15.1 C
Athens
Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024

Στην Ιρανή Ναργκίς Μοχαμαντί το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα κατά της καταπίεσης των γυναικών

Στη Ναργκίς Μοχαμαντί απονέμεται το φετινό Νόμπελ Ειρήνης για τον άοκνο αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν και τη μάχη της για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας για όλους.

Η Μοχαμαντί, για 30 χρόνια αγωνίζεται ενάντια στην κυβερνητική καταστολή στο Ιράν, πληρώνοντας βαρύ τίμημα: την ελευθερία της, την υγεία της και τον αποχωρισμό από τον σύζυγο, τα παιδιά και τους γονείς της. Επί του παρόντος εκτίει ποινή φυλάκισης 10 ετών στις φυλακές Εβίν της Τεχεράνης για «διάδοση αντικρατικής προπαγάνδας«.

Δεν λύγισε

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ακαδημίας, «ο αγώνας της έχει τεράστιο προσωπικό κόστος. Το ιρανικό καθεστώς την έχει συλλάβει 13 φορές, την έχει καταδικάσει πέντε φορές και την έχει καταδικάσει συνολικά σε 31 χρόνια φυλάκιση και 154 μαστιγώματα. Η Μοχαμαντί είναι ακόμα στη φυλακή».
Ακόμα και μέσα από τη φυλακή, η 51χρονη ακτιβίστρια, έχει οργανώσει διαμαρτυρίες στο πλαίσιο της εξέγερσης που συγκλόνισε το Ιράν πέρυσι, έχει γράψει κείμενα και έχει οργανώσει εβδομαδιαία εργαστήρια για γυναίκες κρατούμενες σχετικά με τα δικαιώματά τους.
«Η παγκόσμια υποστήριξη και αναγνώριση της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με κάνει πιο αποφασισμένη, πιο υπεύθυνη, πιο παθιασμένη και πιο αισιόδοξη», ανέφερε η Ναργκίς Μοχαμαντί σε γραπτή δήλωσή της στους New York Times τον Ιούνιο. «Ελπίζω επίσης ότι αυτή η αναγνώριση κάνει τους Ιρανούς που διαμαρτύρονται για την αλλαγή πιο δυνατούς και πιο οργανωμένους. Η νίκη είναι κοντά».

«Σημαντική στιγμή στον αγώνα για ελευθερία στο Ιράν»

Η επιτροπή των βραβείων κάλεσε το Ιράν να αφήσει ελεύθερη τη Μοχαμαντί. Χαιρετίζοντάς τη, ως «μαχήτρια της ελευθερίας», η επικεφαλής της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ ξεκίνησε την ομιλία της με τις λέξεις «γυναίκα, ζωή, ελευθερία» στα φαρσί –ένα από τα συνθήματα των ειρηνικών διαδηλώσεων κατά της ιρανικής κυβέρνησης.

«Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ αποφάσισε να τιμήσει τη Ναργκίς Μοχαμαντί με το Νόμπελ Ειρήνης 2023 για τον αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν και τη μάχη της για να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία για όλους», ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής Μπέριτ Ράις-Άντερσεν.

«Μόνο με την αποδοχή ίσων δικαιωμάτων για όλους θα μπορέσει ο κόσμος να πετύχει την αδελφότητα μεταξύ των κρατών που ο (ιδρυτής των βραβείων) Άλφρεντ Νόμπελ θέλησε να προωθήσει», δήλωσε ίδια.

Η βράβευση της Μοχαμαντί αποτελεί «στιγμή ιστορική και σημαντική στον αγώνα για την ελευθερία στο Ιράν», δήλωσε η οικογένειά της σε γραπτό μήνυμα.

«Αφιερώνουμε αυτό το βραβείο σε όλους τους Ιρανούς και ιδιαίτερα στις γυναίκες και τα κορίτσια στο Ιράν που αποτελούν έμπνευση για όλο τον κόσμο με το θάρρος και τον αγώνα τους για την ελευθερία και την ισότητα», προσέθεσε η οικογένεια.

«Δυστυχώς, η Ναργκίς δεν μπορεί να είναι μαζί μας για να μοιραστεί αυτή την εξαιρετική στιγμή», αναφέρει ακόμη η οικογένεια. «Όπως λέει πάντα η Ναργκίς: η νίκη δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί, αλλά είναι σίγουρη».

Το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) δήλωσε πως η βράβευση της Μοχαμαντί με το Νόμπελ Ειρήνης υπογραμμίζει το θάρρος και την αποφασιστικότητα των Ιρανών γυναικών.

«Είδαμε το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους απέναντι στα αντίποινα, τον εκφοβισμό, τη βία και την κράτηση», δήλωσε η εκπρόσωπος του OHCHR Ελίζαμπεθ Θρόσελ.

«Παρενοχλήθηκαν για αυτά που κάνουν ή που δεν φοράνε. Υπάρχουν όλο και περισσότερα νομικά, κοινωνικά και οικονομικά μέτρα εναντίον τους. Αυτό είναι πραγματικά κάτι που υπογραμμίζει το θάρρος και την αποφασιστικότητα των γυναικών του Ιράν και το ότι αποτελούν έμπνευση για τον κόσμο».

Δεν έχει δει τα παιδιά της εδώ και 8 χρόνια

Ο σύζυγός της, επίσης ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Taghi Rahmani, και τα δίδυμα 16χρονα παιδιά της, Ali και Kiana, ζουν εξόριστοι στη Γαλλία. Η Ναργκίς δεν έχει δει τα παιδιά της εδώ και οκτώ χρόνια.

Ο Ραχμάνι δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι το βραβείο Νόμπελ, δεν αφορά μόνο την αναγνώριση της δουλειάς της συζύγου του. «Είναι επίσης ένα βραβείο για όλους τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αγωνίζονται για την αλλαγή στο Ιράν εδώ και πολλές δεκαετίες σε μια κοινωνία που έχει άδικους νόμους», δήλωσε ο κ. Rahmani σε συνέντευξή του.

«Είναι μια αναγνώριση του κινήματος Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία στο Ιράν», πρόσθεσε.

Η Μοχαμαντί είναι η δεύτερη Ιρανή που βραβεύεται με το Νόμπελ Ειρήνης. Η Shirin Ebadi, δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μέντορας και συνάδελφος της Μοχαμαντί, έλαβε το βραβείο το 2003. Οι δύο γυναίκες εργάστηκαν μαζί στο Ιράν στο Κέντρο Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο ίδρυσε η κ. Ebadi το 2001. Η οργάνωση έκλεισε μετά από βίαιη επιδρομή το 2009.

Έκκληση για απελευθέρωση

Η Μοχαμαντί είναι η 19η γυναίκα που κερδίζει το βραβείο αυτό και η πρώτη μετά τη Φιλιππινέζα Μαρία Ρέσα που το 2021 κέρδισε το βραβείο μαζί με τον Ρώσο Ντμίτρι Μουράτοφ.

Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 11 εκατ. σουηδικών κορωνών (περίπου 980.000 ευρώ) θα απονεμηθεί στον Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του Σουηδού επιχειρηματία Άλφρεντ Νόμπελ, με τη διαθήκη του οποίου το 1895 θεσμοθετήθηκαν τα βραβεία.

«Το βραβείο είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα αναγνώριση του πολύ σημαντικού έργου ενός ολόκληρου κινήματος στο Ιράν, με την αδιαμφισβήτητη επικεφαλής του, τη Ναργκίς Μοχαμαντί», δήλωσε η Ράις Άντερσεν.

«Εάν οι ιρανικές αρχές λάβουν τη σωστή απόφαση, θα την απελευθερώσουν ούτως ώστε να μπορεί να είναι παρούσα για να παραλάβει το βραβείο αυτό (τον Δεκέμβριο), το οποίο είναι αυτό που πρωτίστως ελπίζουμε».

Πηγή: In.Gr.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -