Ο Ακύλλας Καραζήσης διαβάζει την “Αρχιτεκτονική της σκόρπιας ζωής” του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη

Την Τετάρτη 29 Απριλίου 2020 στις 19.00 συνεχίζεται η διαδικτυακή ηχητική σειρά του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) Αναγνώσεις με αποσπάσματα από την Αρχιτεκτονική της σκόρπιας ζωής (Κεφάλαια Α’-ΣΤ’) του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη.

Η σειρά εγκαινιάστηκε στις 15 Απριλίου με τον Μοσκώβ Σελήμ του Γεωργίου Βιζυηνού σε μια καθηλωτική ανάγνωση από την Άννα Κοκκίνου και συνεχίστηκε με τη σπουδαία απόδοση του διηγήματος Ψυχολογία Συριανού συζύγου του Εμμανουήλ Ροΐδη από τον Μανώλη Μαυροματάκη.

Ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης (1908-1993) αποτελεί μια μοναδική ελληνική λογοτεχνική φωνή. Ανήκει στην ομάδα των συγγραφέων που είναι γνωστοί ως «Σχολή της Θεσσαλονίκης», μία από τις σπουδαιότερες λογοτεχνικές σχολές στα σύγχρονα ελληνικά γράμματα. Για το έργο του Το μυθιστόρημα της κυρίας Έρσης (1966) έγραψε ένα σημαντικό δοκίμιο ο Γιώργος Σεφέρης στις Δοκιμές του. Παράλληλα, ο Πεντζίκης υπήρξε και σημαντικός ζωγράφος. Ο ίδιος αποκαλούσε τον εαυτό του «παιζω-γράφο».

Τα λογοτεχνικά του έργα κινούνται μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Ενδιαφέρεται για την αρχιτεκτονική του κειμένου, ενώ χρησιμοποιεί πρωτοποριακές τεχνικές, όπως ο εσωτερικός μονόλογος και η συνειρμική γραφή. Επηρεάστηκε πολύ από τον Στέφανο Μαλαρμέ, τον Τζέημς Τζόυς και τους βυζαντινούς χρονογράφους.

“Η Αρχιτεκτονική της σκόρπιας ζωής” εκδίδεται για πρώτη φορά το 1963 και αποτελεί ένα έργο τομή, άνοιγμα προς τη σύγχρονη γραφή, όπου ο Πεντζίκης παντρεύει την παράδοση (αρχαία, βυζαντινή και δημοτική) με τη νεωτερικότητα.

Τα αποσπάσματα από την “Αρχιτεκτονική της σκόρπιας ζωής” επέλεξε και διαβάζει ο Ακύλλας Καραζήσης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ηθοποιούς και σκηνοθέτες, ο οποίος έχει επανειλημμένα καταπιαστεί με το Πεντζικικό έργο, τόσο στην παράστασή του Selfie: στο βάθος πίσω η πόλη (Εθνικό Θέατρο, 2019), όσο και στην παράσταση Οι Ιστορίες του κυρίου Νίκου (BIOS, 2012). Ο ίδιος ανακαλεί τη γνωριμία του με τον Ν.Γ. Πεντζίκη, ως εξής: «Τον θυμάμαι σε μια εκδρομή στη Μεταμόρφωση της Χαλκιδικής να κάθεται και να κοιτάζει από ψηλά και από μακριά τη θάλασσα… Έχω μέσα μου την εικόνα ενός κυρίου που κοίταζε τον κόσμο».

Την περίοδο του αναγκαστικού εγκλεισμού που διανύουμε, ο Ακύλλας Καραζήσης ηχογράφησε τα αποσπάσματα από την Αρχιτεκτονική της σκόρπιας ζωής στο υπνοδωμάτιο του.

Η ηχογραφημένη ανάγνωση του έργου «Αρχιτεκτονική της σκόρπιας ζωής», στο πλαίσιο της νέας σειράς Αναγνώσεις, ξεκινά την Τετάρτη 29 Απριλίου 2020 στις 19.00 ΕΔΩ.

H ηχογράφηση θα παραμείνει διαθέσιμη στο site του ΚΠΙΣΝ.

Συντελεστές

Η σειρά των Αναγνώσεων διαμορφώθηκε με τη συμβολή του Νίκου Α. Παναγιωτόπουλου.

Δραματουργία – Ανάγνωση: Ακύλλας Καραζήσης

Σύνθεση Μουσικού Σήματος: Νίκος Γαλενιανός

Επεξεργασία Ήχου – Mastering: Γιώργος Μαντάς

 • Η Αρχιτεκτονική της σκόρπιας ζωής κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ.

Το ψηφιακό περιεχόμενο το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγραμματισμού εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ εντάσσεται στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

***

Από την εβδομάδα αυτή το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), μέσα από το #snfccAtHome προσφέρει ένα πλήρες διαδικτυακό πρόγραμμα ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης και άθλησης γεμάτο νέες σειρές και πρωτοβουλίες.

Highlights

 • Τη Δευτέρα 27 Απριλίου στις 18:30 η διακεκριμένη ψυχοθεραπεύτρια Έφη Λάγιου-Λιγνού έδωσε μια διάλεξη για το πώς μιλάμε στα παιδιά για την πανδημία.
 • Την Τρίτη 28 Απριλίου, ξεκινάει η ανάγνωση από την Όλια Λαζαρίδου του εμβληματικού παιδικού μυθιστορήματος της Άλκης Ζέη, Το καπλάνι της βιτρίνας με πρωτότυπα ζωγραφικά έργα του Αλέκου Λεβίδη.
 • Την Πρωτομαγιά, η αρχιτέκτονας τοπίου και υπεύθυνη για τον σχεδιασμό του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, Έλλη Παγκάλου, εγκαινιάζει μία σειρά διαδικτυακών ξεναγήσεων στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.
 • Το Σάββατο 2 Μαΐου συνεχίζεται η νέα πρωτοβουλία του ΚΠΙΣΝ για διαδικτυακές ζωντανές συναυλίες χωρίς κοινό με τον κορυφαίο πιανίστα και διακεκριμένο συνθέτη Σταύρο Λάντσια.

Και, φυσικά, όλη την εβδομάδα στις 09:00, αθλούμαστε με τα διαδικτυακά προγράμματα που σχεδιάζει και υλοποιεί η ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος» και δημιουργούμε κατασκευές με υλικά που έχουμε στο σπίτι με το νέο επεισόδιο του viral εργαστηρίου της κυρίας Ζωγραφιάς Βλεφαρίδου.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Live μουσική

 • Το Σάββατο 2 Μαΐου στις 21.00 οι ζωντανές συναυλίες από τον Φάρο του ΚΠΙΣΝ συνεχίζονται με τον κορυφαίο πιανίστα και διακεκριμένο συνθέτη Σταύρο Λάντσια. Πολυδιάστατος καλλιτέχνης με ισχυρή μουσική παιδεία, ξεκίνησε σπουδές κλασικού πιάνου στη Λευκωσία και ενορχήστρωσης στο Berklee College of Music στη Βοστόνη για να στραφεί, στη συνέχεια, και στον χώρο της σύγχρονης jazz. Σπούδασε jazz πιάνο και αυτοσχεδιασμό με τον διεθνούς φήμης καθηγητή και “guru” της jazz Charlie Banakos και διακρίθηκε με τα βραβεία “Count Basie Jazz Masters award for pianists 1989” και “Quincy Jones Jazz Masters award for arrangers 1990”. Συνθέσεις του Σταύρου Λάντσια έχουν παρουσιαστεί με το συγκρότημα HumanTouch που διατηρεί πάνω από 20 χρόνια με τους Γιώτη Kιουρτσόγλου (ηλεκτρικό μπάσο) και David Lynch (σαξόφωνο). Οι HumanTouch είχαν εμφανιστεί στο ΚΠΙΣΝ τον Νοέμβριο του 2017, στο πλαίσιο της σειράς συναυλιών JazzChronicles, ενώ ο Σταύρος Λάντσιας είχε, επίσης, εμφανιστεί με το PetrosKlampanisGroup στο πλαίσιο της ίδιας σειράς συναυλιών το Δεκέμβριο του 2016.

To καπλάνι της βιτρίνας

 • Από την Τρίτη 28 Απριλίου στις 18.00, η Όλια Λαζαρίδου, μια από τις πιο σημαντικές ηθοποιούς του θεάτρου λόγου, διαβάζει το εμβληματικό παιδικό μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη, Το καπλάνι της βιτρίνας σε σκηνοθετική επιμέλεια του Γιώργου Νανούρη. Την ανάγνωση θα συνοδεύσουν υπέροχα πρωτότυπα ζωγραφικά έργα που δημιούργησε, ειδικά για τη σειρά, ο εικαστικός Αλέκος Λεβίδης, καθώς και πρωτότυπη μουσική του καταξιωμένου συνθέτη Δημήτρη Μαραγκόπουλου. Η σειρά θα μεταδίδεται Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη στις 18:00, ξεκινώντας την Τρίτη 28 Απριλίου, στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ snfcc.org.

Πρωτομαγιά

 • Η αρχιτέκτονας τοπίου και υπεύθυνη για τον σχεδιασμό του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, Έλλη Παγκάλου, εγκαινιάζει τη σειρά διαδικτυακών ξεναγήσεων στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.
 • Με αφορμή την Πρωτομαγιά δύο εργαστήρια μας ταξιδεύουν στις μυρωδιές και τα χρώματα του Πάρκου. Στη σκιά του Μάη, ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι με αφορμή τα φυτά του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος και Ο κήπος τον Μάιο, ένα εργαστήρι κηπουρικής στον Λαχανόκηπο του ΚΠΙΣΝ.
 • Την Παρασκευή 1 Μαΐου στις 13.00 θα είναι διαθέσιμη η ηχογραφημένη συναυλία – αφιέρωμα στον Λουκιανό Κηλαηδόνη που πραγματοποιήθηκε στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος τον Ιούλιο του 2019, στο πλαίσιο της σειράς Parklife.

#snfccAtHome_Kids

 • Οι περιπέτειες της κυρίας Βλεφαρίδου συνεχίζονται για τρίτη εβδομάδα στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο facebook. Αυτήν τη φορά,η κυρία Ζωγραφιά Βλεφαρίδου είδε ένα περίεργο όνειρο κι από τότε που ξύπνησε τρία μικρά πουλάκια της κάνουν παρέα στο παράθυρό της! Αποφάσισε, λοιπόν, να μας δείξει πώς θα κατασκευάσουμε μικρά χάρτινα γλυπτά και να τους δώσουμε τη μορφή πουλιού. Θα ανακαλύψουμε, ακόμα, πώς να φτιάξουμε μόνοι μας μια δυνατή κόλλα που κρύβεται στο ντουλάπι της κουζίνας!
 • Την Τετάρτη 29 Απριλίου στο εργαστήριο Χρώματα και συναισθήματα στις συνθέσεις του Πικάσο, εμπνευσμένο από την έκθεση Πικάσο: Γαλάζια και ροζ περίοδος που φιλοξενήθηκε στο ΚΠΙΣΝ, δημιουργούμε το δικό μας αυτοσχέδιο κυβιστικό πορτρέτο!
 • Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος μας ταξιδεύει! Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος, βρίσκουμε σπόρους στο σπίτι μας για να φυτεύσουμε στο γλαστράκι που φτιάξαμε την προηγούμενη εβδομάδα!
 • Ανακαλύπτουμε Ολυμπιακά Αθλήματα, στο πρώτο βίντεο με ασκήσεις της σειράς, σχεδιασμένο από την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος».

Άθληση

 • Συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία ταlive αθλητικά διαδικτυακά προγράμματα του ΚΠΙΣΝ, Yoga, Pilates και TaiChi, που σχεδιάζει και υλοποιεί η ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος». Τα προγράμματα μεταδίδονται Τρίτη-Σάββατο στις 09:00 στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ.

Λογοτεχνία

 • Την Τετάρτη 29 Απριλίου στις 00 συνεχίζεται η διαδικτυακή ηχητική σειρά του ΚΠΙΣΝ Αναγνώσεις με αποσπάσματα από την Αρχιτεκτονική της σκόρπιας ζωής (Κεφάλαια Α’-ΣΤ’) του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη.
  Ο Ακύλλας Καραζήσης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ηθοποιούς και σκηνοθέτες, ο οποίος έχει επανειλημμένα καταπιαστεί με το Πεντζικικό έργο, διαβάζει αποσπάσματα από την Αρχιτεκτονική της σκόρπιας ζωής του μεγάλου μας λογοτέχνη.

Ηχογραφημένες συναυλίες

 • Την Πέμπτη 30 Απριλίου στις 20.00 θα είναι διαθέσιμη η ηχογραφημένη συναυλία του διεθνώς καταξιωμένου συνθέτη Κυριάκου Σφέτσα και της Greek Fusion Orchestra (GFO) που παρουσιάστηκε στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο της σειράς Cosmos, τον Οκτώβριο του 2018.
 • Τα Jazz Chronicles δίνουν ραντεβού την Τρίτη 28 Απριλίου στις 20.00 για την ηχογραφημένη συναυλία της Μαρίας Μανουσάκη. Τον Ιανουάριο του 2019 η συνθέτης και βιολονίστρια Μαρία Μανουσάκη με το κουαρτέτο της παρουσίασε στο ΚΠΙΣΝ επιλογές από το σύνολο της δουλειάς της, με έμφαση στο άλμπουμ της Hidden Trails.

Θεατρικό Αναλόγιο

 • Την Κυριακή 3 Μαΐου στις 19.00 στις Παραβάσεις, το Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ, παρουσιάζεται η ηχογραφημένη σκηνική ανάγνωση του αριστουργήματος της Βιρτζίνια Γουλφ, Τα Κύματα με τη Λυδία Φωτοπούλου και τον Χρήστο Λούλη υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Δημήτρη Καραντζά

Περισσότερες πληροφορίες για όλο το πρόγραμμα του #snfccAtHome μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα SNFCC.org και στις σελίδες στα social media @SNFCC.