Ο Νίκος Βατόπουλος κάνει περίπατο στην «Καβάλα, μια πόλη στη ρωγμή του χρόνου»…

Το Φεστιβάλ Φιλίππων και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Καβάλας διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Καβάλα, μια πόλη στη ρωγμή του χρόνου» στην Πλατεία Καπνεργάτη.
Την αφορμή έδωσε το φετινό θέμα του Φεστιβάλ, που αφιερώνεται στα κλειστά κτίρια της πόλης. Πέντε χρόνια μετά την 3η Εβδομάδα Αρχιτεκτονικής για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια της Καβάλας, τα «Κτίρια της Λήθης», ενώνουν τις φωνές τους διοργανώνοντας από κοινού μια ομιλία – περίπατο στις καπναποθήκες της πόλης. Ο περίπατος αρχίζει από την Πλατεία Καπνεργάτη (στη βασική φωτογραφία) και φθάνει στην Πλατεία Μακέδου με ενδιάμεσο σταθμό τις Καπναποθήκες ΣΕΚΕ.

 

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Βατόπουλος.

***

Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020 στις 8 μ.μ., στο πλαίσιο του 63ου Φεστιβάλ Φιλίππων.

***

Αξίζει να θυμίσουμε ότι κίνδυνο κατεδάφισης διατρέχουν τα κτήρια των καπναποθηκών ΣΕΚΕ, πρώην «ΗΕRZOG Co» λόγω φθοράς και εγκατάλειψης. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει το εμβληματικό Δημαρχείο της πόλης (στη δεύτερη φωτογραφία) το οποίο κτίστηκε από την ΗΕRZOG ως Μέγαρο του προσωπικού της.
Επίσημος προσκεκλημένος της εκδήλωσης ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και αφοσιωμένος περιπατητής πόλεων, Νίκος Βατόπουλος. Με το βλέμμα ενός «ξένου», περπατάει στον ιστορικό ιστό της Καβάλας και ερμηνεύει το αστικό περιβάλλον με τη δική του ματιά.

***

Η εταιρεία «M.L. Herzog et Cie», του Ουγγροεβραίου βαρόνου Πέτερ Χέρτζογκ φον Τσέτε είχε έδρα τη Βουδαπέστη και εγκαταστάθηκε στην Καβάλα το έτος 1889. Οι 12 καπναποθήκες της ήταν ένα τεράστιο συγκρότημα που αναπτυσσόταν μεταξύ των οδών Κλείτου, Δαγκλή, Κασσάνδρου και Εθνάρχου Μακαρίου και Νίκης.
Ήταν τριώροφα λιθόκτιστα κτήρια με δίρριχτες στέγες, κυκλικούς φεγγίτες στα αετώματα και πολλά παράθυρα με τοξωτά ή ευθύγραμμα υπέρθυρα. Κτίσθηκαν γύρω στο 1890 και περιελάμβαναν εκτός από το μεγάλο βιομηχανικό συγκρότημα και ένα κτήριο γραφείων νεογοτθικού στυλ, παρόμοιο με τα κτίρια του Δημαρχείου.
Στη συνέχεια το 1920 απορροφήθηκε από την «Societé Anonyme de Tabacs d’ Orient et d’ Outre Mer », ενώ το 1938 περιήλθε στη Holtab. To 1975 αγοράστηκε από τη ΣΕΚΕ και το 2002 από την εταιρεία «Νέστος» που εξαγοράστηκε από τη «Θεμελιοδομή Α.Ε.» της οποίας τα ακίνητα βρισκόμενα σε καθεστώς εκκαθάρισης από την Alphabank, κινδυνεύουν λόγω έλλειψης συντήρησης από τη διαχειρίστρια τράπεζα, να κατεδαφιστούν.

***

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«Καβάλα, μια πόλη στη ρωγμή του χρόνου»
Πλατεία Καπνεργάτη
Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020
Ώρα 8 μ.μ.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Συστήνεται η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τους θεατές.
Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2510. 220876 – 7 [ώρες γραφείου].

***

Το 63ο Φεστιβάλ Φιλίππων θα πραγματοποιηθεί ακολουθώντας τις ειδικές οδηγίες των υγειονομικών αρχών, με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινό και τους καλλιτέχνες.