22.6 C
Athens
Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Φεστιβάλ Θεατρικού Αναλογίου: Μνήμες από Χιροσίμα και Ναγκασάκι στο έργο «1945» του Pai Sam-Sik

 

Τον Αύγουστο του 1945, μετά την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, η Ιαπωνία αναγκάζεται να συνθηκολογήσει και έτσι ουσιαστικά τερματίζεται ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η ηττημένη Ιαπωνία εγκαταλείπει τις κατακτήσεις της, μεταξύ αυτών τη Μαντζουρία και την Κορέα. Η Μαντζουρία την περίοδο 1945-1946 περνά στους Ρώσους ενώ υπάρχουν σε πολλές περιοχές της και κινεζικά στρατεύματα. Μετά το 1946 η Μαντζουρία ανήκει οριστικά στη Βόρεια Κίνα.

Το έργο του Κορεάτη συγγραφέα Pai Sam-Sik, θα μπορέσουμε να το δούμε την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018 στις 7 μ.μ. στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν – Σκηνή Φρυνίχου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεατρικού Αναλογίου που διοργανώνει η Σίσσυ Παπαθανασιου.

Το κορεατικό κείμενο θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία της Χρύσας Καψούλη.
Το έργο εκτυλίσσεται τέλη φθινοπώρου του 1945 μέχρι το καλοκαίρι του 1946, αρχικά σε ένα κορεάτικο κέντρο επανεγκατάστασης σε μια πόλη της Μαντζουρίας και στο τέλος στη Σεούλ. Κορεάτες άνδρες, γυναίκες και παιδιά, μετά την απελευθέρωση της χώρας τους, περιμένουν στην πόλη Τσανγκτσούν το τρένο της επιστροφής στην πατρίδα. Μετά την απάνθρωπη μεταχείριση των Ιαπώνων κατακτητών, τους εξευτελισμούς και τη στέρηση της γλώσσας τους, τώρα οι Κορεάτες δουλεύουν σκληρά για τους Ρώσους για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν το εισιτήριο της επιστροφής.
Σε αυτό το μεταβατικό στάδιο της αναμονής, η ανάγκη της επιβίωσης, η ανασφάλεια, η εξαθλίωση, η σκληρή δουλειά, το κρύο, η πείνα, οι αρρώστιες, τα προσωπικά προβλήματα και η επιτακτική ανάγκη της επιστροφής στην ελεύθερη πατρίδα αποκαλύπτουν το σκληρό πρόσωπο των ανθρώπων αλλά και την τρυφερότητα και την αλληλεγγύη που γεννιούνται μέσα στον πόνο και τη δυστυχία. Ξημερώνει για όλους μια καινούργια ζωή στη Σεούλ;

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα Pai Sam –Shik

Ήδη με το πρώτο του έργο «The Tale of the White Circle» (1998,) έγινε ένας από τους πλέον δημοφιλείς θεατρικούς συγγραφείς στην Κορέα. Τα έργα του, πρωτότυπα ή διασκευασμένα, κινούνται από την Παραδοσιακή Κορεατική Όπερα ως το μιούζικαλ και εστιάζουν σε θέματα φιλοσοφικά, υπαρξιακά, στις τραυματικές εμπειρίες και την επούλωσή τους.
Με λόγο απλό, επιδρούν ιδιαίτερα στο κοινό. Το 2007 με το έργο του ‘Yeolha llgi Manbo’ κέρδισε δύο βραβεία, το Daesan Literary Award και το Dong-A Theater Award. Το 2008, το έργο του ‘Gertrude’ τού χάρισε το Βραβείο KIM Sang-yul Play Awards. Το 2009 του απονεμήθηκε το βραβείο Dong-A Theater Awards για το έργο του ‘The White Cherry’ και το 2015 το Βραβείο Cha Bum-suk Play Awards για το έργο του ‘Τhe Woman from Far Away’.
Διδάσκει Δημιουργική Γραφή στο Dongduk Women’s University.

 

***

 

Η σκηνοθέτις Χρύσα Καψούλη.

 

Φεστιβάλ Αναλόγιο 2018
«Ποιητική και πολιτική στο σύγχρονο θέατρο»

Pai Sam –Shik
«1945»

Έργο εν εξελίξει

Μετάφραση: Ελένη Μητσάκου
Σκηνοθεσία: Χρύσα Καψούλη
Δραματουργική επεξεργασία: Χρύσα Καψούλη, Γιάννης Τσαπαρέγκας
Μουσική-Performer: Χρήστος Καρανάτσης
Σκηνογραφική επιμέλεια: Σπύρος Γκέκας
Βοηθός σκηνοθέτη: Σπύρος Μπέτσης

*

Ηθοποιοί – performers

Ιωάννης Αθανασόπουλος, Σπύρος Βάρελης, Έφη Βενιανάκη, Βαγγέλης Βογιατζής, Πολυξένη Θάνου, Χρήστος Καρανάτσης, Ευανθία Κουρμούλη, Νίκη Σερέτη, Ηλίας-Άρης Τοπάλογλου, Γιάννης Τσαπαρέγκας.

*

Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν–Φρυνίχου
Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018
Ώρα: 19:00-20:30
Φρυνίχου 14
Μετρό, σταθμός «Ακρόπολη»

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -