Επιμέλεια: Παναγιώτης Μήλας
«Είναι ένα έργο που λατρέψαμε. Δουλέψαμε εξαιρετικά. Είχε πολύ μεγάλη απήχηση. Είναι το κείμενο και η δύναμή του αφενός, η διασκευή που είναι σπουδαία, αλλά και η τύχη των ωραίων συνεργασιών».
Λόγια του σκηνοθέτη Τάκη Τζαμαργιά στην Ειρήνη Αϊβαλιώτου και στο catisart.
Ο κ. Τζαμαργιάς, συνεχίζοντας, λέει: «Ο «Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου» ουσιαστικά είναι ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Σήμερα που η αγορά είναι πολύ δύσκολη, αυτό που πρέπει να καταθέσει κανείς πρέπει να είναι αποτέλεσμα πραγματικής δουλειάς. Ο κόσμος έχει ανάγκη να νιώσει τη συγκίνηση. Την αναζητά. Θέλει να ξανανιώσει ότι ανήκει κάπου και θέλει να νιώσει όμορφα στη διαδικασία της παράστασης. Και όταν λέω όμορφα, εννοώ το να μπορέσει να δει πράγματα, όχι με τα οποία θα ταυτιστεί, αλλά στα οποία θα συναντήσει ρωγμές, που μέσα σε αυτές θα δει τον εαυτό του. Ζητάει να δει τον εαυτό του. Το κοινό από μόνο του, έχει και κριτήριο και αισθητήριο. Μπορεί να επιλέξει αφού μπορεί να διαπιστώνει ότι δεν το εξαπατάς».
***
Η μοναδική γραφή της Άλκης Ζέη συνδυάζει με απαράμιλλο τρόπο τη δραματικότητα και την αγωνία του πολέμου με την ελαφράδα της παιδικής ματιάς, κάνοντας τον «Μεγάλο περίπατο του Πέτρου» ένα από τα πιο αυθεντικά και αγαπητά κείμενα σχετικά με αυτό το κομμάτι της ελληνικής Ιστορίας.
Το έργο διασκευάστηκε για το θέατρο και παρουσιάζεται με τη σκηνοθετική υπογραφή του Τάκη Τζαμαργιά, ενός σκηνοθέτη με μεγάλη παιδαγωγική εμπειρία, που καλείται να ζωντανέψει σκηνικά, μαζί με τους συνεργάτες του, το ψηφιδωτό των προσώπων και τις ιδέες της μεγάλης Ελληνίδας πεζογράφου.
***
Η κήρυξη του πολέμου στην Ελλάδα, στις 28 Οκτωβρίου 1940, ανατρέπει τη ζωή του εννιάχρονου Πέτρου, που βλέπει τα πάντα να αλλάζουν γύρω του από τη μια στιγμή στην άλλη. Μέσα στις νέες αυτές συνθήκες, ο Πέτρος θα ξεκινήσει ένα μεγάλο περίπατο, γεμάτο περιπέτειες, συναισθήματα, εμπειρίες και γνώσεις που θα πλουτίσουν την παιδική του ψυχή και θα τον κάνουν να αγαπήσει «πάνω από όλες τις άλλες αγάπες» την πατρίδα του. Η απελευθέρωσή της από τους Γερμανούς θα τον βρει να παίζει στους δρόμους, «άντρας πια, δεκατριών χρονών»!
***
Ο Πέτρος ετοιμάζεται για περίπατο και στη Θεσσαλονίκη
Μετά την Αθήνα και τη Λευκωσία, ήρθε η σειρά της Θεσσαλονίκης για να υποδεχτεί την Άλκη Ζέη, τον «Πέτρο» της και τον Τάκη Τζαμαργιά. Ήδη ξεκίνησαν οι πρόβες για τη νέα παραγωγή της Παιδικής Σκηνής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
Ένας μεγάλος περίπατος, ένα ταξίδι συναισθημάτων, ένα έργο που συνδυάζει τη σκληρή πραγματικότητα και την αγωνία της επιβίωσης με την ελαφρότητα και την αθωότητα της παιδικής ηλικίας. Το κλασικό, βραβευμένο μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη, της πλέον μεταφρασμένης (σε περισσότερες από 20 γλώσσες) συγγραφέα λογοτεχνικών και θεατρικών έργων για παιδιά και νέους μας μεταδίδει μηνύματα ελπίδας κι αισιοδοξίας ότι οι άνθρωποι μπορούν να τα καταφέρουν ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες.
Ο Τάκης Τζαμαργιάς σκηνοθετεί το έργο για τρίτη φορά μετά το ανέβασμά του στο Εθνικό Θέατρο (2011-2012) και στο Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (2016-2018). Παρών στην πρώτη ανάγνωση του έργου, ήταν και ο Σάββας Κυριακίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, ο οποίος συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη στη δραματοποίηση του μυθιστορήματος.
***
Ο Τάκης Τζαμαργιάς, σε σημείωμά του για την παράσταση, επισημαίνει:
“Το έργο παρόλο που παραπέμπει στη φρίκη του πολέμου και της κατοχής στην Αθήνα, δεν περιορίζεται σε αυτήν, την υπερβαίνει και αποκτά μια οικουμενική διάσταση για τα παιδιά όλου του κόσμου.
Ο Πέτρος, παππούς σήμερα, ανακαλεί μνήμες, ζωντανεύει στιγμιότυπα από την παιδική του και εφηβική του ηλικία σε μια δύσκολη ιστορική περίοδο, όπου η πατρίδα του βρισκόταν υπό κατοχή από ξένο κατακτητή με στερήσεις, πείνα και θανάτους. Με τον μικροσκοπικό του φακό φωτίζει ανθρώπους, σχέσεις, ιδέες, αλλάζει απόψεις, γκρεμίζει δεδομένα και στερεότυπα και μέσα από την περιπλάνησή του μας οδηγεί να δούμε με άλλη ματιά τα παιδιά του πολέμου στον πλανήτη μας, τις κακουχίες, την πείνα και τους θανάτους, τα hot spots με τα παιδιά της γειτονικής μας Συρίας και με κουράγιο και δύναμη μας ενθαρρύνει να μη χάνουμε την πίστη για τον αγώνα που οφείλουμε να κάνουμε «…για μια καινούργια ζωή», να βρούμε την αισιοδοξία και το χαμόγελο που λίγο λίγο χάνουμε. Μας κάνει να θυμηθούμε ότι σε δύσκολες εποχές όπου κυριαρχούν οι ιδέες και οι αξίες μπορούμε να ενθουσιαζόμαστε για «τα μικρά» του τόπου μας.
Η παράστασή μας ακολουθώντας τα χνάρια του Περιπάτου της Κύπρου και της Αθήνας, οφείλει να φωτίσει μέσα από τη ματιά του Πέτρου, το βηματισμό των παιδιών του Ελληνικού Βορρά και τα παιδιών όλης της οικουμένης, όταν από τη μια στιγμή στην άλλη ανατρέπονται όλα στη ζωή τους και γίνονται μάρτυρες και θύματα ενός κόσμου που ολοένα γίνεται και πιο βίαιος. Πόσο τρομακτικά η μεγάλη «Ιστορία» καθορίζει τη μικρή «ιστορία» και πως απορρυθμίζει την κοινωνική ζωή και επιδρά στο βίωμα μιας οικογένειας.
Στο τρίτο αυτό ανέβασμα ο σκηνοθέτης φιλοδοξεί να διατηρήσει τα στοιχεία της δύναμης και του σφρίγους που διέθεταν οι δύο προηγούμενες απόπειρες σε κειμενικό (μεταγραφή Σάββα Κυριακίδη – Τάκη Τζαμαργιά) και καλλιτεχνικό επίπεδο (μουσική Δημήτρη Ζαβρού, σκηνογραφία Εδουάρδου Γεωργίου) στην Αθήνα και στην Κύπρο και να την μπολιάσει με το ήθος και το πάθος της δυναμικής των ηθοποιών και συνεργατών του ΚΘΒΕ, εμβαθύνοντας ακόμη περισσότερο στα διαχρονικά μηνύματα της Άλκης …για έναν καλύτερο κόσμο»!
***
«Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου»
Της Άλκης Ζέη
Σε διασκευή: Τάκη Τζαμαργιά και Σάββα Κυριακίδη
Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς
Στο ρόλο του Πέτρου ο Γιάννης Γκρέζιος.
Παίζουν
Λευτέρης Αγγελάκης (Θείος Άγγελος-Αχιλλέας-Ιταλός στρατιώτης)
Ιορδάνης Αϊβάζογλου (Γιαούρτερ-Ψηλέας-Αγαρηνός)
Ιωάννης Βαρβαρέσος (Γιάννης)
Δημήτρης Καρτόκης (Θείος Άγγελος-Αχιλλέας-Ιταλός στρατιώτης)
Αίγλη Κατσίκη (Δροσούλα)
Δημήτρης Κολοβός (Παππούς)
Άννα Κυριακίδου (Μητέρα)
Παναγιώτα Μπιμπλή (Ρίτα)
Βασίλης Παπαδόπουλος (Σωτήρης)
Κατερίνα Πλεξίδα (Αντιγόνη)
Πολυξένη Σπυροπούλου (κυρία Λεβέντη)
Εύα Σωφρονίδου (Εύα-κυρία του Ερυθρού Σταυρού-Κοπέλα)
Στέργιος Τζαφέρης (Πατέρας)
Δημήτρης Τσεσμελής (κύριος Λουκάτος-Μάικλ-Κουκλοπαίκτης-Διερμηνέας)
Μανώλης Φουντούλης (Διερμηνέας)
***
Πληροφορίες
Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης
Πλατεία Λευκού Πύργου
Διεύθυνση: Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου
Τηλέφωνο: 231-52.00.200