34.5 C
Athens
Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Μνημειώδης τοιχογραφία με την τεχνική της καλλιγραφίας – καλλιγκράφιτι στη Χλώρακα της Πάφου

Δημιουργία τοιχογραφίας
«Elements»: Γη | Θάλασσα | Ήλιος | Ζωή

Το τεράστιο ενδιαφέρον του κοινού έχει προκαλέσει η εντυπωσιακή τοιχογραφία που δημιούργησε ο καλλιτέχνης (muralartist) Ανατόλιο Σπυρλίδης (Royal Venom) σε κτήριο στην κοινότητα της Χλώρακας στην Πάφο, ελκύοντας τόσο τους κατοίκους της περιοχής όσο και τους λάτρεις του Street Art Graffiti και γενικά των Τεχνών.

Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Αφηγήσεις στη Θαλασσοφίλητη Γη» της Ομάδας Νέων ANTAMOSIS, με τη στήριξη του Σχεδίου ReCOVer20 του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και του Κοινοτικού Συμβουλίου Χλώρακας. Τον συντονισμό του έργου εκ μέρους της Ομάδας ANTAMOSIS είχε η Δήμητρα Σωκράτους.

 

 

Η τοιχογραφία φέρει τίτλο «Elements: Γη | Θάλασσα | Ήλιος | Ζωή» και για τη δημιουργία της αξιοποιήθηκαν μικτές τεχνικές τοιχογραφίας (σε επιφάνεια 4×6 τ.μ.), με έμφαση στο αφαιρετικό, γραφικά στοιχεία, τέχνη του δρόμου και καλλιγραφία/ καλλιγκράφιτι. Στον κεντρικό κύκλο αναγράφεται καλλιγραφικά η λέξη «art» ενώ στους υπόλοιπους ομόκεντρους κύκλους αναγράφονται οι λέξεις «know-dream-thrive | passion-inspiration-energy-truth-freedom | harmony-metamorphosis-unity».

Προσδοκία της εν λόγω δράσης της Ομάδας ANTAMOSIS είναι να μυήσει το κοινό στην τέχνη της μνημειώδους τοιχογραφίας και την τεχνική της καλλιγραφίας, προωθώντας την ως σημαντικό μέρος της σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας το οποίο ενισχύει την κοινωνική αλληλεπίδραση στον δημόσιο χώρο εν μέσω πανδημίας.

 

 

Ο δημιουργός της τοιχογραφίας, Ανατόλιο Σπυρλίδης, έλαβε Πτυχίο Art Designand Technology στο Πανεπιστήμιο του Derby στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ασχολείται με την τέχνη της τοιχογραφίας για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια και με την καλλιγραφία τα τελευταία πέντε χρόνια. Συμμετείχε σε τοπικές και διεθνείς δράσεις, επιδεικνύοντας ένα ιδιαίτερα πλούσιο και καταξιωμένο πορτφόλιο (instagram: royalvenom). Το 2019 συμμετείχε στο “International Graffiti Mural Event Meeting of Styles” στην Πριστίνα (Κόσοβο), και ως καλλιτέχνης καλλιγραφίας/ καλλιγκράφιτι συνεργάστηκε με τα ελληνικά street wearbr and Kush Coma και Vertigo Athens.

Ο Ανατόλιο Σπυρλίδης στα τέλη του 2020 θα συντονίσει σεμινάριο Καλλιγκράφιτι για το Deutsche Pop–Köln στο Βερολίνο (Γερμανία) ενώ τον Απρίλιο του 2021 θα συμμετέχει ως προσκεκλημένος καλλιτέχνης στο 7th Cyprus International Tattoo Convention (Κύπρος). Το 2021 αναμένεται να συμμετάσχει στο International Street Art Festival “Urban Morphogenesis Graffiti” στο Καζάν στη Ρωσία, δημιουργώντας έργο τοιχογραφίας μεγάλης κλίμακας σε πολυώροφο κτήριο της πόλης στο χρονικό πλαίσιο ενός μηνός.

 

 

Το πρόγραμμα για παιδιά και νέους «Αφηγήσεις στη Θαλασσοφίλητη Γη» της Ομάδας ANTAMOSIS, στο οποίο εντάσσεται η συγκεκριμένη δράση, προωθεί την ψυχοσυναισθηματική ενδυνάμωση και τη δυναμική διαχείριση των αρνητικών συνεπειών και προκλήσεων της πανδημίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν κατά τον μήνα Ιούλιο θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια από την εμψυχώτρια Δήμητρα Σωκράτους, εργαστήρια κινούμενου σχεδίου από τον animator-γραφίστα Μάριο Ματθαίου, όπως και μια δράση δημιουργίας βοτανόκηπου στο Πάρκο Αγίου Νικολάου στη Χλώρακα.

 

 

Η ακριβής διεύθυνση του σημείου δημιουργίας της τοιχογραφίας είναι: Οδός Ζήνα Κάνθερ 33, 8221 Χλώρακα, Πάφος. Η πρόσβαση είναι εύκολη και το κοινό μπορεί να επισκεφθεί και να φωτογραφηθεί στο σημείο οποιαδήποτε ώρα.

Για ενημέρωση γύρω από τις δράσεις της ομάδας ANTAMOSIS μπορείτε να επισκεφθείτε την ομώνυμη σελίδα στο Facebook:
(https://www.facebook.com/antamosis/)

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -