Cat Is Art

Ο «Κομφορμίστας» (1969) του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι στο «Μηχανουργείο» της Πάτρας

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

 

Προβολή της ταινίας «Κομφορμίστας» (1969) του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Μηχανουργείο» (Ευμήλου 2-4, 26222, Πάτρα, πίσω από τον Άγιο Ανδρέα) το Σάββατο 8.12.2018 στις 15.00, με ελεύθερη είσοδο ανάλυση και συζήτηση, στο πλαίσιο της παρουσίασης του «Σεμιναρίου Ιστορίας και Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου Κάντο όπως ο Μπέργκμαν» που ξεκινάει στις 12.00 με ελεύθερη είσοδο και αυτή (σύνολο εκδήλωσης 5μισι ώρες 12.00-17.30).

Ο ΚΟΜΦΟΡΜΙΣΤΑΣ (1969)

IL COMFORMISTA

του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

με τους Ζαν-Λουί Τρεντινιάν, Στεφανία Σαντρέλι

Σύνοψη: Ρώμη, δύο χρόνια πριν από το ξέσπασμα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Μαρσέλο (Ζαν Λουί Τρεντινιάν) ζει μια απόλυτα συμβατική ζωή. Δουλεύει για το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι, είναι παντρεμένος με μία μικροαστή αλλά κοινωνικά αποδεκτή γυναίκα και πηγαίνει στην εκκλησία σε τακτά διαστήματα. Ο Μαρσέλο θα βρεθεί όμως αντιμέτωπος με τις… συνέπειες των πράξεών του όταν θα του ζητήσει το αφεντικό του να σκοτώσει έναν πρώην καθηγητή του.

Βασισμένη στο βιβλίο «Ο κομφορμιστής» (1951) του Αλμπέρτο Μοράβια.

Μία από τις πιο σημαντικές μεταπολεμικές ταινίες όλων των εποχών! The Guardian

  • Ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι γεννήθηκε στην Πάρμα το 1940. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς στην ιστορία του κινηματογράφου που πέθανε στις 26 Νοεμβρίου 2018, του οποίου οι ταινίες έχουν κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις και συχνά σόκαραν την κοινή γνώμη. Σπούδασε στη Ρώμη και αρχικά ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του, οπότε και ασχολήθηκε με την ποίηση. Στη συνέχεια έγινε βοηθός του Πιερ Πάολο Παζολίνι στην ταινία “Accatone” (1961) ενώ δούλεψαν μαζί ένα χρόνο μετά (ο Μπερτολούτσι ως σκηνοθέτης και ο Παζολίνι ως σεναριογράφος) στην ταινία “La Commare Secca”. Το 1972, η ταινία “The Last Tango in Paris” λογοκρίθηκε από την επιτροπή λογοκρισίας, οι κόπιες καταστράφηκαν ενώ του στερήθηκαν τα πολιτικά του δικαιώματα για πέντε χρόνια. Ο ίδιος όμως είχε κρατήσει μια κόπια και η ταινία προβλήθηκε στις αίθουσες μερικά χρόνια αργότερα. Έχει κερδίσει Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερου διασκυασμένου σεναρίου για το επικό “The Last Emperor” το 1988. Η ταινία “O Κομφορμίστας” κέρδισε στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 1970 το Interfilm Award Recommendation καθώς και το ειδικό βραβείο των δημοσιογράφων. Επιλεκτική φιλμογραφία του: “Love and Anger” (1969), “The Last Tango in Paris” (1972), “1900” (1976), “Tragedy of a Ridiculous Man” (1981), “The Last Emperor” (1987), “The Sheltering Sky” (1990), “Little Buddha” (1993), “Stealing Beauty” (1996), “Besieged” (1998), “The Dreamers” (2003), Me and You (2012).

«Ο κομφορμιστής» (1951) του Αλμπέρτο Μοράβια

«Ο κομφορμιστής» (1951) είναι κάτι παραπάνω από την απλή ιστορία ενός γαμήλιου ταξιδιού στο Παρίσι, είναι η ιστορία ενός εγκλήματος που έχει διαπράξει το κράτος, η βιογραφία ενός άντρα, η περιγραφή μιας εποχής και μιας κοινωνίας. Ο Αλμπέρτο Μοράβια περιγράφει υπόγεια την άνοδο του φασισμού, το πώς ένα ολοκληρωτικό μικροαστικό κίνημα καταβρόχθισε έναν άνθρωπο, τον Μαρτσέλο, και πώς γι’ αυτό δε φταίει κανένας εκτός από τον ίδιο. «Ο κομφορμιστής» είναι η προσωπογραφία ενός ανθρώπου μέσα στο πλαίσιο μιας ηθικής που χαρακτηρίζει την εποχή μας: τον κομφορμισμό, τη συμμόρφωση στις ποταπές μικροαστικές αξίες. Το δέκατο ένατο αιώνα, ήρωας ήταν ο επαναστάτης, ο άνθρωπος που ήθελε να ξεχωρίζει, να εναντιώνεται, να διαφέρει ριζικά από τους άλλους. Κατά τον Μοράβια, ο ήρωας των καιρών μας είναι ο κομφορμιστής ή, καλύτερα, ο άνθρωπος που δε θέλει να ξεχωρίζει. Όμως, πέρα από το πολιτικό νόημα, το μυθιστόρημα παρουσιάζει μια πραγματική και συγκεκριμένη εικόνα της σύγκρουσης ανάμεσα σε μια κοινωνία λογικής και σε μια κοινωνία όπου πάνω απ’ όλα κυριαρχεί η ηθική αταξία. Μέσα από το μυθιστόρημα πηγάζει το μεγάλο ζήτημα που θέτει ο Μοράβια: η σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και στην κοινωνία, που προβάλλεται ως κάθαρση (από ψυχαναλυτική άποψη). Ο συγγραφέας, εκκινώντας από μια ξεχωριστή στιγμή και κάποιο τυχαίο γεγονός, μετουσιώνει τελικά τη μορφή και την ύλη σε τέχνη.

(ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Ο Alberto Moravia (Αλμπέρτο Μοράβια) (1907-1990), από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης λογοτεχνίας, πολυβραβευμένος, υπήρξε δημοσιογράφος, μυθιστοριογράφος, διηγηματογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ποιητής και δοκιμιογράφος. Εχθρός του φασισμού, δεν έχανε την ευκαιρία να τον στηλιτεύει μέσα από τα έργα του, γι’ αυτό και βρισκόταν συνεχώς υπό δίωξη. Το πρώτο του μυθιστόρημα, Οι Αδιάφοροι, σημείωσε τεράστια επιτυχία και του πρόσφερε την αναγνώριση. Πολλά από τα βιβλία του έγιναν ταινίες για τον κινηματογράφο, με πιο γνωστά τον Κομφορμιστή, σε σκηνοθεσία του Μπερνάντο Μπερτολούτσι, και την Περιφρόνηση, με πρωταγωνίστρια την Μπριζίτ Μπαρντό. Το συγγραφικό του έργο είναι αγαπητό διεθνώς, ενώ στην Ελλάδα έχουν μεταφραστεί σχεδόν όλα τα έργα του.

Εκτύπωση
Ειρήνη ΑϊβαλιώτουΟ «Κομφορμίστας» (1969) του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι στο «Μηχανουργείο» της Πάτρας

Related Posts