24.7 C
Athens
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Νίκη Γουλανδρή. Η Κυρία της Ευρώπης, η Κυρία της Ελλάδας, η Κυρία της Φύσης…

Επιμέλεια: Παναγιώτης Μήλας

Από το 1964 μαζί με τον σύζυγό της Άγγελο, η Κυρία Νίκη Γουλανδρή άρχισε να δημιουργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Τη διετία 1974 – 1975 η Κυρία Νίκη Γουλανδρή διετέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Τέλος το 1991 η Κυρία Νίκη Γουλανδρή αναδείχθηκε «Γυναίκα της Ευρώπης» για την προσφορά της.

***

***

Γεννήθηκε το 1925. Αφού αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επιστήμη και τη Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Φρανκφούρτης υπό την επίβλεψη των φιλοσόφων Τέοντορ Αντόρνο και Μαξ Χορκχάιμερ. Μιλούσε άπταιστα Γαλλικά, Γερμανικά και Αγγλικά. Επίσης, ήταν επίτιμη διδάκτωρ φιλοσοφίας στην επιστήμη του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία.

Ήταν παντρεμένη με τον Άγγελο Γουλανδρή, με τον οποίον ίδρυσαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή το 1965. Όπως έλεγε: «…το Μουσείο ήταν σκοπός της ζωής μας. Ήταν μία διανοητική και πνευματική σύλληψη του Αγγέλου»…

Σήμερα το Μουσείο φιλοξενεί εκθέματα και από πολλές άλλες χώρες εκτός της Ελλάδας.

Η Νίκη Γουλανδρή – επιτυχημένη διάσημη βοτανική ζωγράφος – βοήθησε στην εικονογράφηση αρκετών βοτανολογικών βιβλίων, όπως τα Wild Flowers of Greece (Άγρια άνθη της Ελλάδας) από τους Κ. Γουλιμή και W.T. Stearn, και and Peonies of Greece (Παιώνιες της Ελλάδας) από τους U.T. Stearn και P.H. Davies.

Αγωνίστηκε όσο κανένας άλλος στην Ελλάδα για τη ζεύξη πολιτισμού και φύσης. Εξέδωσε τρία βιβλία με συλλογές φυτά που έχει η ίδια ζωγραφίσει. Μάλιστα το ένα από αυτά έχει κάνει το γύρο του κόσμου και φιλοξενείται σε πολλά μουσεία όπως αυτό της Νέας Υόρκης, του Πεκίνου κ.α.

***

Υπήρξε Πρόεδρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή (από το 1997) και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Γουλανδρή. Γενική Γραμματέας Υγείας (1974). Επίτιμη αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (1975–80) και μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για τον Πολιτισμό και την Εξέλιξη της UNESCO. Ήταν νικήτρια του βραβείου Global 500 του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών το 1990 και κάτοχος αμέτρητων ακαδημαϊκών διακρίσεων.

Στη Θεσσαλονίκη το 1991 το Μουσείο ίδρυσε το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων και το 1999, εν όψει της νέας χιλιετίας και της συνεχιζόμενης υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας προχώρησε στην δημιουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης ΓΑΙΑ.

***

Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019, στα 94 χρόνια της, ολοκλήρωσε τον κύκλο της ζωής της. Ο αποχαιρετισμός της θα γίνει την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019, το μεσημέρι στις 12 από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου της Κηφισιάς. Τηλέφωνο 210-8013195. (Στην οδό Αγίου Δημητρίου).

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -