Νίνο Ρότα. Έβαλε χρώμα στα όνειρά μας στις σκοτεινές σινε-αίθουσες…

58
Ο Giovanni «Nino» Rota Rinaldi που τον αγαπήσαμε ως Νίνο Ρότα γεννήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου του 1912.

Έγραψε μουσική για περισσότερες από εκατό ταινίες αλλά και για δέκα όπερες. Πέντε μπαλέτα και αρκετές συμφωνικές συνθέσεις έχουν την υπογραφή του.
Όμως ο κόσμος τον ξέρει κυρίως για τη μουσική που έγραψε για την ταινία «Ο Νονός ΙΙ» για την οποία πήρε και το όσκαρ το 1975.

Ο Giovanni «Nino» Rota Rinaldi που τον αγαπήσαμε ως Νίνο Ρότα γεννήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου του 1912 και πέθανε στις 10 Απριλίου 1979. Είχε μακροχρόνια συνεργασία με τον σκηνοθέτη Φεντερίκο Φελίνι.

Γεννημένος στο Μιλάνο από γονείς μουσικούς, άρχισε από μικρή ηλικία τις σπουδές του στο ωδείο της πόλης. Μετά από λίγα χρόνια ο δάσκαλος του τον έπεισε να πάει για σπουδές στην Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών, κάτι που ο ίδιος έπραξε. Εκεί έμεινε για τρία χρόνια και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ιταλία.

***

Σε ηλικία 21 ετών – το 1933 – έγραψε τη μουσική για την πρώτη του ταινία, το «Treno Popolare» του Ραφαέλο Ματεράτσο. Μετά από περίπου 20 χρόνια γνώρισε τον Φεντερίκο Φελίνι και από εκεί ξεκίνησε μια συνεργασία που κράτησε για περίπου 30 χρόνια.
Έγραψε μουσική και για ταινίες: «Λα Στράντα», «Γλυκιά ζωή», «8 ½», «Βατερλώ», «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Νονός».