Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Ποιος είναι ο νέος υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού

Στον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη [που ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 4 Ιανουαρίου 2021] μια νέα θέση δημιουργήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού: Πρόκειται για το Υφυπουργείο Σύγχρονου Πολιτισμού το οποίο ανετέθη στον κύριο Νικόλα Γιατρομανωλάκη.
Από τον Ιούλιο του 2019 ήταν Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού.

 

***

 

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης είναι γιoς του καθηγητή, συγγραφέα, μεταφραστή, ποιητή και Ακαδημαϊκού Γιώργη Γιατρομανωλάκη και της μοριακής βιολόγου και Ακαδημαϊκού Ρένας Λεκανίδου. Στη φωτογραφία με τον αγαπημένο του «Βρασίδα».

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και μεταπτυχιακού τίτλου στη Δημόσια Πολιτική (MPP) από το John F. Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard στις ΗΠΑ.

 

Από τον Ιανουάριο του 2017 έως και τον Ιούλιο του 2019 κατείχε τη θέση του Διευθυντή Marketing και Επικοινωνίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως διευθυντικό στέλεχος σε ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις όπως η Microsoft, η V+O Communication, η S & B Βιομηχανικά Ορυκτά και ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha, καθώς και στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και το Πανεπιστήμιο Harvard, αλλά και ως ανεξάρτητος σύμβουλος στρατηγικής, εταιρικών υποθέσεων και επικοινωνίας.
Η δουλειά του έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μέλος του Πολιτικού Σχεδιασμού στο «Ποτάμι», ήταν επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος στις Ευρωεκλογές του 2014, ενώ στις βουλευτικές εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 κατετάγη δεύτερος σε σταυρούς στην Α’ Αθηνών. Αποχώρησε από το κόμμα το 2016.

 

***

 

Ο “Πάτρικ” φύλακας – άγγελος. Παρακολουθεί κάθε τι που γίνεται μέσα στο σπίτι και έχει άποψη για τα πάντα. Βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό του υπουργού.

Έχει δραστηριοποιηθεί στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ειδικότερα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ+ ατόμων, και έχει συμμετάσχει εθελοντικά σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς με αντικείμενο την κοινωνική ένταξη ευάλωτων πληθυσμών, και τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών.
Το 2013 επελέγη ως Marshall Memorial Fellow. Το 2019 εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Harvard Club of Greece.

 

***

Μεταξύ άλλων εκδόσεων, έχει επιμεληθεί το βιβλίο «New Approaches to Balkan Studies», ed. Dimtris Keridis, Ellen Elias Bursac and Nicholas Yatromanolakis (Dulles, VA: Brassey’s 2003) και έχει συμμετάσχει στην έκδοση «Global Competitiveness Report 2001» του World Economic Forum. Ήταν ο επιστημονικός επιμελητής της ελληνικής έκδοσης του NATO Handbook, και ο επιμελητής των μονογραφιών και εκδόσεων του ΕΛΙΑΜΕΠ την περίοδο 1996-98.

 

Πηγή πληροφοριών: Υπουργείο Πολιτισμού