29.6 C
Athens
Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Ιδρύεται Κέντρο στο Βερολίνο αφιερωμένο στα εκατομμύρια θύματα της ναζιστικής τρομοκρατίας

Το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε πρόσφατα τη δημιουργία ενός εκθεσιακού και ερευνητικού κέντρου στο Βερολίνο, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στα εκατομμύρια θύματα κατά τη διάρκεια της κατάληψης των ευρωπαϊκών χωρών από τη ναζιστική Γερμανία, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Το νέο κέντρο «θα μας «παρουσιάσει» τη φρίκη του πολέμου και της μαζικής εξόντωσης, εξαιτίας της γερμανικής κυριαρχίας», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Κλαούντια Ροθ. «Αυτό το πολύ σημαντικό έργο πολιτισμού μνήμης θα καταστήσει επίσης ξεκάθαρο ότι δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε τα μαρτύρια που υπέστησαν οι άνθρωποι στις χώρες που είχαν καταληφθεί από τη Βέρμαχτ».

Οι λαοί της Ανατολικής Ευρώπης

Από το 1990 έχουν ανεγερθεί στο κέντρο του Βερολίνου μνημεία για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, Εβραίους, ομοφυλόφιλους και Ρομά. Το 2018, η τελευταία κυβέρνηση, υπό την Άνγκελα Μέρκελ, «έριξε στο τραπέζι» την επιθυμία να αναγνωριστούν και τα δεινά άλλων θυμάτων «στο πλαίσιο ενός διαλόγου με τους γειτονικούς μας λαούς στην Ανατολική Ευρώπη».

Ως τα τέλη του 1942, 230 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν υπό γερμανική κατοχή. Το ναζιστικό καθεστώς προέβη σε δολοφονίες και γενοκτονίες, δουλεμπορία, λεηλασίες, καταστροφές σπιτιών και σεξουαλική βία σε αυτούς τους λαούς. Για τους ναζί, οι Πολωνοί, οι Ανατολικοευρωπαίοι και οι Σοβιετικοί πολίτες θεωρούνταν «κατώτεροι Σλάβοι» ή «Untermenschen».

Ο στόχος

Κατά τη διαδικασία ψήφισης στo Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και οι αντιπολιτευόμενοι Χριστιανοδημοκράτες ενέκριναν το σχέδιο για το νέο κέντρο. Η κυβέρνηση έχει πλέον το καθήκον να βρει την ιδανική τοποθεσία στο κέντρο του Βερολίνου και να φροντίσει ώστε το νέο κέντρο να διαθέτει μόνιμη έκθεση και επαρκείς πόρους για την παρουσίαση περιοδικών εκθέσεων, τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τη διεξαγωγή ερευνών και τη συγκέντρωση εκθεμάτων.

«Το κέντρο θα πρέπει να έχει ως στόχο τη συνολική καταγραφή των δεινών των θυμάτων, να «προσφέρει βήμα» στη μνήμη και να τιμήσει ομάδες θυμάτων που έχουν λάβει μέχρι σήμερα λιγότερη προσοχή», ανέφερε η Ομοσπονδιακή Βουλή στην απόφαση που εξέδωσε. Σημειώνεται ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, «ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν εξαιτίας της κατοχής είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο».

Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει επίσης να καταπολεμηθεί η αμάθεια του γερμανικού πληθυσμού σχετικά με την κατοχή των ευρωπαϊκών γειτόνων από τη ναζιστική Γερμανία και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις για τις χώρες αυτές και τους λαούς τους».
***

*Με πληροφορίες από: theartnewspaper.com | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Φοιτητές και φοιτήτριες εξεγείρονται στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης έπειτα από την απόπειρα των ναζί να παρεμποδίσουν την είσοδο των Εβραίων στο Πανεπιστήμιο | Photo: ushmm.org | picryl.com

Πηγή: In.gr

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -