28.2 C
Athens
Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Μπορούν οι γάτες μας να αισθανθούν την αρνητική ενέργεια;

Αν έχετε κακή διάθεση, πιθανόν να έχετε παρατηρήσει ότι η αρνητική σας αύρα μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους γύρω σας. Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ αν η γάτα σας μπορεί επίσης να αισθανθεί τα αρνητικά συναισθήματα που έχετε; Βεβαίως, οι γάτες μπορούν να αισθανθούν ορισμένα είδη κακής ενέργειας, τα οποία είναι δυνατόν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά τους.

Τι έχουν μάθει οι ερευνητές σχετικά με το πώς οι γάτες μπορούν να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται στα ανθρώπινα συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένων των αρνητικών.Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν η γάτα σας μπορεί να είναι στρεσαρισμένη από τη συμπεριφορά σας.

Τι εννοούμε όταν λέμε «κακή ενέργεια»;

Γενικά, ο όρος «κακή ενέργεια» αναφέρεται στην αρνητική ενέργεια, μια νοητική ή συναισθηματική κατάσταση που προκαλείται από εσωτερικούς ή εξωτερικούς παράγοντες. Μπορεί να αισθάνεστε κακή ή αρνητική ενέργεια από άλλους ανθρώπους ή καταστάσεις. Μπορείτε επίσης να μεταδώσετε στον εαυτό σας κακή ενέργεια μέσω μιας σκληρής αυτοκριτικής.

Είτε ξέρετε πώς να περιγράψετε την κακή ενέργεια είτε όχι, συνήθως μπορείτε να την αισθανθείτε ή να νιώσετε ότι την εκπέμπετε. Μπορεί όμως η γάτα σας να αισθανθεί την κακή ενέργεια;

Γάτες και ανθρώπινα συναισθήματα

Στερεοτυπικά, οι γάτες είναι γνωστές για το γεγονός ότι είναι απόμακρες και αδιάφορες για τα συναισθήματα, τις προτιμήσεις ή τις αδυναμίες των ιδιοκτητών τους. Εξάλλου, οι σκύλοι είναι γνωστοί ως «(ο) καλύτερος φίλος του ανθρώπου». Ωστόσο, η έρευνα έχει αποδείξει ότι αυτό το αιλουροειδές στερεότυπο δεν ισχύει πάντα.

Το 2019, ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον δημοσίευσαν μια μελέτη που εξέταζε την ικανότητα των γατών να συνδέονται με τους ιδιοκτήτες τους. Διαπίστωσαν ότι πάνω από τα μισά γατάκια (64%) που συμμετείχαν στη μελέτη σχημάτισαν έναν ασφαλή δεσμό με τους ιδιοκτήτες τους, ο οποίος παρέμεινε σταθερός με την πάροδο του χρόνου. Αυτή η ικανότητα σχηματισμού δεσμού με τους ιδιοκτήτες τους βοηθά να εξηγηθεί πώς οι γάτες μπορούν να αντιληφθούν τα συναισθήματα των ανθρώπων τους, συμπεριλαμβανομένης της κακής ενέργειας.

Μια άλλη μελέτη από το 2020 εξέτασε συγκεκριμένα την ικανότητα των γατών να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα των ανθρώπων και πώς αυτή η αναγνώριση επηρέασε τη συμπεριφορά των γατών. Η έρευνα αυτή έδειξε ότι οι γάτες μπορούσαν να αναγνωρίσουν την ευτυχία και τον θυμό με βάση τις φωνές και τις εκφράσεις του προσώπου των ιδιοκτητών τους. Οι γάτες της μελέτης έδειξαν επίσης συμπτώματα άγχους όταν αναγνώριζαν ότι οι ιδιοκτήτες τους εξέπεμπαν «κακή ενέργεια» ή θυμό.

Μια ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2019 εξέτασε κατά πόσο η συμπεριφορά μιας γάτας επηρεάζεται από το άγχος του ιδιοκτήτη της. Σε αυτή την περίπτωση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γάτες με αγχωμένους ιδιοκτήτες είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένης της επιθετικότητας και του άγχους. Ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν ιατρικά προβλήματα που οφείλονται στο άγχος και να είναι υπέρβαρες. Είναι σαφές ότι οι γάτες μπορούν όχι μόνο να αισθανθούν την κακή ενέργεια αλλά και να επηρεαστούν αρνητικά από αυτήν.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα είναι αγχωμένη

Αν είστε κι εσείς σε αρνητική διάθεση, ίσως είναι δύσκολο να παρατηρήσετε πως η κακή σας ενέργεια μεταδίδεται στη γάτα σας. Ποια είναι τα συνήθη σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα σας είναι στρεσαρισμένη ή αγχωμένη.

Προβλήματα με το κουτί της άμμου

Η ούρηση ή τα κακά έξω από το κουτί της άμμου, η διάρροια, η δυσκοιλιότητα ή το σφίξιμο για ούρηση είναι όλα κοινά σημάδια άγχους στις γάτες. Ορισμένες γάτες (σχεδόν πάντα νεαρά αρσενικά) μπορεί ακόμη και να μπλοκάρουν εντελώς και να μην μπορούν να ουρήσουν λόγω στρες, κάτι που απαιτεί επείγουσα ιατρική εξέταση. Το άγχος μπορεί να ευθύνεται αν η γάτα σας αρχίσει να έχει προβλήματα με την τουαλέτα.

Επιθετικότητα

Οι στρεσαρισμένες ή φοβισμένες γάτες μπορεί να αρχίσουν να δείχνουν σημάδια επιθετικότητας προς τους ανθρώπους ή τα άλλα κατοικίδια ζώα. Οι γάτες που προηγουμένως τα πήγαιναν καλά μαζί μπορεί ξαφνικά να αρχίσουν να τσακώνονται. Μια στοργική και ευγενική γάτα μπορεί ξαφνικά να αρχίσει να σφυρίζει και να σας χτυπάει. Η επιθετικότητα μπορεί να είναι μια δύσκολη συμπεριφορά για να λυθεί, λόγω του κινδύνου τραυματισμού του ανθρώπου.

Αλλαγές στη συμπεριφορά

Οι στρεσαρισμένες γάτες μπορεί να παρουσιάσουν και άλλες αλλαγές στη συμπεριφορά τους. Ίσως ξαφνικά αρχίσουν να κοιμούνται συνέχεια ή να κρύβονται, ενώ παλιότερα ήταν εξωστρεφείς. Μπορεί επίσης να χάσουν την όρεξή τους ή να διαμαρτύρονται νιαουρίζοντας συνεχώς.

Εμμονική συμπεριφορά

Μια στρεσαρισμένη ή αγχωμένη γάτα μπορεί να επιδεικνύει εμμονική συμπεριφορά, όπως το να γλείφει και να περιποιείται συνεχώς τον εαυτό της. Η υπερβολική περιποίηση είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα σημάδια άγχους και μπορεί να κλιμακωθεί σε σημείο που η γάτα σας να αυτοτραυματιστεί. Μια γάτα μπορεί επίσης να αναπτύξει καταστροφικές συμπεριφορές, όπως υπερβολικό ξύσιμο ή μάσημα ακατάλληλων αντικειμένων.

Συμπέρασμα

Οι γάτες μπορεί να μην είναι σε θέση να καταλάβουν αν ένας ξένος εκπέμπει κακή ενέργεια, αλλά συνήθως μπορούν να την αναγνωρίσουν στους ανθρώπους με τους οποίους είναι πιο εξοικειωμένες. Ενώ οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν τις αλληλεπιδράσεις και τις εμπειρίες ανθρώπου – γάτας, η επιστήμη που διαθέτουμε αποδεικνύει ότι οι γατούλες μπορούν να αναγνωρίζουν τις διαθέσεις των ιδιοκτητών τους και να επηρεάζονται αρνητικά από αυτές. Ωστόσο, πολλά σημάδια άγχους στις γάτες μπορεί επίσης να υποδηλώνουν ιατρικά προβλήματα. Η διάθεσή σας μπορεί να μην ευθύνεται πάντα για το άγχος της γατούλας σας. Αν παρατηρήσετε όμως κάποια σημάδια άγχους όπωε αυτά, η καλύτερη επιλογή είναι να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας για να αποκλείσετε τυχόν ιατρικά προβλήματα. Μόλις συμβεί αυτό, ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τι είναι δυνατόν να στρεσάρει τη γάτα σας και ακολούθως πώς να τη βοηθήσετε.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -