Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου
Σε μια δύσκολη ώρα για τον πλανήτη ολόκληρο και μια κακή στιγμή για την Ευρώπη, με δημοσίευμα της Daily Telegraph να επαινεί μεν τους Έλληνες για τη στάση που έχουν επιδείξει απέναντι στα μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού, «παρά τη γενικότερη τάση τους ως έθνος να παραβιάζουν τους κανόνες», αλλά με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί παντού, πολλοί καλλιτέχνες – δημιουργοί καταθέτουν τις απόψεις τους για την κρίση.
Ένας από αυτούς ο σκηνοθέτης Νικορέστης Χανιωτάκης.
Μετά την επιτυχία που σημείωσαν «Ο Καλός Άνθρωπος του Σετσουάν» και «Η Γίδα ή Ποια είναι η Σύλβια;», για φέτος ο Νικορέστης είχε επιλέξει την ανατρεπτική σατιρική κωμωδία του Μποστ «Μήδεια» ως κεντρική παράσταση της «Μυθωδίας», καταφέρνοντας, με τη σύγχρονη ματιά που τον χαρακτηρίζει, να μεταδώσει τον σπουδαίο σατιρικό λόγο του Μποστ ο οποίος ασχολήθηκε με ιδιαίτερο χιούμορ και ευαισθησία με τα πάθη και τα λάθη της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Παράσταση πανέξυπνη, αυθόρμητη, απολαυστική, που μαγνήτισε το κοινό.
Τώρα, διανύοντας τη δεύτερη εβδομάδα πλήρους απομόνωσης στο σπίτι, μας εξομολογείται πόσο του λείπουν η οικογένειά του και οι φίλοι του. Η αλληλεπίδραση διά ζώσης.
Επισημαίνει ότι σ’ αυτήν τη δυσχερή κατάσταση που περνάμε όλοι μας, «καλό είναι να εντοπίζουμε αυτά που μας ενώνουν κι όχι αυτά που μας χωρίζουν».
«Δεν θα αλλάξουμε την ιδεολογία μας αρκεί να μη λειτουργούμε εις βάρος του συνανθρώπου μας», τονίζει.
Εύχεται δε «να βγούμε ενωμένοι και πιο δυνατοί από τούτη την περιπέτεια». Κάτι που ελπίζουμε όλοι να γίνει πράξη και γρήγορα.
***
Νικορέστη, τι σου λείπει περισσότερο όσο καιρό είσαι απομονωμένος στο σπίτι;
*Διανύοντας τη δεύτερη εβδομάδα πλήρους απομόνωσης στο σπίτι, μπορώ να πω ότι αυτό που μου λείπει περισσότερο είναι οι άνθρωποί μου. Συγκεκριμένα, η οικογένειά μου και οι φίλοι μου. Όσο κι αν η σύγχρονη τεχνολογία μας επιτρέπει να επικοινωνούμε άμεσα, ακόμα και βλέποντας ο ένας τον άλλον, τίποτα δεν συγκρίνεται με την αλληλεπίδραση διά ζώσης.
Έχεις αποκτήσει κάποια νέα συνήθεια τις ημέρες της καραντίνας;
Η μόνη νέα συνήθεια που έχω αποκτήσει είναι ότι πλένω με μεγαλύτερη συχνότητα και πιο σχολαστικά τα χέρια μου. Έχω γνωρίσει καλύτερα το μπάνιο του σπιτιού μου! Επίσης, απαντάω πολύ πιο άμεσα στα μηνύματα που λαμβάνω και μιλάω περισσότερο στο τηλέφωνο, με το οποίο δεν είχα και την καλύτερη σχέση τα προηγούμενα χρόνια.
Κάποιες ιδεολογικές διαφορές μας μήπως πρέπει να παραμερισθούν αυτό τον καιρό;
*Σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο που περνάμε όλοι μας, καλό είναι να εντοπίζουμε αυτά που μας ενώνουν κι όχι αυτά που μας χωρίζουν. Το «μαζί» πρέπει να υπερισχύει του «εγώ» εάν θέλουμε να βγούμε γρήγορα και πιο δυνατοί από τούτη την κρίση. Η ιδεολογία του κάθε ανθρώπου φυσικά είναι σεβαστή και ιδιαιτέρως σημαντική. Δεν θα αλλάξουμε την ιδεολογία μας αρκεί να μη λειτουργούμε εις βάρος του συνανθρώπου μας.
Την ώρα του παγκόσμιου συναγερμού, όπου όλα κινδυνεύουν και όλα αναθεωρούνται, τι ρόλο παίζει το χιούμορ στη ζωή μας;
*Ανέκαθεν το χιούμορ αποτελούσε ένα ισχυρό φάρμακο στο κουτί πρώτων βοηθειών του ανθρώπου! Αλίμονο αν χάσουμε τη διάθεση για ζωή και την αισιοδοξία μας. Τότε δεν μας σώζει τίποτα… Δεν είμαι από τους ανθρώπους που τους αρέσει η σοβαροφάνεια. Όσο δεν προσβάλουμε κάποιον, μπορούμε να αστειευτούμε με το οτιδήποτε. Η σάτιρα, επίσης, είναι κάτι που έχει νόημα -κυρίως- στα δύσκολα.
Τι κληρονομιά θεωρείς ότι θα μας αφήσει όλο αυτό που ζούμε τώρα;
*Το ισχυρό «χαστούκι» που δέχεται η ανθρωπότητα, ίσως μας ταρακουνήσει τόσο ώστε να καταλάβουμε ότι το πιο σημαντικό αγαθό στη ζωή μας είναι η υγεία. Μπροστά στον θάνατο είμαστε όλοι ίσοι… Τι νόημα έχουν τα χρήματα, η δόξα, οι τιμές αν δεν είσαι υγιής; Μέσα στον πανικό και το άγχος της καθημερινότητας, θέλουμε να δουλεύουμε πολύ, να κερδίζουμε πολλά και ξεχνάμε την υγεία. Επίσης, ίσως αυτό το διάστημα του εγκλεισμού μας δώσει την ευκαιρία να ανασυγκροτηθούμε και να αναζητήσουμε μια ουσιαστική επαφή με το μέσα μας, που τις περισσότερες φορές το παραμελούμε.
Ποια είναι η ευχή σου;
*Εύχομαι να περάσει η κρίση του κορονοϊού το συντομότερο δυνατόν. Να φύγει και να μην ξαναγυρίσει! Να βγούμε ενωμένοι και πιο δυνατοί από τούτη την περιπέτεια. Όλα τα άλλα, πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θα ‘ναι. Δεν χρειάζεται πανικός. Η ψυχραιμία και η αγάπη είναι οι καλύτεροι σύμβουλοι σε αυτές τις περιπτώσεις.