32.5 C
Athens
Τρίτη 9 Αυγούστου 2022
 

Το Μπαλουκλί στις φλόγες. Μεγάλη καταστροφή, ευτυχώς χωρίς ανθρώπινα θύματα

Το Μπαλουκλί και την Παναγία τη Μπαλουκλιώτισσα, τη Ζωδόχο Πηγή, τα γνωρίσαμε μέσα από τα κείμενα της Μαρίας Ιορδανίδου. Το πρωί της Πέμπτης 4 Αυγούστου 2022 πονέσαμε και δακρύσαμε μόλις μάθαμε ότι καταστράφηκε από πυρκαγιά το κτήριο του Γηροκομείου.

«Η Ομογένειά μας δέχθηκε σήμερα ένα μεγάλο πλήγμα. Ένα από τα σημαντικότερα φιλανθρωπικά ιδρύματά της, στο οποίο έβρισκαν περίθαλψη και ζεστασιά οι ηλικιωμένοι αδελφοί μας, υπέστη σημαντικές ζημιές από καταστροφική πυρκαγιά. Δοξολογούμε τον Θεό που δεν είχαμε θύματα».

Αυτό δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στο κτήριο του Γηροκομείου, που αποτελεί τμήμα των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων Βαλουκλή.

Η είδηση ότι το νοσοκομείο των Ρωμιών καίγεται έκανε αρκετούς να δακρύσουν. Κυρίως τους μεγαλύτερους. Εκείνους που έφυγαν από την Κωνσταντινούπολη παιδιά ή νέοι και έφτασαν να ασπρίζουν τα μαλλιά τους στην Αθήνα με τις θύμισες της δικής τους πατρίδας που άφησαν πίσω.

Το νοσοκομείο του Μπαλουκλί, που ιδρύθηκε το 1753 από τη συντεχνία των παντοπωλών για την αντιμετώπιση της πανούκλας, ήταν και είναι σημείο αναφοράς για τους Ρωμιούς της Πόλης.
Στη δήλωσή του ο Πατριάρχης πρόσθεσε: «Σημασία έχουν οι ανθρώπινες ζωές. Τα κτήρια, οι εγκαταστάσεις, τα υλικά πράγματα μπορούν να αποκατασταθούν. Αισθανόμεθα πόνο για ό,τι συνέβη, αλλά θα ξεπεράσουμε και αυτή την δοκιμασία. Και πάλι, ευχαριστούμε από την καρδιά μας όλους όσοι βοήθησαν αυτή την δύσκολη στιγμή, και όλους εκείνους που δηλώνουν έτοιμοι να μας ενισχύσουν για την αποκατάσταση των ζημιών. Μας συγκινεί το ενδιαφέρον τους, και κυρίως η με κάθε τρόπο συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσιμης κατάστασης. Τους ευχαριστούμε που βρίσκονται στο πλευρό μας. Ο Θεός να τους έχει καλά».

*

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος, αλλά και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης που αφορούν το Μπαλουκλί, το Ρωμαίικο Νοσοκομείο και Γηροκομείο, αυτά ανήκουν στα «Μείζονα Ιδρύματα του Ελληνισμού της Πόλης», γνωστά και ως Βακούφια.
Το κτήριο αρχικά ήταν ξύλινο και βρισκόταν στον κήπο του σημερινού ευρωπαϊκού λυκείου.
Αυτό το κτήριο – σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του νοσοκομείου – πιθανότατα κάηκε ολοσχερώς στην πυρκαγιά το 1790 και χτίστηκε ένα μεγαλύτερο με οικονομική δωρεά του Πατριάρχη Νεόφυτου και υπό την αιγίδα του Γεωργίου Μουρούζη, ο οποίος αναφέρεται ως ο επίσημος μεταφραστής της Υψηλής Πύλης.
Το Μπαλουκλί ενώθηκε με τα άλλα ρωμαίικα ιδρύματα, όπως το «Χοσπιτάλιον των Γκεμιτζίδων» (ναυτικών) στο Γαλατά και το «Νοσοκομείον της πανώλης» στο Πέρα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τα φιλανθρωπικά ιδρύματα με κέντρο το σημερινό Μπαλουκλί, όπως αναφέρουν ιστορικά στοιχεία που αναπαράγονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σημειώνεται ότι το ίδρυμα έγινε ο πόλος έλξης των δωρεών των Ρωμιών και αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα επιστημονικά. Ήταν κέντρο περίθαλψης ασθενών, σε αυτό λειτουργεί ψυχιατρείο, καθώς και μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, που ήθελαν να γηροκομηθούν στον Οίκο Ευγηρίας που διαθέτει.
Το Ίδρυμα απέκτησε οικονομική δύναμη με τα κληροδοτήματα και τις δωρεές που έκαναν οι Ρωμιοί.
Τα νοσήλια για τους άπορους Ρωμιούς είναι δωρεάν, ενώ η περίθαλψη για τους υπόλοιπους ασθενείς δεν θεωρείται ιδιαίτερα ακριβή. Πλέον το νοσοκομείο λειτουργεί με προσωπικό Τούρκων εργαζομένων.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
693ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art