«Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν». Το αριστούργημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ στο «Θησείον»

38

Η καλλιτεχνική εταιρεία “Μυθωδία” (Νικορέστης Χανιωτάκης και Γεράσιμος Σκαφίδας) παρουσιάζει στο «Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες», το αριστούργημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν» (Der gute Mensch von Sezuan) ένα από τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, σε μετάφραση-σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και μουσική από τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Τρυφερό, αστείο όσο και σκληρό, ρομαντικό όσο και ρεαλιστικό, «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν» αποτελεί το έργο του Μπρεχτ, με τις περισσότερες απευθύνσεις στο κοινό, με τις περισσότερες τομές στη δράση του. Οι ηθοποιοί ερμηνεύουν πολλαπλούς ρόλους, παραμένουν διαρκώς στη σκηνή συνθέτοντας ένα βουβό θίασο, που σχολιάζει και υπογραμμίζει τα δρώμενα επί σκηνής. Επίσης, ερμηνεύουν ζωντανά τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης. Δεν πρόκειται για διδακτικό έργο. Στο κέντρο του βρίσκεται ένα ηθικό πρόβλημα: Μπορεί ο καλός να επιβιώσει σε μια κοινωνία διεφθαρμένων;

 

***

 

«Πώς μπορείς να είσαι καλός όταν όλα γύρω σου είναι τόσο ακριβά»;
(Σεν Τε)

 

 

 

Με ένα “κλικ” πάνω στις φωτογραφίες θα τις δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος. Αριστερά: Μπέτυ Αποστόλου, Λήδα Πρωτοψάλτη, Πέγκυ Τρικαλιώτη. Δεξιά: Πέγκυ Τρικαλιώτη και Γεράσιμος Σκαφίδας. Στη βασική φωτογραφία του θέματος η Πέγκυ Τρικαλιώτη με τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη.

 

***

 

Κεντρική θέση κατέχουν από τη μία ο έρωτας, ως μια σαρωτική δύναμη που υπερβαίνει τη λογική της ηρωίδας, από την άλλη η μητρότητα, που φέρνει την ηρωίδα αντιμέτωπη με την πιο ακραία εκδοχή της σκληρότητάς της – για να σώσει το παιδί της υιοθετεί ένα ακόμη σκληρότερο προφίλ. Η έγκυος Σεν Τε, στην πιο αδίστακτη στιγμή της μεταμόρφωσής της, γίνεται ο Σουί Τα.

Τους εμβληματικούς ρόλους του έργου ενσαρκώνουν: Τους εμβληματικούς ρόλους του έργου ενσαρκώνουν: Σεν Τε/Σουί Τα: Πέγκυ Τρικαλιώτη, Ιδιοκτήτρια Μι Τσου: Λήδα Πρωτοψάλτη, Βανγκ: Γεράσιμος Σκαφίδας, Αεροπόρος Γιανγκ Σουν: Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Κουρέας Σου Φου: Κώστας Κάππας, Χήρα Σιν: Μπέτυ Αποστόλου, Μαραγκός Λιν Το: Γιάννης Καλατζόπουλος, Θεός: Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Κυρία Γιανγκ: Βαλέρια Δημητριάδου.

 

***

 

Υπόθεση

 

Στο έργο «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν» (γραμμένο την περίοδο 1930-1941, κατά τη διάρκεια της εξορίας του Μπρεχτ στη Σκανδιναβία), τρεις θεοί έρχονται στη γη, με σκοπό να βρουν αρκετούς καλούς ανθρώπους που να ζουν με αξιοπρέπεια, ώστε να δικαιολογήσουν τη θεϊκή ύπαρξή τους και να διατηρηθεί ο κόσμος ως έχει. Έπειτα από πολλές δυσκολίες, εντοπίζουν τον μοναδικό καλό άνθρωπο, μια πόρνη στην επαρχία Σετσουάν της Κίνας, τη Σεν Τε.
Οι θεοί την ανταμείβουν με ένα μεγάλο χρηματικό ποσό κι εκείνη ανοίγει ένα μικρό καπνοπωλείο. Προκειμένου να αντιμετωπίσει τους συμπολίτες της, που την εκμεταλλεύονται, η Σεν Τε εφευρίσκει ένα alter ego, έναν “φανταστικό” ξάδελφο, τον σκληρό Σουί Τα, παίρνοντας τη μορφή του, όποτε οι περιστάσεις το απαιτούν. Πόσο καιρό, όμως, θα αντέξει να παίζει αυτόν τον διπλό ρόλο;

 

***

 

Συντελεστές

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης
Δραματολογική συνεργασία – Στίχοι: Μαριλένα Παναγιωτοπούλου
Σκηνικά – Κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη
Πρωτότυπη μουσική: Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Τόνια Καζάκου
Οργάνωση και Διεύθυνση παραγωγής: Αναστασία Γεωργοπούλου
Βοηθός παραγωγής: Έμα Μαυρέλη
Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ
Προβολή – Επικοινωνία: Brainco S.A. (υπεύθυνη project: Σταυρούλα Κεντιέ)

 

***

 

Η Λήδα Πρωτοψάλτη μαζί με τον Κωνσταντίνο Κάππα, τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο, τον Γεράσιμο Σκαφίδα και τον Γιάννη Καλατζόπουλο.

 

***

 

Παραστάσεις

Από Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018 έως 27 Ιανουαρίου 2019

Κάθε Τέταρτη στις 19:00.

Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:15

Σάββατο και Κυριακή στις 19:00

Επιπλέον παραστάσεις:

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου και Τρίτη 1 Ιανουαρίου στις 21:15

Διάρκεια

120 λεπτά (με διάλειμμα)

Τιμές εισιτηρίων

ΤΕΤΑΡΤΗ & ΠΕΜΠΤΗ: Κανονικό: 16 ευρώ, Μειωμένο (φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι): 12 ευρώ
ΟΑΕΔ: 10 ευρώ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ: Κανονικό: 18 ευρώ, Μειωμένο (φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι): 14 ευρώ, ΟΑΕΔ: 10 ευρώ

ΕΙΔΙΚΗ ΤΙΜΗ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ: 14 ευρώ (έως την προηγούμενη ημέρα κάθε παράστασης)

***

Πωλήσεις:

-Στο ταμείο του θεάτρου 18:00 – 21:00 (ανοικτό μόνο τις ημέρες των παραστάσεων)

-Τηλεφωνικές κρατήσεις, από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 10:00 έως τις 17:00, στο τηλέφωνο 210-3255444.

– Ticket Services, τηλεφωνικά: 210-7234567 και στο εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39 – Στοά Πεσμαζόγλου

– Public, σε όλα τα καταστήματα.

***

ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ “ΚΛΙΚ”

***

Πρόσβαση

«Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες»
Τουρναβίτου 7, Αθήνα (Ψυρρή)
Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος: Σταθμός Θησείο
Μετρό: Γραμμή 3, Στάση Μοναστηράκι