Η οδός Χέυδεν διατρέχει τη γειτονιά της Βικτώριας από το Πεδίον του Άρεως μέχρι την Αχαρνών. Οφείλει το όνομά της στον Λόγκιν Πετρόβιτς Χέιντεν, τον ναύαρχο του ρωσικού στόλου κατά τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου το 1827, γεγονός που επισφράγισε την αυτονόμηση του Ελληνικού κράτους από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Ένας παρατηρητικός περαστικός θα δει τα εκλεκτικιστικά κτήρια του άνω τμήματος της Χέυδεν, χτισμένα από μεσοαστικές οικογένειες των Αθηνών τη δεκαετία του 1930, να δίνουν τη θέση τους στα στριμωγμένα αλλά πολύχρωμα μεταπολεμικά κτήρια που στεγάζουν επιχειρήσεις μεταναστών και προσφύγων που κατοικούν στην περιοχή τις τελευταίες δεκαετίες.
Η οδός Χέυδεν είναι μία μικρογραφία της σύγχρονης Αθήνας. Συνυπάρχει το παλιό με το νέο, το ντόπιο με το ξένο, το συνηθισμένο με το διαφορετικό. Όλα αποτελούν πολύτιμες ψηφίδες του μωσαϊκού της πρωτεύουσας και έχουν μία θέση στην καθημερινότητά της.
Την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020, η Νιόβη Ζαραμπούκα-Χατζημάνου, διευθύντρια του Victoria Square Project, συμμετείχε στο “UN SDGs Symposium: Exploring the DiverCity of Athens” του Deree – The American College of Greece, American College of Greece στη συζήτηση “Αθήνα Μία Βιώσιμη Πόλη; Δημιουργώντας Μία Ανοιχτή, Πράσινη, Ενεργητική και Πολυπολιτισμική Αθήνα”.
Στην παρουσίασή της αλλά και στις ερωτήσεις του κοινού υπογράμμισε όλες αυτές τις πτυχές του προγράμματος που καθιστούν το Victoria Square Project έναν βιώσιμο πολιτιστικό οργανισμό που συμβάλλει στην ανθεκτικότητα των πόλεων και των γειτονιών σε περιόδους κρίσης.
- Credits (left to right / από αριστερά): Τάδρου Αντριάνα και Σταθάτου Σωτηρία – Χέυδεν και Πλατεία, Leigh Stone – Heiden 35 and Acharnon 80 / Refugees on the steps of anarchy
***