25.4 C
Athens
Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022
 

Νίκος Δεληγιώργης. Έβαζε φωτιά στη φαντασία μας και ενστάλαζε τη θέληση για νέες ανακαλύψεις

Του Σπύρου Δερβενιώτη [*]

«Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Δεληγιώργης, εκδότης των εβδομαδιαίων παιδικών κόμικς «Αγόρι», «Μανίνα», «Πάττυ», «Τρουένο», «Βαβούρα» και άλλων θρυλικών πλέον τίτλων.
Νιώθω υποχρεωμένος να εξηγήσω λίγο τι σημαίνει «μεγάλωσα με αυτά τα περιοδικά», και όσο μπορώ να το αποσυνδέσω από προσωπικά φορτία νοσταλγικών αναμνήσεων, ώστε να μείνει μια όσο γίνεται πιο ακριβής αποτύπωση του πολιτιστικού στίγματος.
Στις σχολικές αυλές και στις παραθεριστικές αλάνες (που επιτελούσαν το ρόλο που σήμερα αποτελούν τα online forums), τα εβδομαδιαία περιοδικά κόμικς (που επιτελούσαν το ρόλο που σήμερα αποτελούν οι σειρές της Disney+) διαβάζονταν απ’ όλους, συζητιόνταν απ’ όλους, ανταλάσσονταν απ’ όλους.

Μια διχοτόμηση ήταν ορατή, ανάλογη του «Ολυμπιακός – Παναθηναικός» ή ακριβέστερα, του «Star Wars vs Star Trek»: οι φανατικοί του «Αγόρι» και οι φανατικοί του «Μπλεκ».
Αν με ρώταγες τότε γιατί προτιμούσα το «Αγόρι» από το «Μπλέκ» δεν θα μπορούσα να σου απαντήσω εύκολα. Και τα δύο μοιράζονταν πολλά κοινά χαρακτηριστικά: lame flagship χαρακτήρες (Ζαμπάτο το Αγόρι, Μπλέκ το Μπλέκ), πλαισιωμένους από ευρηματικές σειρές με cliffhanger επεισοδιακή αφήγηση.
Στα μάτια δε γονιών και δασκάλων, ήταν ολόιδια: «μικημάο», σκουπιδαριό για αναλφάβητους που σε αποσπούσε απ’ τα μαθήματα.

Αν με ρωτήσεις σήμερα, διατρέχεις τον κίνδυνο να σου μιλάω ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ για το πώς το «Αγόρι» μας σύστησε όλη την Αντι-Θατσερική πανκ κόμικς σκηνή του θρυλικού «2000 ΑD»-πολύ συγκεκριμένα το Judge Dredd, αλλά και το Dan Dare, το Harlem Heroes, Ιnvasion, Fiends of the Eastern Front και άλλα, και άλλα, και άλλα, που η δημοσίευσή τους στην Αγγλία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Σε αυτά τα κόμικς χρωστάω την καριέρα μου: την αγάπη μου για ένα Μέσο που έβαζε φωτιά στη φαντασία μας και χωρίς να το καταλάβει κανείς μας, ούτε καν εμείς, μας ενστάλαζε σε ίσες δόσεις τη θέληση για νέες ανακαλύψεις, μαζί με την κοινωνική κριτική που οφείλει να συνοδεύει τις συνέπειές τους.
Αιώνια ευγνωμοσύνη στον άνθρωπο που μας σύστησε σε όλα αυτά».

*

[*] Από τη σελίδα του γελοιογράφου Σπύρου Δερβενιώτη στο Facebook.

***

Ο Νικόλαος Δεληγιώργης γεννήθηκε στον Πειραιά στις 14 Μαΐου του 1937 και έφυγε από τη ζωή στις 13 Ιουνίου 2022.
Ήταν εκδότης περιοδικών και συν-δημιουργός, μαζί με τον δημοσιογράφο Κώστα Μπαζαίο, δύο εκ των πιο δημοφιλών κόμικς στις δεκαετίες του ’70 και ’80, των «Μανίνα» (για κορίτσια) και «Δυναμικό Αγόρι» (για αγόρια).
Το 1971 ο Νίκος Δεληγιώργης εξασφάλισε από την «Ελλάς Πρες» του Γιώργου Σγούρα (που διέθετε δικαιώματα εικονογραφημένων) βρετανικές ποδοσφαιρικές σειρές και συν-δημιούργησε το «Γκολ» (που επανεκδόθηκε και πολύ αργότερα).

Τον Ιούνιο 1972 εξέδωσε, μαζί με τον δημοσιογράφο Κώστα Μπαζαίο, τη «Μανίνα», αρχικά σε μεγάλο σχήμα, που έφθασε να πουλάει περισσότερα από 100.000 φύλλα εβδομαδιαίως.
Ακολούθησαν το εβδομαδιαίο «Αγόρι» και τα 15θήμερα «Τρουένο» και «Πάττυ». Επίσης, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, εξέδωσε τη «Βαβούρα» (εβδομαδιαίο για παιδιά με ανεπτυγμένο χιούμορ) και τη δεκαετία του 1990 το περιοδικό «Γκάρφιλντ».

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
694ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art