«Movember». Μελωδική επίθεση στον καρκίνο από τη Δέσποινα και τη Στέλλα

Κακό μπελά βρήκε ο καρκίνος την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019 στις 11 το πρωί, στην «Αίγλη» Ζαππείου.
Εκεί δέχθηκε σκληρή επίθεση από τρεις γυναίκες: Την Πρόεδρο της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη και τις μουσικούς Στέλλα Ζιοπούλου και Δέσποινα Σπαή, από το σχήμα Triaccordo, που ερμήνευσαν έργα για βιολί και φλάουτο. Η ΑΚΟΣ γιόρτασε και φέτος τον Movember με εκλεκτούς συνοδοιπόρους από τον επιστημονικό, πνευματικό και αθλητικό χώρο. Στόχος της ΑΚΟΣ, να ευαισθητοποιήσει τους άνδρες προκειμένου να θέσουν ως προτεραιότητα την προάσπιση της υγείας τους, εγκαταλείποντας βλαβερές συνήθειες και υιοθετώντας έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής.

 

Εκδήλωση για τον Movember

 

Το παγκόσμιο κίνημα του Movember, αναδεικνύει τη σημασία της ανδρικής πρόληψης. Κάθε Νοέμβριο, οι άνδρες σ’ όλη την υφήλιο αφήνουν μουστάκι, υπενθυμίζοντας στον εαυτό τους την υποχρέωση να δώσουν προτεραιότητα στην πρόληψη.
Η λέξη Movember είναι σύνθετη: από τις λέξεις Νοέμβριος (November) και μουστάκι (moustache) και μας θυμίζει ότι η πρόληψη δεν αφορά μόνο τις γυναίκες.

 

Η Δέσποινα Σπαή (αριστερά) και η Στέλλα Ζιοπούλου, στην αίθουσα “Ολυμπία” στην “Αίγλη” του Ζαππείου.

Όμως, και οι ίδιες οι γυναίκες, ως Mosistas, εμπλέκονται ενεργά στη διάδοση του κινήματος για την ευαισθητοποίηση των ανδρών σε θέματα πρόληψης.

 

Ενημέρωση για την πρόληψη

 

Το τρίπτυχο της φετινής εκδήλωσης είναι: Καρκίνος του προστάτη, καρκίνος του πνεύμονα και αιφνίδιος θάνατος στους άνδρες.
Με αφορμή την εκδήλωση, η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, επισημαίνει:
«Υπάρχουν εξετάσεις γένους …αρσενικού. Όπως η μαστογραφία και το τεστ ΠΑΠ σώζουν πολλές γυναικείες ζωές, έτσι και οι άνδρες έχουν τις δικές τους προληπτικές εξετάσεις. Πρωτίστως, πρέπει να μάθουν να αυτοεξετάζουν τους όρχεις τους και όταν αντιληφθούν κάποια αλλαγή ή οζίδια, να επισκέπτονται άμεσα τον γιατρό. Και να μη φοβούνται τον ουρολόγο. Η δακτυλική εξέταση είναι απαραίτητη και δεν χωρούν δικαιολογίες. Το PSA σε συνδυασμό με τη δακτυλική εξέταση, το διορθικό υπερηχογράφημα και τη βιοψία προστάτη βοηθούν στη λήψη σωστών θεραπευτικών αποφάσεων. Μετά τα 50, να υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση ανά δεκαετία και να αφαιρούν τυχόν πολύποδες και να μην αμελούν τον έλεγχο αρτηριακής πίεσης και χοληστερίνης. Ό,τι ωφελεί τον προστάτη, ωφελεί και την καρδιά».

***

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της Ουρολογικής Κλινικής του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών και του Συλλόγου Παλαιμάχων Αθλητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδας.

 

Παρουσίασε η δημοσιογράφος Μαρία Νικόλτσιου.

 

 

Η Δέσποινα Σπαή (φλάουτο) και η Στέλλα Ζιοπούλου (βιολί) στην εκδήλωση της ΑΚΟΣ για τον Movember.

 

 

Επίθεση με βιολί και φλάουτο

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη Στέλλα Ζιοπούλου και τη Δέσποινα Σπαή, από το σχήμα Triaccordo, που ερμήνευσαν έργα για βιολί και φλάουτο.

Η Στέλλα και η Δέσποινα έκαναν μελωδική επίθεση στον καρκίνο με νότες αισιοδοξίας. Στην προσπάθειά τους αυτή είχαν καθοριστική βοήθεια από τους συνθέτες:

Χένρι Μαντσίνι, Σεμπαστιάν Ιραντιέρ Σαλαβέρι, Τζοακίνο Ροσσίνι, Σκοτ Τζόπλιν, Αντονίν Ντβόρζακ, David Bruce, Ottorino Respighi, Zequinha de Abreu, Thomas Newman.

Οι συνθέσεις που ερμήνευσαν είχαν τους τίτλους:

Moon river, La paloma, Duet No4, Sivivon, Euphonic Sounds, Humoresque, Submarine Warfare, Siciliana, Tico-Tico no fuba και Scent of a Woman.

 

***

 

Η Δέσποινα Σπαή είναι διπλωματούχος φλαουτίστα καθώς επίσης και πτυχιούχος ηλεκτρικού οργάνου. Έχει σπουδάσει ανώτερα θεωρητικά στο εθνικό ωδείο. Το 2006 απέσπασε διάκριση στην κατηγορία νέων του διεθνούς διαγωνισμού φλάουτου στο Βόλο, καθώς επίσης και στην κατηγορία συνόλων του ιδίου διαγωνισμού ως μέλος του συνόλου Trio Mozart. Έχει συμπράξει με την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, την Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων και αποτελεί μέλος του συνόλου Triaccordo. Από το 2015 είναι μέλος του Κουιντέτου Ξύλινων Πνευστών της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων. Έχει συμμετάσχει ως σολίστ στον κύκλο συναυλιών της βιβλιοθήκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Λίλιαν Βουδούρη. Έχει παρακολουθήσει κύκλο μαθημάτων φλάουτου με τους Thomas Wormitt και Gunhild Ott στο Folkwang Universität der Künste στο Essen της Γερμανίας. Έχει επίσης λάβει μέρος σε σεμινάρια και master class φλάουτου των Ναταλίας Γεράκη, Thies Roorda κ.α. Αποτελεί μέλος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Βριλησσίων, όπου παίζει και διδάσκει φλάουτο. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2019 σπουδάζει στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

***

 

Η Στέλλα Ζιοπούλου είναι διπλωματούχος βιολονίστρια και έχει συμμετάσχει σε αρκετές ορχήστρες και σχήματα, όπως η ορχήστρα «Παλίντονος αρμονία», του συνθέτη Γ. Μαρκόπουλου, η Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων, η Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και σύμπραξη με την Κρατική ορχήστρα Αθηνών, την ορχήστρα CSO, το μουσικό σχήμα Triaccordo κ.α. Έχει σπουδάσει ανώτερα θεωρητικά και συνθέσεις της έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς και σεμινάρια όπως το Master Class του Ωδείου Αθηνών αφιερωμένο στο συνθέτη O. Messiaen. Το έργο της «Σκιές της Λύτρωσης» επιλέχθηκε από τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, ώστε να παρουσιαστεί, για την παγκόσμια ημέρα ατόμων με ειδικές ανάγκες τον Δεκέμβριο του 2019. Για την καλλιτεχνική σεζόν 2019-2020 συμμετέχει ως μουσικός επί σκηνής στην παράσταση Γιούγκερμαν στο θέατρο Πορεία, σε σκηνοθεσία Δ. Τάρλοου. Από το 2017 έως το 2019 συνεργάστηκε με τον ηθοποιό/σκηνοθέτη Κώστα Γάκη στο θέατρο Άλφα-Ιδέα, γράφοντας από κοινού τη μουσική και συμμετέχοντας ως μουσικός επί σκηνής στην παράσταση «Από την Αντιγόνη στη Μήδεια», όπου παρουσιάστηκε στο «Busan International Performing Art Festival» στη Νότιο Κορέα αλλά και σε φεστιβάλ σε πόλεις της Ελλάδας. Έχει επίσης συμμετάσχει στις παραστάσεις «Λαλιές του κόσμου θαυμαστές» στο θέατρο Άλφα-Ιδέα και «Φεγγαροκλωστή» στο Ωδείου Φ. Νάκας. Είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου Πειραιώς Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών καθώς και του μεταπτυχιακού προγράμματος «Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές» του Παντείου Πανεπιστημίου.

 

***

 

Τη Στέλλα Ζιοπούλου μπορούμε να τη δούμε και στην παράσταση «Γιούγκερμαν» στο Θέατρο «Πορεία».