16.4 C
Athens
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Νέα Ζηλανδία: Οι ιστορίες των θυμάτων

 

Αν και η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας δεν έχει δώσει ακόμη στη δημοσιότητα τα ονόματα των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στα τεμένη στο Κράιστσερτς, συγγενείς και φίλοι των θυμάτων μιλούν για τα αγαπημένα πρόσωπα που έχασαν από τα πυρά του ακροδεξιού τρομοκράτη, του 28χρονου Αυστραλού φερόμενου ως δράστη Μπρέντον Τάραντ

Ο 33χρονος Κουβετιανός Άττα Ελαγιάν, ένας χαρισματικός επαγγελματίας στον τομέα της πληροφορικής, ο οποίος πρόσφατα έγινε πατέρας. Ο 34χρονος Σιγιέντ Τζαχαντάν Αλί από το Πακιστάν, ο 36χρονος Χουσείν αλ Ουμάρι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που πήγαιναν τακτικά στις προσευχές της Παρασκευής. Ο 37χρονος Αιγύπτιος Οσάμα Αντάν, ο Ασράφ Αλί από τα Φίτζι. Ο 39χρονος Παλαιστίνιος Καμέλ Ντάργουις, κάτοχος διδακτορικού διπλώματος, πατέρας τριών παιδιών. Ο 47χρονος Μοχαμάντ Ιμράν Καν, ιδιοκτήτης δύο εστιατορίων στο Κράιστσερτς. Ο συνταξιούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός Αλί Ελμαντάνι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα…

 

 

Αναζητούσαν έναν ασφαλή τόπο

Πολλά από τα θύματα της επίθεσης επέζησαν από πολέμους στις χώρες τους, έγιναν πρόσφυγες και σκοτώθηκαν σε μια από τις πλέον φιλήσυχες και ειρηνικές χώρες του κόσμου.

Ο Σύρος πρόσφυγας Χαλίντ Μουσταφά έφτασε στη Νέα Ζηλανδία με την οικογένειά του μόλις πριν από λίγους μήνες. Έπεσε νεκρός από τα πυρά του Τάραντ. Ένας από τους γιους τους νοσηλεύεται σοβαρά τραυματίας, ενώ ο άλλος του γιος αγνοείται. «Απλά αναζητούσαν έναν ασφαλή τόπο. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πλέον ότι η Νέα Ζηλανδία είναι ένας ασφαλές τόπος», τόνισε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της οργάνωσης της Νέας Ζηλανδίας για Αλληλεγγύη στους Σύρους, ο Αλί Ακίλ.

Ο Αμζάντ Χαμίντ, καρδιολόγος, γεννήθηκε στην Παλαιστίνη και πέθανε στην επίθεση, σε ηλικία 57 ετών. Η γυναίκα του, Χανάν, είπε στους δημοσιογράφους ότι μετανάστευσαν από την Παλαιστίνη στην πόλη πριν από 23 χρόνια. Ένας άλλος Παλαιστίνιος, ο Αμπντελφατάχ Κασίμ, 59 ετών, είχε διατελέσει γραμματέας της μουσουλμανικής ένωσης στην πόλη. Η 65χρονη Λίντα Άρμστρονγκ, που είχε υιοθετήσει ένα παιδί από το Μπανγκλαντές, πέθανε στο τέμενος Λινγούντ.

Ανάμεσα στα θύματα και ο Ναέμ Ρασίντ από το Πακιστάν, ο οποίος φαίνεται στο βίντεο να προσπαθεί να αποσπάσει το όπλο του ακροδεξιού τρομοκράτη, πριν πέσει νεκρός από τα πυρά του. Ο 21χρονος γιος τους Τάλχα, επίσης σκοτώθηκε στο τέμενος Αλ Νουρ.

Μεταξύ των νεκρών και ο γιατρός Χαρούν Μαχμούντ, που εργαζόταν ως υποδιευθυντής στο κοντινό κολέγιο του Καντέρμπερι και αφήνει πίσω του μια σύζυγο και δύο παιδιά 13 και 11 ετών. Επίσης, ο γεννηθείς στην Ινδονησία αεροναυπηγός μηχανικός, πατέρας δύο παιδιών, ο Λιλίκ Αμπντούλ Χαμίντ, και ο Ινδονήσιος Ζουλφιρμάν Σιγιάντ που κάλυψε τον 2χρονο γιο του για τον σώσει στο τέμενος Λινγουντ και δέχθηκε πολλαπλές σφαίρες. Βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, είπε η γυναίκα του Αλτα Μάρι.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ανάμεσα στα θύματα και ο 4χρονος Αμπντουλαχί Ντιρί από τη Σομαλία, η οικογένεια του οποίου διέφυγε από την εμπόλεμη Σομαλία στα μέσα της δεκαετίας του 1990 για να εγκατασταθεί στη Νέα Ζηλανδία.

Η 42χρονη Χουσνέ Αρα Παρβίν από το Μπανγκλαντές έπεσε νεκρή από τους πυροβολισμούς καθώς έτρεχε ελπίζοντας ότι μπορεί να σώσει τον καθηλωμένο σε αναπηρικό αμαξίδιο σύζυγό της, όπως είπαν συγγενείς τους σε τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ο σύζυγός της Φαρίντ Ουντίν επέζησε.

 

 

«Ο πατέρας σου μου έσωσε τη ζωή»

Ο 71χρονος Αφγανός Νταούντ Νάμπι έφτασε στη Νέα Ζηλανδία τη δεκαετία του 1980. Ήταν από τους πρώτους που σκοτώθηκαν καθώς προσπαθούσε να σώσει πιστούς στο τέμενος Αλ Νουρ. Είχε κάνει πατρίδα του τη Νέα Ζηλανδία, λέγοντας ότι ήταν ένα «μικρό κομμάτι παραδείσου», είπε ο γιος του Ομάρ στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Έμαθα από τον πατέρα του καλύτερου μου φίλου ότι έπεσε πάνω σε κάποιον για να του σώσει τη ζωή», είπε ο γιος του.

Ο Γιάμα, ένας άλλος γιος του Ναούντ, πήγαινε στο τέμενος για να συμφιλιωθεί με τον πατέρα του έπειτα από καβγά που είχε μαζί του, όταν είδε έξω από το τέμενος έναν φίλο του που του είπε: «Ο πατέρας σου μου έσωσε τη ζωή», όπως αναφέρει η αυστραλιανή εφημερίδα The Age. Έπειτα είδε το βίντεο του δράστη, όπου είδε τον πατέρα του να κείτεται νεκρός. «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορούσε αυτό να συμβεί σε μια ειρηνική χώρα σαν τη Νέα Ζηλανδία», είπε βουρκωμένος ο Γιάμα στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ένας γενναίος μικρός στρατιώτης»

Ο 14χρονος Σαγιάντ Μίλνε πήγε όπως κάθε Παρασκευή στο τέμενος αλ Νουρ με τη μητέρα του και τους φίλους, σύμφωνα με την New Zealand Herald.

Ο πατέρας του, Τζον Μίλνε, δήλωσε ότι ο θάνατος του γιου του δεν έχει επίσημα επιβεβαιωθεί, αλλά του είπαν ότι αντίκρισαν τον γιο του αιμόφυρτο στο πάτωμα του τεμένους. «Έχασα το αγόρι μου, είχε γίνει μόλις 14 ετών», είπε στην εφημερίδα. Ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής, είπε ο πατέρας του.

«Ένας γενναίος μικρός στρατιώτης, είναι τόσο δύσκολο να ξέρω ότι πυροβολήθηκε από κάποιον που έκανε πλάκα με τα πάντα και με τον καθένα».

Ο 3χρονος Μουκάντ εξακολουθεί να αγνοείται

Η τελευταία φορά που είδαν ζωντανό το τρίχρονο αγοράκι Μουκάντ Ιμπραχίμ, ήταν στο τέμενος Αλ Νουρ με τον αδερφό και τον πατέρα του. Ο αδερφός του Αμπντί κατάφερε να δραπετεύσει από τη σφαγή. Ο πατέρας προσποιήθηκε τον νεκρό μετά τους πυροβολισμούς και επίσης κατάφερε να διαφύγει, σύμφωνα με την The Age. Από τότε ο Μουκάντ αγνοείται.

Η οικογένειά του πήγε στο νοσοκομείο αναζητώντας τον μάταια, και ο Αμπντί λέει ότι δεν έχουν πλέον ελπίδα να τον βρουν ζωντανό.

Ο Ουασίμ Αλσάτι, ένας κουρέας από την Ιορδανία και η 4χρονη κόρη του, Αλίν, τραυματίστηκαν σοβαρά. «Προσευχηθείτε για μένα και την κόρη μου», είπε από το κρεβάτι του στο νοσοκομείο.

Οικογένειες και συγγενείς συνεχίζουν να περιμένουν έξω από νοσοκομεία στο Κράιστσερτς για να μάθουν νέα από τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με αναφορές μέσων ενημέρωσης και ανακοινώσεις από κυβερνήσεις ξένων χωρών, τα θύματα της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης κατάγονταν από τουλάχιστον δέκα χώρες. Το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι 6 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, προσθέτοντας ότι ακόμη 6 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα ανεπίσημους απολογισμούς, τουλάχιστον 6 Πακιστανοί, 6 Παλαιστίνιοι, 5 Ινδοί και 4 Αιγύπτιοι υπήκοοι είτε έχουν χάσει τη ζωή τους, είτε συνεχίζουν να αγνοούνται, μαζί με πολλούς άλλους διαφορετικών υπηκοοτήτων.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα ότι από σήμερα το βράδυ θα ξεκινήσουν να παραδίδονται οι σοροί των θυμάτων στις οικογένειες για να ταφούν το γρηγορότερο δυνατό όπως επιβάλλει το τελετουργικό της μουσουλμανικής θρησκείας.

  • Πηγή: in.gr

Η πρωθυπουργός Άρντερν δήλωσε ότι έλαβε το μανιφέστο του δράστη 9 λεπτά πριν την επίθεση

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε σήμερα ότι το υπουργικό συμβούλιο έλαβε εννέα λεπτά πριν από την έναρξη του μακελειού στα δύο τεμένη του Κράισττσερτς το μανιφέστο του ακροδεξιού εξτρεμιστή Μπρέντον Τάραντ.

«Είμαι μία από τους τριάντα ανθρώπους που έλαβαν το μανιφέστο, το οποίο εστάλη εννέα λεπτά πριν την επίθεση», εξήγησε η Άρντερν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Δεν περιείχε κανέναν τόπο, καμία συγκεκριμένη λεπτομέρεια», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι παρέδωσε το έγγραφο στις υπηρεσίες ασφαλείας σε διάστημα μικρότερο των δύο λεπτών αφού το έλαβε.

Η Άρντερν επεσήμανε ότι διάβασε «στοιχεία» του μανιφέστου αυτού των 74 σελίδων, το οποίο παρουσιάζει τα κίνητρα του δράστη του μακελειού.

«Το γεγονός ότι υπάρχει ένα ιδεολογικό μανιφέστο με ακραίες απόψεις που συνδέεται με την επίθεση αυτή είναι φυσικά βαθιά ανησυχητικό», υπογράμμισε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ η Άρντερν σημείωσε ότι η Σέριλ Σάντμπεργκ, υψηλόβαθμο στέλεχος του Facebook, έστειλε συλλυπητήρια για τα 50 θύματα του μακελειού στα τεμένη του Κράιστσερτς, ο φόνος κάποιων από τα οποία μεταδόθηκε απευθείας μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης.

«Φυσικά είχα επαφή με τη Σέριλ Σάντμπεργκ. Δεν της έχω μιλήσει προσωπικά, αλλά έχει επικοινωνήσει μαζί μας, αναγνωρίζοντας τι έχει συμβεί εδώ στη Νέα Ζηλανδία», εξήγησε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε αν το Facebook θα πρέπει να σταματήσει το live streaming.

«Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα συζητήσω απευθείας με το Facebook», πρόσθεσε.

 

Οι νεκροί από την επίθεση της Παρασκευής σε δύο τεμένη στο Κράιστσερτς ανέρχονται πλέον στους 50, καθώς η αστυνομία εντόπισε ένα ακόμη πτώμα στο τέμενος αλ Νουρ, ενώ η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ότι οι σοροί των νεκρών θα αρχίσουν να παραδίδονται στις οικογένειές τους από σήμερα το βράδυ.

Βάσει του Ισλάμ οι νεκροί πρέπει θάβονται μέσα σε 24 ώρες, όμως προς το παρόν καμία από τις σορούς των θυμάτων της επίθεσης της Παρασκευής δεν έχει δοθεί στις οικογένειές τους καθώς συνεχίζεται η έρευνα, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η Άρντερν επεσήμανε ότι η παράδοση των σορών θα ξεκινήσει από σήμερα το βράδυ. «Ωστόσο είναι πιθανό αρχικά να πρόκειται για μικρό αριθμό», όπως εξήγησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, ενώ πρόσθεσε ότι η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως την Τετάρτη.

Στο μεταξύ αστυνομικές δυνάμεις θα φυλάσσουν όλα τα τεμένη της Νέας Ζηλανδίας όσο διάστημα είναι ανοικτά.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αστυνομίας Μάικ Μπους δήλωσε πως οι αρχές πιστεύουν ότι Μπρέντον Τάραντ, ο 28χρονος Αυστραλός που έχει συλληφθεί ως δράστης της επίθεσης, έδρασε μόνος του.

Ο Μπους εξήγησε ότι οι άλλοι τρεις άνθρωποι που συνελήφθησαν την Παρασκευή δεν εμπλέκονται στις επιθέσεις. Μία γυναίκα αφέθηκε ελεύθερη χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες, ενώ ένας άνδρας κατηγορείται για αδικήματα σε σχέση με την οπλοκατοχή. Ένας 18χρονος που επίσης συνελήφθη την Παρασκευή δεν φαίνεται να έχει σχέση με την επίθεση και θα παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου αύριο Δευτέρα.

Ωστόσο ο Μπους προειδοποίησε: «Δεν θα πω τίποτα οριστικό μέχρι να είμαστε απολύτως σίγουροι για το πόσοι άνθρωποι εμπλέκονται» στην επίθεση.

Στο μεταξύ σύμφωνα με έναν μη οριστικό κατάλογο των θυμάτων που κατάρτισαν οι οικογένειές τους, οι νεκροί των δύο επιθέσεων ήταν ηλικίας τριών έως 77 ετών.

Η ταυτότητα όλων των θυμάτων δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη από τις αρχές. Όμως αυτός ο κατάλογος που παρουσίασαν οι οικογένειες των θυμάτων και στον οποίο περιλαμβάνονται 48 από τους 50 νεκρούς δίνει μία ιδέα για τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν από τα πυρά του εξτρεμιστή Τάραντ.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται τα ονόματα 44 ανδρών και 4 γυναικών, ωστόσο η Άρντερν υπογράμμισε ότι δεν είναι «επίσημος» και ότι δεν πρόκειται να δοθεί επίσημη λίστα προτού «ολοκληρωθεί η επίσημη αναγνώριση» των νεκρών.

Τα περισσότερα θύματα ήταν πρόσφυγες και μετανάστες από χώρες όπως το Πακιστάν, η Ινδία, η Μαλαισία, η Ινδονησία, η Τουρκία, η Σομαλία και το Αφγανιστάν.

Εξάλλου 34 άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Κράιστσερτς, εκ των οποίων οι 12 στη μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ ένα παιδί διακομίστηκε στο νοσοκομείο παίδων του Όκλαντ.

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -