8.9 C
Athens
Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

«Νίκη της Σαμοθράκης». Η ταινία του Δήμου Αβδελιώδη σε on demand προβολή

Ένα σπάνιο κινηματογραφικό ποίημα μπορούμε να απολαύσουμε σε on demand προβολή. Πρόκειται για τη δημιουργία του σκηνοθέτη Δήμου Αβδελιώδη «Νίκη της Σαμοθράκης» η οποία αποθεώθηκε από το κοινό στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1990.
Θα έχουμε την ευκαιρία να χαρούμε μια πλημμυρίδα εικόνων, οι οποίες αγγίζουν τη νεοελληνική πραγματικότητα και μαζί τη βαθιά πολιτισμική μας μνήμη.
Ήδη κατόπιν της θερμής ανταπόκρισης του κοινού παρατείνονται οι διαδικτυακές προβολές.
«Νίκη της Σαμοθράκης». Ταινία πολυεπίπεδη, που παραμένει ακόμα ανεξερεύνητη, έχοντας συνδέσει την αρχαία υπερρεαλιστική ποίηση του Αριστοφάνη μ’ αυτήν του Ανδρέα Εμπειρίκου. Ταινία με έναυσμα την ανταγωνιστική σχέση μεταξύ δύο γειτονικών επιχειρήσεων της δεκαετίας του ‘80, Σιδεράδων από την Σάμο και Φαναριτζήδων από την Σαμοθράκη, που οι προπαππούδες τους είχαν μετοικήσει στην Αθήνα στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Ο Δήμος Αβδελιώδης, με σκηνές ξεκαρδιστικές που θυμίζουν κωμωδίες του Τσάπλιν αλλά και μυσταγωγικές σκηνές, δείχνει το ασταμάτητο κυνηγητό για την κατάκτηση της πολυπρόσωπης, φτερωτής Νίκης, καταγράφοντας νικητές και ηττημένους, πρωτοπόρους και ουραγούς που δε παύουν να την αναζητούν ως την ανθρώπινη ευτυχία.
Μια ιδέα που την δημιούργησε από την αρχαιότητα το πνεύμα του ελληνισμού και που είναι διαρκώς επίκαιρη ως το ύψιστο πανανθρώπινο αγαθό.

Οι σιδεράδες και οι φαναριτζήδες

Ο Γρηγόριος και ο Δαρείος Πέρδικας ήρθαν πριν από πολλά χρόνια από τη Σάμο στην Αθήνα και άνοιξαν σιδεράδικο. Γείτονάς τους έγινε ο Μιλτιάδης Παγώνας από τη Σαμοθράκη, όταν άνοιξε δίπλα τους φανοποιείο. Οι σχέσεις τους, από την πρώτη κιόλας μέρα που γειτόνεψαν, ήταν εχθρικές. Η έχθρα τους παραμένει ανεξάντλητη στο χρόνο κι ας περνάνε οι γενεές. Σήμερα, στο σιδεράδικο και στο φανοποιείο δουλεύουν τα εγγόνια των αδερφών Πέρδικα και του Παγώνα. Το σιδεράδικο περνάει δύσκολες μέρες και ο εγγονός Παγώνας επιδιώκει να το αγοράσει. Τα πράγματα όμως, θα πάρουν μια εντελώς απρόβλεπτη τροπή…

Μια πρωτότυπη σάτιρα-κωμωδία του Δήμου Αβδελιώδη, που καταγράφει αλληγορικά και σε πολλά επίπεδα τη Χώρα μας, μέσα από τις έντονες ανταγωνιστικές σχέσεις μεταξύ δύο οικογενειών, γειτονικών επιχειρήσεων, ενός σιδεράδικου και ενός φανοποιείου αυτοκινήτων, έτσι όπως εξελίσσονται και μεταβάλλονται μέσα σε τρεις γενιές, από την έχθρα έως τη συμφιλίωση.

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«Νίκη της Σαμοθράκης»

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης.
Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Οδυσσέας Παυλόπουλος.
Σκηνικά: Φαίδρα Οικονόμου, Δημήτρης Παππάς.
Κοστούμια: Σοφία Παπαχρήστου.
Παίζουν: Θανάσης Δενδρής, Σπύρος Σακκάς, Δήμος Αβδελιώδης, Δημήτρης Πρίφτης, Μαρία Καραμπάτσου κ.α.
Διάρκεια: 70′
Τιμή εισιτηρίου 8 ευρώ

ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ «ΚΛΙΚ»

Οι προβολές της ιστορικής ταινίας παρατείνονται έως την Κυριακή 16 Μαΐου 2021. Προλογίζει ο Δήμος Αβδελιώδης.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -