 σκηνοθέτησε το νέο έργο του Μάριους φον Μάγιενμπουργκ «Ο Σκύλος, η Νύχτα και το Μαχαίρι» στο Από Μηχανής Θέατρο. Το 2009-10 σκηνοθετεί και παίζει στο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Ο Αμερικάνος» και την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2010 συμμετείχε στην παράσταση «Το Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη (στο ρόλο του Αντώνη) σε σκηνοθεσία της Άννας Βαγενά. Έχει σκηνοθετήσει τρεις ταινίες μικρού μήκους, «Το Γάντι» 2001, «Εν Λευκώ» 2004, «Μαρία» 2009, οι οποίες έχουν κερδίσει βραβεία και συμμετοχές σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Επίσης σκηνοθέτησε και ερμήνευσε με ιδιαίτερη επιτυχία το ομώνυμο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη “Όνειρο στο Κύμα” για το Φεστιβάλ Αθηνών 2011.

Εταιρεία θεάτρου “ηθικόν ακμαιότατον”

Περισσότερες λεπτομέρειες για την “ηθικόν ακμαιότατον”, τις παραγωγές της εταιρείας ανά την Ελλάδα  και τον Θανάση Σαράντο μπορείτε να βρείτε και στο blog thanassissarantos.blogspot.com, ενώ με την ‘’ηθικόν ακμαιότατον” μπορείτε να επικοινωνείτε στο mail [email protected].   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -