13.2 C
Athens
Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Νίκος Χιωτίνης: «Στην τέχνη είσαι ελεύθερος να εκφράσεις τις κρυφές σκέψεις σου»

Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου

Τα έργα του προσανατολίζονται αποφασιστικά σε έναν κόσμο ονείρου και ταξιδιού, στις αναμνήσεις της παιδικότητάς του στα νησιά του Αιγαίου ή ακόμα και σ’ έναν κόσμο θραυσμάτων που αναβιώνει μαγικά στο γαλάζιο σύμπαν της ζωγραφικής του. Πέραν όμως από το βιογραφικό στοιχείο που χαρακτηρίζει τις ιστορίες που μας περιγράφει, οι δημιουργίες του εκφράζουν κοινά στοιχεία κάθε παιδικής ηλικίας, τα ίδια όνειρα, την ίδια ανεπιτήδευτη ευτυχία, τις ίδιες προσδοκίες.

 Στην τελευταία του έκθεση, με τον εύγλωττο τίτλο «Fragmenti», στην γκαλερί ARTEVISIONE, η οποία έγινε πόλος έλξης καλλιτεχνών, φιλότεχνων και συλλεκτών, είδαμε δημιουργίες του που λειτουργούν ως αφετηρίες συνειρμών, τόσο για τον ίδιο τον Νίκο Χιωτίνη όσο και για τον θεατή.
Τα Θραύσματα  της εξαίσιας ζωγραφικής του Νίκου Χιωτίνη, επικαλούμενα, ανασκάπτοντας, επαναφέροντας και ανασυστήνοντας τον βιωμένο τόπο, τον τετελεσμένο χρόνο και, κυρίως, αποτυπώνοντας το υποσυνείδητο της εμπειρίας, αρθρώνουν την ακριβή σκευή της μνήμης   εξαρχής και εγκαλούν σε αρμονική σύγκλιση τα φαινομενικά ετερόκλητα περιστατικά του βίου. Πλέοντα εικονογραφικά μα και ψυχογραφικά στοιχεία, εικόνες εντός εικόνων, λέξεις και έννοιες, μελωδίες και βήματα, συναντήσεις και απαντήσεις, φιλιά και δάκρυα, βουνά και θάλασσες, μουσεία και καφενεία, λυκαυγή και εκστατικά δειλινά, τρέπονται στη μοιρασμένη   εξομολογητική έξαρση ενός ταξιδιού προς την κατάφαση της ζωής και την απόπειρα της αυτογνωσίας που με βλέμμα ανοιχτό και χάρισμα πληθωρικό, απτόητα συνεχίζεται.
Η ποίηση ενυπάρχει στο εικαστικό έργο του Νίκου Χιωτίνη και ο χρωστήρας του απαθανατίζει το μεγαλείο του αιγαιοπελαγίτικου τοπίου, ενός τοπίου που μας καλεί σε μια νοερή διαδρομή στον τόπο, στον χρόνο, στο χρώμα, στην απέριττη αλλά επιβλητική ομορφιά. Δικαίως επομένως ο Νίκος Χιωτίνης βρίσκεται σήμερα στην πιο παραγωγική του περίοδο και ξεχωρίζει ως ένας από τους κορυφαίους ζωγράφους της γενιάς του.
«Το έργο ενός καλλιτέχνη είναι ένα μείγμα των επιλογών και των βιωμάτων του και βέβαια όσο πιο βαθιά προσωπικό γίνεται ένα έργο τόσο πιο πολλή απήχηση έχει στον θεατή», λέει στη συνέντευξή του στο www.catisart.gr ο σπουδαίος ζωγράφος. «Στην τέχνη είσαι ελεύθερος να εκφράσεις τις κρυφές σκέψεις σου, πεποιθήσεις, φόβους, ελπίδα, έρωτα που φανερώνονται ανάλογα με την εποχή», τονίζει.

O Νίκος Χιωτίνης

Κύριε Χιωτίνη, πού μεγαλώσατε και τι αναμνήσεις διατηρείτε από τα παιδικά σας χρόνια;

*Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, στο κέντρο. Θυμάμαι τις ατελείωτες ώρες ανέμελου παιχνιδιού ειδικά τα καλοκαίρια στην Αμοργό και την αγάπη που εισέπραξα από την οικογένειά μου. Το παιδί που έχω μέσα μου δεν έφυγε, είναι εκεί. Και ας πέρασαν πάνω απο 50 χρόνια από τότε. Είμαι ευγνώμων για τις αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια.

Από ποια ηλικία αρχίσατε να ασχολείστε με την τέχνη και αρχίσατε να ζωγραφίζετε;

*Από νεαρή ηλικία ήρθα σε επαφή με την τέχνη αλλά στο σχολείο αντιμετωπιζόταν ως «παιδική χαρά» από τους γονείς και άλλους δασκάλους. Γύρω στην εφηβεία μου ανακάλυψα την οπτική σκέψη και την αρμονία των χρωμάτων και τη σύνθεση με τη δική μου βέβαια ματιά. Μου προκαλούσαν δέος τα αναγεννησιακά έργα τα οποία χωρίς καμία εκπαίδευση επιχειρούσα να τα αντιγράψω.

Πώς νομίζετε ότι επιδρά η εποχή στο έργο ενός καλλιτέχνη;

*Το έργο ενός καλλιτέχνη είναι ένα μείγμα των επιλογών και των βιωμάτων του και βέβαια όσο πιο βαθιά προσωπικό γίνεται ένα έργο τόσο πιο πολλή απήχηση έχει στον θεατή. Στην τέχνη είσαι ελεύθερος να εκφράσεις τις κρυφές σκέψεις σου, πεποιθήσεις, φόβους, ελπίδα, έρωτα που φανερώνονται ανάλογα με την εποχή.

Τι ήταν αυτό που διαμόρφωσε το προσωπικό καλλιτεχνικό σας ύφος;

*Η προσωπική περιπλάνηση του νου και τα ταξίδια που λατρεύω από πάντα με έκαναν να νιώσω την ανάγκη καταγραφής αγαπημένων στιγμών που συνθέτουν ευτυχισμένη μνήμη η οποία ορίζεται από το βλέμμα μου πάνω σε έναν καμβά.

Με ποιους μεγάλους ζωγράφους άλλων εποχών συνομιλείτε;

*Υπάρχουν πολλοί σημαντικοί δημιουργοί, οι οποίοι κατάφεραν να μείνουν στην Ιστορία εξαιτίας του έργου τους όπως οι Michelangelo Buonarroti, Leonardo da Vinci, Rembrandt, Paul Cezanne, Claude Monet, Tiziano vecellio και πολλοί άλλοι…

Ποιο είναι το αγαπημένο σας υλικό;

*Σίγουρα το λάδι!

Και το αγαπημένο σας χρώμα;

*Θα έλεγα τα τρία βασικά -κόκκινο, μπλε, κίτρινο.

Στα έργα σας ενσωματώνετε κομμάτια από τον εαυτό σας;

*Σε όλα υπάρχω εγώ.

Πώς νιώθετε όταν ολοκληρώνετε ένα έργο;

*Νιώθω ανακούφιση και ευχαρίστηση για το γεγονός ότι ολοκλήρωσα ένα προσωπικό μου ταξίδι.

Τι αισθάνεστε κάθε φορά που αποχωρίζεστε έναν πίνακά σας;

*Αισθάνομαι χαρά και ευχαρίστηση για την επίτευξη του στόχου μου, ότι μίλησε σε κάποιον άνθρωπο.

Τι κάνει τη δουλειά ενός εικαστικού καλλιτέχνη αναγνωρίσιμη;

*Η αναγνωρισιμότητα εξαρτάται από το αποτύπωμα της γραφής που αφήνει σε κάθε έργο του.

Μετά την τελευταία ενότητα έργων την οποία φιλοτεχνήσατε με τίτλο Fragmenti πού θα πορευτείτε καλλιτεχνικά;

*Πάνω κάτω θα συνεχίσω στα ίδια μονοπάτια γιατί έχω πολλά να δώσω σε αυτή τη θεματολογία.

Η διαδικασία της δημιουργίας είναι ένα ψυχολογικό ταξίδι;

*Είναι μια προσωπική διαδικασία για τον καλλιτέχνη διότι μπορεί να αντιμετωπίσει εμπόδια και προκλήσεις κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του έργου η οποία πολλές φορές οδηγεί και σε άγνωστα μονοπάτια.

Η τέχνη μπορεί να θεωρηθεί και μια διαδικασία λύτρωσης;

*Αναμφίβολα είναι λυτρωτική.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας ταξίδι;

*Το ταξίδι στην Ιταλία που έχω ζήσει πολλά χρόνια και τη θεωρώ δεύτερή μου πατρίδα.

Ο Νίκοs Χιωτίνης γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή από την Αμοργό.

Σπούδασε Βιολογικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Camerino της Ιταλίας, εμπλεκόμενος παράλληλα και θητεύοντας στον κόσμο της τέχνης και του θεάτρου από πολύ νεαρή ηλικία. Εργάστηκε ως Βιολόγοs, με μακρά θητεία 24 έτη στη διοίκηση και ομαλή λειτουργία διαγνωστικών εργαστηρίων μεγάλων μονάδων υγείας (ιδιωτικών κλινικών).

Παράλληλα συμμετείχε ως ηθοποιός σε θεατρικές παραστάσεις. Σπούδασε ζωγραφική και σχέδιο στο “VELLIOS SCHOOL OF ART” – AKTO. Σήμερα ασχολείται αποκλειστικά με τη ζωγραφική, ενώ διευθύνει τον χώρο τέχνης ARTE VISIONE του οποίου είναι και ο ιδρυτής.

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ:
1. GLOBALIZATION 7/3-20/4/2019. ARTE VISIONE.
2.Ονείρων Τόποι 6/05/21-28/05/21. ARTE VISIONE
3. Στο Νησί 5/07/22-20/07/22. Αίθουσα Πολιτισμού & Τέχνης “Σημωνίδης” στη Λόζα της Χώρας Αμοργού.

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ:
Συμμετοχή σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε μουσεία, πινακοθήκες, χώρους τέχνης. Έργα του βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Συμμετοχή σε διεθνείς Art Fair:
-ART THESSALONIKI International Contemporary Art Fair- IWS GLOBE, 21/11-24/11/2019

Δηλώνει εραστής του ασήμαντου και αναζητητής της απρόσμενης χαράς.

Έργα του βρίσκονται στη Συλλογή Πορτρέτων Εικαστικών Καλλιτεχνών στο Αρχείο Νεοελληνικής Τέχνης ΔΠ

Εξώφυλλο το έργο “Ο Θίασος” στο βιβλίο του Αυστριακού συγγραφέα Clemens J. Senz της σειράς Aldina από τις εκδόσεις Gutemberg “Η Παρηγοριά των στρογγυλών πραγμάτων”, 2021.

Συμμετοχή στο ανθολόγιο “100 Σύγχρονοι Έλληνες Εικαστικοί Δημιουργοί” 2021 τόμος 4 , σελ. 408-411 της ARTWAY, ΟΣΤΡΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ.

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -