Ο Μιχάλης Συριόπουλος είναι ο νικητής του 19ου Θεατρικού Βραβείου Δημήτρης Χορν που απονεμήθηκε νωρίτερα, βράδυ Δευτέρας, στο θέατρο Δημήτρης Χορν. Ο ταλαντούχος ηθοποιός βραβεύθηκε για την ερμηνεία του στον ρόλο του Καντίντ στο «Καντίντ ή Η αισιοδοξία» του Βολταίρου, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου (Πόρτα) και για τον ρόλο του Κίμωνα στην «Πόλη» της Λούλας Αναγνωστάκη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου (Φεστιβάλ Αθηνών/ Πειραιώς 260)
Ο Γιάννης Νιάρρος, βραβείο Χορν 2018, παρέδωσε τον σταυρό αλλά ο ίδιος δεν παρέστη γιατί έπρεπε να προλάβει τη δική του παράσταση, στο Τζένη Καρέζη («Στέλλα κοιμήσου»).
Το ετήσιο επαμειβόμενο βραβείο (3.000 ευρώ) που φέρει το όνομα του μεγάλου Έλληνα ηθοποιού και συνοδεύεται από μια περγαμηνή, περιλαμβάνει και τον σταυρό του, ο οποίος περνάει από τον έναν νικητή στον επόμενο, κάθε χρόνο. Θεσμοθετήθηκε από τον Σταμάτη Φασουλή και άρχισε να χρηματοδοτείται από τον Γιάννη Χορν –η σύζυγός του, Στέφανι Χορν.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Σταμάτης Φασουλής ενώ ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Κώστας Γεωργουσόπουλος, μίλησε για τη διαχρονική αξία του βραβείου. Στην επιτροπή, εκτός του προέδρου, είναι ο Σταμάτης Φασουλής, η Ξένια Καλογεροπούλου, η Λυδία Κονιόρδου και η δημοσιογράφος Αντιγόνη Καράλη.
Την οργάνωση της βραδιάς ανέλαβαν όπως κάθε χρόνο ο Σταμάτης Φασουλής και ο Θεοδόσης Ισαακίδης, ενώ τη σκηνοθετική επιμέλεια ο Γιώργος Λύρας.
***
Το βραβείο είναι ετήσιο, επαμειβόμενο και απονέμεται για την καλύτερη ερμηνεία νέου άνδρα ηθοποιού κατά την περασμένη θεατρική περίοδο. Ο βραβευθείς πρέπει να είναι απόφοιτος δραματικής σχολής και να έχει εμφανισθεί για πρώτη φορά στο θέατρο, επαγγελματικά, τα τελευταία χρόνια.
Βάσει παράδοσης, ο σταυρός του μεγάλου Έλληνα ηθοποιού περνά, κάθε χρόνο, από τον ένα νέο ηθοποιό στον άλλο, συνοδευόμενος από περγαμηνή.
Παραλαμβάνοντας τον σταυρό, ο Μιχάλης Συριόπουλος ανέφερε: «Θέλω να αφιερώσω αυτό το βραβείο σε δύο ανθρώπους που μου έμαθαν να είμαι καλοπροαίρετος και να χαμογελάω στα δύσκολα, στους γονείς μου. Είναι λίγο περίεργη στιγμή για μένα. Προέρχομαι από μία πολύτεκνη οικογένεια που δεν είχε καμία σχέση με το θέατρο. Πριν από 14 χρόνια, είχα χάσει 36 κιλά για το θέατρο και τριγυρνούσα σε θεατρικές κριτικές επιτροπές με το τραγούδι του Χορν “Πες μου μια λέξη” και με απέρριπταν. Μέχρι και σε τζαζ εκτέλεση το είχα ερμηνεύσει. Απόψε βρίσκομαι εδώ σε μία άλλη πόλη, στην Αθήνα, και η μισή μου ζωή βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πλατεία αυτού του θεάτρου: η οικογένειά μου, οι φίλοι μου, η δασκάλα μου…
Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τους σκηνοθέτες μου για τους ρόλους που μου πρόσφεραν, αλλά κυρίως τον Θωμά Μοσχόπουλο γιατί μ’ έκανε να ρισκάρω και να κατέβω από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα φορτωμένος με τα πράγματά μου, τον σκύλο μου και 20 ευρώ στην τσέπη και τον Γιάννη Μόσχο γιατί μ’ έκανε να κοιτάξω από τον καθρέφτη της ψυχής μου. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου γιατί το θέατρο είναι ομαδικό σπορ».
Υποψήφιοι, για τη σεζόν 2017-2018, ήταν οι:
Θάνος Λέκκας για το ρόλο του Νάνκι-Που στην όπερα «Ο Μικάδος» των Ουίλλιαμ Σβενκ Γκίλμπερτ και Άρθουρ Σάλλιβαν, σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση (Εθνική Λυρική Σκηνή /Εναλλακτική Σκηνή).
Μιχάλης Πανάδης για τον ρόλο του Έντουαρντ στον «Φεγγίτη» του Ντέιβιντ Χέαρ, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη (Εμπορικόν).
Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης για τον ρόλο του Ορφέα στο «Ορφέας κι Ευρυδίκη» σε σκηνοθεσία – σύνθεση κειμένου του Δημήτρη Μπογδάνου (Θέατρο του Νέου Κόσμου).
- Ο Μιχάλης Συριόπουλος γεννήθηκε το 1986 στη Θεσσαλονίκη, και είναι ηθοποιός. Τελείωσε τη Δραματική Σχολή Σύγχρονου Θεάτρου του Βασίλη Διαμαντόπουλου. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις, συμπεριλαμβανομένων: “O Βυσσινόκηπος”, “Το όνειρο του σκιάχτρου”, “Η όπερα του ζητιάνου”, “Ορφέας vision”, “Αθώοι ψεύτες”, “Τρεις αδελφές”, “Το σκλαβί”, “Σ’ εσάς που με ακούτε”, “Αντιγόνη”, “Ματωμένος γάμος”, “Λογοτεχνικά πρωινά της Κυριακής” και “Λεωφορείον ο πόθος”. Τη σεζόν 2014-2015, συμμετέχει στη δραματική σειρά μυστηρίου του Ant1 “Η Εκδρομή”.
– Φωτογραφία: Ελίνα Γιουνανλή