34.8 C
Athens
Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Εγκαίνια του Μουσείου Λεοντείου Λυκείου – Musée des Frères Maristes & du Lycée Leonin

Η ιστορία περίπου δύο αιώνων λειτουργίας του Λεοντείου Λυκείου στην Αθήνα ξετυλίγεται στο Μουσείο των Μαριανών Αδελφών «Musée des Frères Maristes & du Lycée Leonin», που ανοίγει τις πόρτες του σε μαθητές, γονείς, αποφοίτους, φιλότεχνους, εκπαιδευτικές κοινότητες, μελετητές, καθώς και στο ευρύ κοινό την Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014 και ώρα 20.00, στο κτήριο της οδού Νεϊγύ 17, Άνω Πατήσια.
Για πρώτη φορά στα ελληνικά εκπαιδευτικά δεδομένα οργανώνεται ένα μουσείο με βασικό σκοπό την πολυδιάστατη λειτουργία του ως χώρος μνήμης, εκμάθησης και αναψυχής και για το λόγο αυτό δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη μουσειολογική μελέτη από την κα Λουίζα Καραπιδάκη, ώστε οι πληροφορίες να είναι σαφείς και τεκμηριωμένες και να δίδονται με εύληπτο τρόπο συμβάλλοντας και στην τέρψη της ψυχής.
Άλλωστε,  είναι προφανές ότι το μονογραφικό μουσείο ενός σχολείου που έχει διανύσει 176 χρόνια ζωής, προσφέρει ποικίλο υλικό με στόχο έναν πολύπλευρο διδακτικό ρόλο, τόσο για την ιστορία του ως εκπαιδευτήριο, όσο και για το τάγμα των Μαριανών Αδελφών (Frères Maristes) που το διοικεί.
Επίσης, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ως χώρος μνήμης, αφού στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτήριο,  δείγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής της εποχής του, το οποίο σε μία δεκαετία θα συμπληρώσει 100 χρόνια από την κατασκευή του.
Τέλος, το Μουσείο δεν αποτελεί μόνον ένα χώρο απλής καταγραφής, αλλά έναν ιμάντα που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον και έχει διαρθρωθεί έτσι ώστε οι παράλληλες δραστηριότητες που θα φιλοξενεί, να τον διατηρούν ως ζωντανό πυρήνα της πολιτιστικής ζωής της πόλης.

Ο νέος αυτός μικρός πολιτιστικός φορέας, πολύτιμος ως προς τη μοναδικότητα της συλλογής του, πήρε σάρκα και οστά χάρη στην άοκνη προσπάθεια της Ένωσης Αποφοίτων, αλλά κυρίως με την τεράστια συμβολή του συν αποφοίτου κ. Διαμαντή Διαμαντίδη και την ευγενή χορηγία του, μέσω του Ιδρύματος «Προποντίς», του οποίου είναι πρόεδρος και όσων υποστήριξαν αυτή την προσπάθεια.
Ανάμεσα στα εκθέματα συγκαταλέγονται και έργα αποφοίτων που διέπρεψαν στις Τέχνες και τα Γράμματα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, τιμώντας τους μαθητές που κάθισαν στα θρανία των δύο παραρτημάτων του Λεοντείου Λυκείου.

Ας σημειωθεί ότι στον κατάλογο των αποφοίτων περιλαμβάνονται εκπρόσωποι από τον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών όπως οι: Περσέας Αθηναίος (καθηγητής, δημοσιογράφος, συγγραφέας, Ιδρυτής του ομώνυμου Ιδρύματος Ελληνισμού και Κοινωφελούς Ιδρύματος), Αλέξης Ακριθάκης (ζωγράφος), Βασίλης Αλεξάκης (συγγραφέας), Γιάννης Αλεξάκης (ηθοποιός, σκηνοθέτης), Γιάννης Βούρος (θεατρολόγος, ηθοποιός, καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας), Αποστόλης Γιαγιάνος (ζωγράφος), Γρηγόρης Γιαγιάνος (γκαλερίστας), Κώστας Γκιμοσούλης (συγγραφέας), Ντένης Ζαχαρόπουλος (ιστορικός, κριτικός τέχνης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης), Στέφανος Ήμελλος (Ακαδημαϊκός), Σπύρος Ιακωβίδης (Ακαδημαϊκός. Ως πρωτοετής φοιτητής Αρχαιολογίας το 1941 συμμετείχε στην Επιτροπή Απόκρυψης και Ασφάλισης όλων των εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου από τους Γερμανούς κατακτητές), Παναγιώτης Καλαντζόπουλος (συνθέτης), Φρέντυ Κάραμποττ (ζωγράφος, graphic designer, διαφημιστής), Λουκάς Καρυτινός (αρχιμουσικός), Λουκιανός Κηλαϊδόνης (συνθέτης), Τζόρτζιο ντε Κίρικο (ζωγράφος, συγγραφέας, γλύπτης), Γιώργος Λούκος (πρόεδρος και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου), Γιώργος Μαρίνος (ηθοποιός), Δημήτρης Μαραγκόπουλος (συνθέτης, καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο), Λυκούργος Μαρκέας (συνθέτης), Ζακ Μεναχέμ (μουσικολόγος, ραδιοφωνικός παραγωγός), Ευάγγελος Μουτσόπουλος  (ακαδημαϊκός, πρύτανης ΕΚΠΑ), Σταύρος Ξενίδης (ηθοποιός), Βαγγέλης Παπαθανασίου (συνθέτης), Γιάννης Παππάς (γλύπτης), Μίμης Πλέσσας (συνθέτης), Γιώργος Σγουράκης (παραγωγός, σκηνοθέτης), Θωμάς Σφηκόπουλος (αντιπρύτανης ΕΚΠΑ), Αντώνης Φωστιέρης (ποιητής), Χριστόδουλος Χάλαρης (συνθέτης), Δημήτρης Χαρισιάδης (φωτογράφος), Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας (ακαδημαϊκός, ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης) και Περικλής Χούρσογλου (καθηγητής Κινηματογράφου, σκηνοθέτης).

Από το χώρο του αθλητισμού οι: Λάμπης Νικολάου (μέλος Αθανάτων Δ.Ο.Ε.), Μάκης Γαρουφαλίδης, Γιώργος Πρίντεζης (καλαθοσφαιριστές), Χρυσή Διαμαντοπούλου, Τεό Λοράντος, Δημήτρης Σελετόπουλος, Γιώργος Ρέππας, Δημήτρης Κουκής (υδατοσφαιριστές) και Σπύρος Φουρλάνος (ποδοσφαιριστής).
Από το χώρο της πολιτικής οι: Κωστής Στεφανόπουλος (τ. Πρόεδρος Δημοκρατίας), Πάνος Καμμένος, Βασίλης Κικίλιας (υπουργός Δημόσιας Τάξης), Γιώργος Κουμουτσάκος,  Κώστας Μουσουρούλης, Αργύρης Ντινόπουλος (υπουργός Εσωτερικών), Γιάννης Πανούσης, Σάκης Πεπονής και Ηλίας Ψινάκης (δήμαρχος Μαραθώνα).
Από το χώρο των ΜΜΕ οι: Αλφόνσος Βιτάλης, Νίκος και Γιώργος Βλαβιανός, Αντώνης Καλκαβούρας, Δημήτρης και  Αντώνης Λιάρος, Ηλίας Μαμαλάκης, Δημήτρης Μενούνος, Τάσος Μπάρλας, Μπάμπης Παπαδημητρίου, Γιάννης Πρετεντέρης, Φώτης Σεργουλόπουλος, Παύλος Τσίμας και Μιχάλης Τσώχος.
Από το χώρο της ναυτιλίας οι: Γιώργος Βερνίκος,  Διαμαντής Διαμαντίδης, Γιώργος Δεμενόπουλος, Βασίλης και Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος, Γιάννης Κούστας και Περικλής Παναγόπουλος.
Από τον επιχειρηματικό χώρο οι: Ανδρέας Βγενόπουλος, Ορφέας Βεϊνόγλου,  Μιχάλης Γκιόλμαν, Νάσος Κόκκινος, Αχιλλέας και Χρήστος Κωνσταντακόπουλος, Άγγελος Μενεγάτος, Χρήστος Πανόπουλος,  Πολυχρόνης και Γιάννης Συγγελίδης και Κωνσταντίνος Φρουζής.
Από τον επιστημονικό χώρο οι: Γιώργος Βλάχος (καθηγητής Ε.Μ.Π.), Γιώργος Βλάχος (καθηγητής Ναυτιλιακών Σπουδών), Θεόδωρος Εδιπίδης (καθηγητής Ιατρικής), Παναγιώτης Ζουμπούλης (ορθοπαιδικός – χειρουργός σπονδυλικής στήλης), Δημήτρης Κωστής (καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών), Ευάγγελος Μανωλόπουλος (καθηγητής Φαρμακολογίας), Κωνσταντίνος Μενουδάκος (νομικός), Περικλής Παπαδόπουλος (καθηγητής NASA), Σωτήρης Ράπτης (καθηγητής Ιατρικής), Ευρυπίδης Στεφάνου (καθηγητής Χημείας), Γιάννης Χαραλάμπους (καθηγητής Πληροφορικής) και πάρα πολύ άλλοι.
Τέλος, από τους κόλπους της Εκκλησίας, απόφοιτοι υπήρξαν ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος και ο μακαριστός Μητροπολίτης Αυστρίας και Ουγγαρίας Μιχαήλ Στάικος, ενώ ο νυν Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος διετέλεσε φιλόλογος καθηγητής στο Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης κατά τη δεκαετία του ΄60.
Ώρες λειτουργίας: Έως και τις 20 Ιουλίου καθημερνά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής 09.00-13.00.
Με την έναρξη του νέου σχολικού έτους θα ανακοινωθεί το τελικό ωράριο λειτουργίας.

* Το Λεόντειο Λύκειο είναι ένα ιδιωτικό ελληνογαλλικό σχολείο της Αθήνας το οποίο περιλαμβάνει δύο παραρτήματα: Το Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης και το Λεόντειο Λύκειο Πατησίων.
Η ιστορία του αρχίζει το 1838 όταν ο Διοικητής Αττικής έδωσε στον καθολικό ιερέα Κωνσταντίνο Σαργολόγο άδεια ίδρυσης δημοτικού σχολείου που πήρε το όνομα του πολιούχου της Αθήνας Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου και λειτούργησε στην Πλάκα. Το 1889,  έπειτα από προσπάθειες του Καθολικού Επισκόπου Αθηνών, επεκτάθηκε σε σχολείο με δύο κύκλους σπουδών (στοιχειώδη και μέση εκπαίδευση) και ονομάστηκε «Λεόντειο Λύκειο» Αγίου Διονυσίου, προς τιμήν του Πάπα Λέοντου ΙΓ΄, ο οποίος υποστήριξε οικονομικά το εγχείρημα. Το 1897 το σχολείο μεταφέρθηκε σε νεοκλασικό κτήριο της οδού Σίνα 4, απέναντι από την Ακαδημία Αθηνών, όπου λειτούργησε μέχρι και το 1962, έτος μεταφοράς του στη Νέα Σμύρνη.
Αργότερα (1907), ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος, επιθυμώντας να βελτιώσει το επίπεδο σπουδών, ανέθεσε τη διεύθυνσή του στη Μοναχική Κοινότητα των Μαριανών Αδελφών (ιδρυτής Marcellin Champagnat), με αναγνωρισμένες εκπαιδευτικές ικανότητες, η οποία προέβη στην αναδιοργάνωση των σπουδών, την ανανέωση των παιδαγωγικών μεθόδων και στόχων, με αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των μαθητών και την ακμή του σχολείου.
Λόγω των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών, το 1924 δημιουργήθηκε νέο κτήριο στην περιοχή «Αλυσίδα» στο τέρμα Πατησίων, όπου υπήρχαν ελαιώνες, πατατοφυτείες, λαχανοκαλλιέργειες και ελάχιστες καλοκαιρινές επαύλεις πλούσιων Αθηναίων. Κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου, τα σχολεία διέκοψαν τη λειτουργία τους και το συγκρότημα των Πατησίων μετατράπηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο για την περίθαλψη τραυματιών. Στη γερμανική Κατοχή τα σχολεία χρησιμοποιήθηκαν ως κέντρα οργάνωσης και διανομής συσσιτίων από τους Μαριανούς Αδελφούς. Το 1962 το Λεόντειο Λύκειο της οδού Σίνα μεταστεγάστηκε σε νέο συγκρότημα στη Νέα Σμύρνη, όπου λειτουργεί έως σήμερα.
Το 1988 το Λεόντειο Λύκειο τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το Αργυρό Μετάλλιο και Τιμητικό Δίπλωμα για τα 150 χρόνια της παιδαγωγικής προσφοράς του και το 2004 με βραβείο από το Δήμο Αθηναίων για την προσφορά του στην πνευματική ζωή του τόπου. Σήμερα το σχολείο διοικείται από μια κοινότητα επτά Μαριανών Αδελφών, ενώ στα δύο παραρτήματά του φοιτούν περίπου 3.500 μαθητές.

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -