24.9 C
Athens
Τρίτη 21 Μαΐου 2024

MuSifanto 2023: 8ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στη Σίφνο

Ο Σύνδεσμος «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας» διοργανώνει το 8ο «MuSifanto»,  από τις 4 μέχρι τις 10 Ιουλίου 2023.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Καθημερινές συναυλίες με έμφαση στην κλασική μουσική, σεμινάρια κλασικής κιθάρας, πιάνου, μονωδίας, τρομπέτας, δημιουργία μαθητικής ορχήστρας και Μουσικό Περίπατο. 

Tο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στη Σίφνο «MuSifanto» επιστρέφει για 8η χρονιά, παρουσιάζοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που συνταιριάζουν την κλασική μουσική με το ξεχωριστό κυκλαδίτικο τοπίο.

Το 8ο MuSifantoθα πραγματοποιηθεί από τις 4 μέχρι τις 10 Ιουλίου 2023, με καθημερινές συναυλίες, ρεσιτάλ και σεμινάρια κλασικής κιθάρας, πιάνου, μονωδίας, τρομπέτας και δημιουργίας μαθητικής ορχήστρας, σε ιδιαίτερα σημεία πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος. Ξεχωρίζει ο απογευματινός μουσικός περίπατος, μια περιπλάνηση στις ομορφιές της Σίφνου, που επιφυλάσσει αναπάντεχα ζωντανά, μουσικά στιγμιότυπα και γεμίζει το νησί με μελωδική ατμόσφαιρα.

Όπως κάθε χρόνο, όλες οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ έχουν ελεύθερη είσοδο και προσκαλούν καταξιωμένους ερμηνευτές και δασκάλους να παρουσιάσουν μουσικά έργα για να προσφέρουν έμπνευση σε μικρούς και μεγάλους που δεν έχουν τη δυνατότητα να έρχονται σε επαφή με ανάλογα ακούσματα. Πρωταρχικός στόχος του MuSifanto είναι να φέρει κυρίως την κλασική, αλλά και άλλα είδη, μουσικής κοντά στους μαθητές, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Σίφνου.

Επιστεγάζεται έτσι η πολύ σημαντική δουλειά που κάνει στη μουσική εκπαίδευση ο Σύνδεσμος «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας», με το Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου Καρόρη», που –  εκτός από τη Σίφνο- ταξιδεύει όλο το χρόνο και στα νησιά Ικαρία, Κέα, Κάσο, Λήμνο, Σαντορίνη και Σέριφο, προσφέροντας προγράμματα μουσικής εκπαίδευσης σε μαθητές.

Στο πλαίσιο του 8ου MuSifanto θα ακούσουμε το μουσικό σύνολο Canto Soave, που ειδικεύεται στη φωνητική μουσική του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, τους Milos Vukovic και D&A Guitar Duo στην κιθάρα, το τρίο Γ. Κοντραφούρη, που θα παρουσιάσει κομμάτια από τις δισκογραφικές δουλειές του και επιλεγμένες συνθέσεις από το ευρύτερο ρεπερτόριο της Jazz, τον Απόστολο Παληό στο πιάνο, σημαντικούς δασκάλους μουσικής και τους μαθητές τους.

Ενδεικτικά, και μεταξύ άλλων, συμμετείχαν στο MuSifanto τα προηγούμενα χρόνια η Ντόρα Μπακοπούλου, η Νεφέλη Μούσουρα, η Φανή Αντωνέλλου, ο Βασίλης Παπαβασιλείου, ο Κώστας Τοσίδης, ο Marco Ramelli, ο Michael Klinghoffer, η Shani Inbar και ο Daniel Goritz.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας», με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Σίφνου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Πολιτιστικού Κέντρου Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου» και του Συλλόγου Επαγγελματιών Εμπόρων και Επισιτισμού Σίφνου.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Με ελεύθερη είσοδο

Τρίτη 4 Ιουλίου 2023 – Ώρα: 21:00

Συναυλία τoυ συνόλου «Canto Soave»

Μονή Φυρογίων

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023 – Ώρα: 21:00

Ρεσιτάλ κιθάρας: Milos Vukovic, D&A Guitar Duo (Δημήτρης Κουρζάκης-Άγγελος Μπότσης)

Μονή «Παναγιά το Βουνό»

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023 – Ώρα: 21:00

Ρεσιτάλ πιάνου: Απόστολος Παληός

Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου», Αρτεμώνας

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023 – Ώρα: 19:30

Μουσικός Περίπατος

Απογευματινός περίπατος στο μοναδικό στενό του Αρτεμώνα σε διαδρομή φυσικής ομορφιάς και αρχιτεκτονικής; με αναπάντεχα ζωντανά μουσικά στιγμιότυπα.

Σάββατο 8 Ιουλίου 2023 – Ώρα: 21:00

Συναυλία jazz μουσικής: *Γιώργος Κοντραφούρης Τρίο*

Πλατεία στο Κάτω Πετάλι

Κυριακή 9 Ιουλίου 2023 – Ώρα: 21:00

Μαθητική συναυλία σεμιναρίων κιθάρας, τρομπέτας και μουσικών συνόλων

Πλατεία στο Κάτω Πετάλι

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023 – Ώρα: 21:00

Μαθητική συναυλία σεμιναρίων πιάνου και μονωδίας

Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου», Αρτεμώνας

* Το σύνολο Canto Soave ειδικεύεται στη φωνητική μουσική του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης και του Μπαρόκ και αποτελείται από τις Νατάσα Αγγελοπούλου, Μάιρα Μηλολιδάκη, Έφη Μηνακούλη και Κατερίνα Κτώνα. Το σύνολο έχει εμφανιστεί στις σημαντικότερες αίθουσες της Αθήνας. Το CD τους με τίτλο Vita Segreta Musica Segreta κυκλοφόρησε από την FM Records.

– Μάιρα Μηλολιδάκη: Σοπράνο υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση, με σπουδές σε Μιλάνο και Ρώμη, ηθοποιός και διδάκτωρ Σημειολογίας από τη Σορβόνη συνεργάζεται με τους περισσότερους μουσικούς φορείς στη χώρα μας, ερμηνεύοντας ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου, με έμφαση στη σύγχρονη παραγωγή και τους Έλληνες συνθέτες. Διδασκαλία τραγουδιού στο Deree και στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

– Νατάσσα Αγγελοπούλου: Σοπράνο, πιανίστα και μαέστρος, αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου με σημαντική παρουσία με όλες τις της ιδιότητες στα ελληνικά μουσικά δρώμενα. Διετέλεσε μαέστρος της χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της χορωδίας της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

– Έφη Μηνακούλη: Μέτζο σοπράνο, λαουτίστα και μουσικολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο και στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ έχει συνεργαστεί με τις περισσότερες ελληνικές ορχήστρες και έχει συμπράξει σε πολλές μπαρόκ όπερες και βραβευμένες ηχογραφήσεις. Είναι επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος, όπου διευθύνει και την χορωδία ACG Community Choir.

– Κατερίνα Κτώνα: Τσεμπαλίστα και πιανίστα. Απόφοιτος του Ωδείου Αθηνών (Α’ βραβείο πιάνου) και αριστούχος της Ανώτατης Κρατικής Σχολής του Μονάχου (Σχολή τσέμπαλου). Έχει συνεργαστεί με όλες τις ελληνικές ορχήστρες και έχει παρουσιάσει σε πρώτες εκτελέσεις στην Ελλάδα σημαντικά έργα του 20ού αιώνα. Έχει ηχογραφήσει για το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Διδάσκει τσέμπαλο στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

*Ο Γιώργος Κοντραφούρης πιανίστας, οργανίστας και δάσκαλος με μεγάλη δισκογραφία. Έχει εμφανιστεί σε πολλές χώρες όλου του κόσμου με επιτυχία κι έχει συνεργαστεί με πολλούς διάσημους καλλιτέχνες όπως οι: Ralph PetersonJr., Lou Donaldson, Bob Brozman, DavidLiebman, BennyGolson, SheilaJordan, HoustonPearson κ.α. Αυτό το τρίο, θα παρουσιάσει έργα από τις τελευταίες δισκογραφικές δουλειές του Κοντραφούρη “The Passing” και ”Tributeto Bill Evans” καθώς και κομμάτια από παλαιότερες δουλειές και επιλεγμένες συνθέσεις από το ευρύτερο ρεπερτόριο της Jazz και όχι μόνον αυτής.

Σεμινάρια – Ημερομηνίες:

Κιθάρα, Τρομπέτα, Μαθητική Ορχήστρα          05-09 Ιουλίου 2023

Πιάνο                                                           06-10 Ιουλίου 2023

Μονωδία                                                       04-10 Ιουλίου 2023

Καθηγητές:

ΚΙΘΑΡΑ

Milos Vukovic: Ο πολυβραβευμένος Miloš Vuković (ΜΑ) είναι κλασικός κιθαριστής και καθηγητής από τη Σερβία, έχοντας αποσπάσει πάνω από 50 διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς κιθάρας. Σήμερα δίνει ρεσιτάλ και συναυλίες Μουσικής Δωματίου σε όλη την Ευρώπη.

Δημήτρης Κουρζάκης: Σολίστ και καθηγητής κιθάρας (MusMPerfRNCM). Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Νεοκλασικού και του Κλασικού Ωδείου. Διευθύνει το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βέροιας.

Άγγελος Μπότσης: Σολίστ και καθηγητής κιθάρας. Απόφοιτος του Royal Northern College of Music. Έφορος κιθάρας στο Δημοτικό Ωδείο Αμαρουσίου και καθηγητής κιθάρας στο Νεοκλασικό Ωδείο.

ΠΙΑΝΟ

Απόστολος Παληός: Διεθνώς καταξιωμένος σολίστ πιάνου με εμφανίσεις στις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου και πλούσια δισκογραφία, δρ. μουσικολογίας-ερευνητής και διδάσκων πιανιστικής εκτέλεσης και μουσικής ερμηνείας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.

ΜΟΝΩΔΙΑ

Ειρήνη Καράγιαννη: Μέτζο σοπράνο. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασικό τραγούδι στην Ελλάδα, την Αγγλία και την Ιταλία. Από το 1992 ερμηνεύει, σε σημαντικές αίθουσες και λυρικά θέατρα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό ρόλους του κλασικού και μοντέρνου ρεπερτορίου.

ΤΡΟΜΠΕΤΑ

Κική Ανωμεριανάκη: Αριστούχος διπλωματούχος του Ωδείου Ορφείο Αθηνών στην Τρομπέτα και αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Μόνιμο στέλεχος της Φιλαρμονικής ΛΣ και έκτακτη συνεργάτης της Ορχήστρας της ΕΛΣ. Διδάσκει τρομπέτα στο Κλασικό Ωδείο Χολαργού και στο Νεοκλασικό Ωδείο Γέρακα.

Συμμετέχουν οι δάσκαλοι του Μουσικού Εργαστηρίου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου Καρόρη»: Τάκης Γιαννόπουλος (Κιθάρα), Νικήτας Μιχαλόπουλος (Κιθάρα), Δάφνη Τόκκα (Πιάνο).

Περισσότερες πληροφορίες για τα Εργαστήρια

Τα πρώτα Μουσικά Εργαστήρια ιδρύθηκαν το 1996 από τη μουσικοπαιδαγωγό Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη με σκοπό να δοθεί η ευκαιρία στα παιδιά και στους νέους των νησιών να γνωρίσουν τη μουσική τους παράδοση, τον κόσμο της κλασικής μουσικής και παράλληλα να αναπτύξουν το ταλέντο τους. Συνολικά, στο διάστημα των 30 χρόνων ιδρύθηκαν Μουσικά Εργαστήρια στα νησιά Ικαρία, Κάσο, Κέα, Κουφονήσια, Κύθνο, Λήμνο, Σαντορίνη, Σέριφο, Σίφνο, Τήνο, Κάσο. Δείγμα της πολύχρονης δραστηριότητάς τους είναι η παραγωγή ενός βίντεο με την Air του J. S. Bach.

Μία γεύση από το MuSifanto:

-Αμαλία Κουντούρη ερμηνεία του έργου «Thin Air» της Καλλιόπης Τσουπάκη στον Τσόπο τηςΣίφνου, https://www.filoitounisiou.gr/2021/08/11/thin-air/

-Ντουέτο D&AGuitarDuo ερμήνευσε το έργο Córdoba του I. Albéniz στη Χερρόνησο τηςΣίφνου, https://www.filoitounisiou.gr/2021/08/21/cordoba/

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -