35.6 C
Athens
Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Συζήτηση με το κοινό για τον “Μηχανισμό του Δωματίου” του Αριστείδη Αντονά, στο ΚΕΤ

Την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017, μετά το τέλος της παράστασης «Ο μηχανισμός του δωματίου», στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων θα ακολουθήσει συζήτηση των συντελεστών με το κοινό με θέμα:

“Η πλοκή ενός αλληγορικού θεατρικού έργου, η κατασκευή της και ο ρόλος της επανάληψης των συμβόλων και των λέξεων μέσα σε αυτό.
Η επανάληψη προσδίδει κάθε φορά άλλη ερμηνεία στις λέξεις ή τις υψώνει σε αδιαμφισβήτητα σύμβολα αυτού που όντως σημαίνουν;”.

Στη συζήτηση θα είναι παρών ο συγγραφέας του έργου Αριστείδης Αντονάς. Εκτός από τους συντελεστές της παράστασης και τον συγγραφέα, θα συμμετέχει στη συζήτηση και η κυρία Τζίνα Πολίτη, ερευνήτρια, ομότιμη καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ.

Αριστείδης Αντονάς

Αριστείδης Αντονάς
Έλληνας συγγραφέας, εκπόνησε διδακτορική διατριβή στην Φιλοσοφία, στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού (Paris X). Βασισμένος στην Αθήνα και στο Βερολίνο διευθύνει το αρχιτεκτονικό “Γραφείο Αντονά” και ως αρχιτέκτων διαπραγματεύεται τη σχέση της λογοτεχνίας και του θεάτρου με την αρχιτεκτονική: εξέθεσε το έργο του στην Biennale της Βενετίας, στην Biennale του Σάου Πάουλο, στην Biennale του Gyumri στην Αρμενία, στην Biennale της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στο Tranzit Display της Πράγας ενώ είχε δύο μονογραφικές παρουσιάσεις στη Βασιλεία της Ελβετίας Swiss Architecture Museum και στο Αυστριακό Vorarlberger Architektur Institut. Τα λογοτεχνικά βιβλία του εκδίδονται από τις εκδόσεις Άγρα (Ο Φλογοκρύπτης, Ο χειριστής, οι Αριθμοί, Ἡ τραγουδίστρια και η πολυθρόνα, Τα Κτίσματα) ενώ εξέδωσε επίσης στους οίκους jrp Ringier (Zürich) και Crap Is Good (Berlin).
Η λογοτεχνική γραφή του χαρακτηρίζεται από τη σχέση της με σχεδιασμένους χώρους όπου εκτυλίσσονται οι πλοκές των έργων. Τα κείμενά του χαρακτηρίστηκαν εν σμικρύνσει φιλοσοφικά μυθιστορήματα, αφηγήματα τρόμου, περιπετειώδεις ιστορήσεις, αστυνομικά διηγήματα, οικογενειακά χρονικά, μινιμαλιστικές καταγραφές, αδύνατοι αποχωρισμοί, αποκρυφιστικές αλληγορίες, ηθικές παραβολές, ελλειπτικά κείμενα, μετανεωτερικά έργα της αποκαλούμενης μαθηματικής λογοτεχνίας, εγκλεισμοί στον χώρο της δυτικής σκέψης.

Τζίνα Πολίτη
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1930. Σπούδασε αγγλική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Διδάκτωρ της αγγλικής λογοτεχνίας, είναι σήμερα ομότιμη καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου άρχισε να διδάσκει μετά τη μεταπολίτευση. Ως Fellow του Κολεγίου Churchill, δίδαξε επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Βιβλία και μελέτες της πάνω στην αγγλική, στην ελληνική και στη συγκριτική λογοτεχνία έχουν δημοσιευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 1998 τιμήθηκε με το “Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας και Έρευνας” από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Το 2007 έλαβε το βραβείο δοκιμίου των λογοτεχνικών βραβείων του περιοδικού “Διαβάζω” για το βιβλίο της “Περί αμαρτίας, πάθους και άλλων τινών”, ενώ το 2011 της απονεμήθηκε το Βραβείο “Διδώ Σωτηρίου” της Εταιρείας Συγγραφέων. Η Τζίνα Πολίτη υπογράφει το επίμετρο του έργου «Ο μηχανισμός του δωματίου» του Αρ. Αντονά που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα.

Ο μηχανισμός του δωματίου
του Αριστείδη Αντονά
Apparatus | Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
Σκηνοθεσία: Βάσια Χρονοπούλου
Συζήτηση με το κοινό

«Έχω την ευθύνη για το χερούλι, για την πόρτα και κατ’ επέκταση για το δωμάτιο. Τι συμβαίνει στο δωμάτιο, ξέρεις; Λες ότι ξέρεις…».

Η νεοσύστατη ομάδα Apparatus επέλεξε ως εναρκτήρια δουλειά της, την παρουσίαση του άπαικτου θεατρικού έργου του Αριστείδη Αντονά, «Ο μηχανισμός του δωματίου». Η παράσταση παρουσιάζεται, σε σκηνοθεσία Βάσιας Χρονοπούλου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων.

* Ένα άγνωστο δωμάτιο κρύβεται πίσω από μια πόρτα, με μοναδικό φύλακα τον πορτιέρη που κρατάει το πόμολό της. Δουλειά του ακοίμητου αυτού φρουρού είναι να μην επιτρέψει σε κανέναν να ανοίξει την πόρτα. Το περιεχόμενο του δωματίου παραμένει άγνωστο. Η πόρτα ωστόσο θα παραβιαστεί κατ’ επανάληψη και τα γεγονότα θα πάρουν γρήγορα μια εντελώς απρόσμενη τροπή. Τρεις πυροβολισμοί, δύο εξαφανισμένοι νεκροί, δύο αυξήσεις μισθού.
Ένα έργο που συνεχώς αποσυναρμολογείται. Στον Μηχανισμό του Δωματίου τί-ποτα δεν είναι δεδομένο. Ο Πορτιέρης δεν είναι ήρωας αλλά ένας σύγχρονος άνθρωπος που αυτοαπαλλάσσεται των κοινωνικών ευθυνών. Δεσμευμένος από το συμβόλαιό του, φυλάει ένα δωμάτιο του οποίου το περιεχόμενο, αλλά και τα όσα διαπράττονται εντός αυτού, αγνοεί. Τα γεγονότα τον αφορούν μόνον όταν απειλούν τον ίδιο. Παρόμοια και οι υπόλοιποι χαρακτήρες, ενσαρκωμένοι από δύο ηθοποιούς, μένουν πιστοί στο καθήκον του ρόλου τους, χωρίς ονόματα, αλλά απλώς ιδιότητες: Επισκέπτης, Καντηλανάφτης, Ανακριτής κ.α. Λειτουργούν εξυπηρετώντας μια απόκρυφη εξουσία, στο καλοκουρδισμένο σύστημα της οποίας εντάσσουν και τον Πορτιέρη. Εξαίρεση αποτελεί η Ντάλια. Η γυναίκα αυτή φέρει όλο το συμβολικό βάρος της αντίθεσης και αντίστασης στον «Άνθρωπο-μηχανή», είναι η μόνη που αναλαμβάνει την εξιχνίαση των υποφαινόμενων εγκληματικών ενεργειών πίσω από το δωμάτιο.

Βάσια Χρονοπούλου

Σημείωμα σκηνοθέτη

«Κλειστοφοβικό σκηνικό, ανώνυμα πρόσωπα, αδιασαφήνιστες ιεραρχίες. Στον Μηχανισμό του Δωματίου κυριαρχεί μια παράλογη δραματική πλοκή, η οποία ξεφεύγει από τον παραδοσιακό τρόπο εξιστόρησης ενός έργου. Η λύση δεν επέρχεται, η αλήθεια γίνεται αδιάφορη, η μοίρα των ηρώων χάνεται. Το φαινόμενο της καθημερινής αποπροσωποποίησης δημιουργεί την εικόνα μιας εξουσίας αποκρυφιστικής και επικίνδυνης σε όλα της τα επίπεδα: πολιτικό, κοινωνικό, θρησκευτικό, οικονομικό. Η αδυναμία της γνώσης των κυρίαρχων μηχανισμών του «Νόμου» καταβροχθίζει την ελευθερία και τη συνείδηση των ανθρώπων, οι οποίοι κινούνται μαρτυρικά στην ανυπαρξία. Όσο κοντά και να πλησιάσει κάποιος στην πηγή της εξουσίας πάντα θα υπάρχει παραπέρα μια κλειστή και δυσπρόσιτη πόρτα. Γεγονός της εποχής μας είναι ο ρόλος που επωμίζεται και στον οποίο προσκολλάται ο καθένας σε αυτόν τον σκοτεινό μηχανισμό λειτουργίας των πραγμάτων. Ο άνθρωπος επαναπαύεται στην πεζή και επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα και εσκεμμένα αίρεται των ευθυνών: υπακούει στη ροή του κόσμου και οποιαδήποτε αντίσταση θα σήμαινε αυτόματα ανυπακοή στους αιωρούμενους θεσμούς του Νόμου. Γίνεται, όμως, η ανθρώπινη συνείδηση να σβήσει τελείως;» [Βάσια Χρονοπούλου]

Στέλλα Σαμιώτη
Συντελεστές

Κείμενο: Αριστείδης Αντονάς
Σκηνοθεσία: Βάσια Χρονοπούλου
Σκηνικά – Κοστούμια: Λένα Λέκκου
Φωτισμοί: Δημήτρης Μπαλτάς
Επιμέλεια κίνησης: Φαίδρα Σούτου
Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Κοσμίδης
Μάσκες: Μάρθα Φωκά
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάνθα Καραδήμα
Φωτογραφίες: Αντώνης Λέκκος
Επικοινωνία: Μαριάννα Παπάκη, ΝώνταςΔουζίνας
Παραγωγή: Apparatus

Παίζουν:
Χρήστος Καπενής, Στέλλα Σαμιώτη, Βασίλης Ζώης, Ανδρέας Κανελλόπουλος

* Apparatus:
Οι Apparatus είναι μια ομάδα δημιουργών στον χώρο του θεάτρου και των εικαστικών τεχνών. Στόχος της ομάδας είναι η έκφραση των μελών της μέσω των διαφόρων μορφών της τέχνης. Όσον αφορά τον χώρο του θεάτρου, τα μέλη των Apparatus έχουν ως σημείο εκκίνησης τη δημιουργία παραστάσεων όπου το ίδιο το έργο (θεατρικό ή μη) και η ανάγκη επικοινωνίας του με τον κόσμο είναι ο πρωταρχικός παράγοντας για την επιλογή του.

* Σε μία σκηνή της παράστασης ακούγονται πυροβολισμοί.

Πληροφορίες

Ο μηχανισμός του δωματίου
του Αριστείδη Αντονά
Apparatus | Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
Πρεμιέρα: Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017
Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00
Σκηνοθεσία: Βάσια Χρονοπούλου

Τοποθεσία: Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (Κ.Ε.Τ.), Κύπρου 91Α, Αθήνα
Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00.

Διάρκεια: 60΄

Τηλ.: 213 004 0496
Τιμή εισιτηρίου: 10 €, 8 € (φοιτητικό, άνω των 65), 5 € (κάρτα ανεργίας, ΣΕΗ)

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -