19.5 C
Athens
Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Ο Επιτάφιος Λόγος του Περικλή, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη και ερμηνεία Ηωάννας Σπανού, στην Οικία Κατακουζηνού

 

“Διότι τους φίλους μας επιδιώκομεν ν’ αποκτήσωμεν όχι ευεργετούμενοι από αυτούς, αλλ’ ευεργετούντες αυτούς. Καθόσον ο ευεργετήσας είναι φίλος ασφαλέστερος από τον ευεργετούμενον, διότι επιδιώκει δια της συνεχίσεως της προς αυτόν ευμενείας να διατηρήση την ευγνωμοσύνην του. Ενώ ο ευεργετηθείς είναι μάλλον αδιάφορος φίλος, καθόσον γνωρίζει ότι θ’ ανταποδώση την προς αυτόν χάριν όχι ως εύνοιαν, αλλ’ ως εξόφλησιν χρέους. Και μόνοι αφόβως ωφελούμεν άλλους όχι από υπολογισμόν δια το ιδικόν μας υλικόν συμφέρον, αλλ’ από εμπιστοσύνην προς το ελευθέριον πνεύμα, από το οποίον εμπνεόμεθα.”

Συντελεστές

Μετάφραση: Ελευθέριος Βενιζέλος

Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης

Ερμηνεία: Ιωάννα Σπανού

Με αφορμή την ταφή των πρώτων νεκρών του Πελοποννησιακού Πολέμου, ο Περικλής εκφωνεί στον Κεραμεικό τον Επιτάφιο Λόγο και παραδίδει στις επόμενες γενιές την προσωπική του παρακαταθήκη για το πολίτευμα της Δημοκρατίας. Ένα μνημείο λόγου αντάξιο του Παρθενώνα και των έργων του Χρυσού Αιώνα που, σύμφωνα με τον Πλούταρχο,
«το καθένα είχε από τότε που έγινε την ομορφιά του αρχαίου, αλλά κρατάει ως τώρα τη δροσερότητα ενός πρόσφατου και νέου έργου. Τόσο πολύ πάνω σ᾽ αυτά τα έργα ανθίζει μια νεότητα που διατηρεί παντοτινά ανέγγιχτη από το χρόνο τη μορφή τους, σα να είχαν μέσα τους μια πνοή αμάραντη και μιαν αγέραστη ψυχή!».

Η παράσταση Ο Επιτάφιος Λόγος του Περικλή που σκηνοθετεί ο Δήμος Αβδελιώδης και ερμηνεύει η Ηωάννα Σπανού χρησιμοποιεί την απόδοση του Θουκυδίδη από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, δημιουργώντας μια σειρά από συνειρμούς και συνδέσεις με τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Ο Δήμος Αβδελιώδης έχει δημιουργήσει μια παράσταση που αποκαλύπτει, σύμφωνα με το σκηνοθετικό του σημείωμα, ότι «η ποιοτική διαφορά αυτής της Δημοκρατίας απ’ όλα τ’ άλλα αυταρχικά –φοβικά πολιτεύματα, δεν βρίσκεται μόνον στην ισότητα όλων των πολιτών απέναντι στους νόμους και στην αυτονόητη δυνατότητα να αναπτύσσει ο κάθε πολίτης στο έπακρο, όλες τις δεξιότητες και τα ταλέντα του, ανεξάρτητα από την καταγωγή ή την οικονομική του ισχύ, μέσα απ’ όλες τις θέσεις και τα αξιώματα, καθώς και σ’ όλα τα άλλα προνόμια που προκύπτουν σαν φυσικά επακόλουθα ενός εξέχοντος πολιτειακού σχεδιασμού. Η μεγάλη κυρίως διαφορά βρίσκεται στην αιτία, η οποία γονιμοποιεί αενάως το πνεύμα της Δημοκρατίας, που είναι η σοφή διαχείριση του Λόγου και της Βούλησης σαν ανώτερου θεϊκού εργαλείου από τους ανθρώπους, ώστε να επιλέγουν οι ίδιοι με απόλυτη συνειδητότητα μέσα στον παρόντα χρόνο, την ομορφιά, από την ασχήμια, τη διακριτικότητα, από τον εγωισμό, την ελευθερία, από τον καταναγκασμό, την απόλαυση, από τον βασανισμό, τον ανθρωπισμό και το φως, από τη βαρβαρότητα και τη μυστικοπάθεια, επιλογές που ενέχουν την ενθουσιώδη προσδοκία μόνο θετικών και καλών έργων.»

  • Οι παραστάσεις αφιερώνονται στη μνήμη του Άγγελου Δεληβορριά, μικρό αντίδωρο της πολύτιμης προσφοράς του.

***

Σε συνέχεια της θερμής ανταπόκρισης του κοινού στην προσπάθεια του ΔΣ του Ιδρύματος Α. & Λ. Κατακουζηνού να ακουστεί ο Επιτάφιος Λόγος του Περικλή, σε ένα χώρο που βρίσκεται σε διάλογο με τη Βουλή των Ελλήνων, σας ενημερώνουμε για τις νέες παραστάσεις:

Ημερομηνίες 2018:

Σάββατο (13, 20, 27) Οκτωβρίου στις 18:00

Κυριακή (14, 21, 28) Οκτωβρίου στις 20:30

Παρασκευή (2, 16, 23) Νοεμβρίου στις 18:00

Σάββατο  (3, 10, 24)  Νοεμβρίου 18:00

Παρασκευή (7, 14, 21, 28) Δεκεμβρίου στις 18:00

Πληροφορίες

ΟΙΚΙΑ ΚΑΤΑΚΟΥΖΗΝΟΥ
Λεωφ. Βασ. Αμαλίας 4
Πλατεία Συντάγματος

Γενική Είσοδος: 10 ευρώ

Σε κάθε παράσταση θα διατίθενται θέσεις με ελεύθερη είσοδο για μαθητές, φοιτητές, ανέργους και σε θεατές άνω των 65 χρόνων

Για κρατήσεις στο [email protected]

  • Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

***

Συνέντευξη με την Ηωάννα Σπανού ΕΔΩ

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -