29.3 C
Athens
Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Ο “μυστήριος Mr. Love” αφήνει το μεγάλο Λονδίνο και εγκαθίσταται στο «Μικρό Γκλόρια»

Του Παναγιώτη Μήλα

«…ήθελα να δοκιμάσω όλα τα φρούτα απ’ όλα τα δέντρα του κήπου του κόσμου… Και πραγματικά έτσι βγήκα κι έτσι έζησα. Το μόνο μου λάθος ήταν ότι περιορίστηκα τόσο αποκλειστικά στα δέντρα εκείνα που μου φαίνονταν να ‘ναι η ηλιοφώτιστη πλευρά του κήπου και απέφευγα την άλλη, επειδή ήταν γεμάτη σκιές και σκοτάδι».
Αυτά είναι λόγια του Όσκαρ Ουάιλντ που πράγματι είχε δίκιο όταν διαπίστωνε το λάθος του να αποφύγει την πλευρά του κήπου με το σκοτάδι και τις σκιές. Εκεί σε αυτή τη σκοτεινή πλευρά η Καρολάιν Λιτς «στέγασε» μια τραγική κωμωδία, ένα ερωτικό θρίλερ, μια καθημερινή ιστορία στο μεγάλο Λονδίνο του 1910.
Τότε στην περιοχή βρίσκονταν χωριά εκτός των τειχών ή κατά μήκος κυρίων οδών, τριγυρισμένα από ύπαιθρο και αγροτική γη ή έλη και μικρότερες κοινότητες στην όχθη του Τάμεση. Εκεί ζούσαν όσοι εξυπηρετούσαν τις ανάγκες της ναυτιλιακής οικονομίας και του Βασιλικού Ναυτικού. Στήθηκαν οι πρώτες βιομηχανίες για την κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και προμήθεια πλοίων.

Η πόλη άρχισε να μεγαλώνει και να γίνεται πόλος έλξης για αγροτικούς πληθυσμούς που αναζητούσαν απασχόληση. Επιπλέον, διαδοχικά κύματα οικονομικών μεταναστών και προσφύγων κατέφευγαν στο Ανατολικό Λονδίνο. Ήταν σκαφτιάδες και υφαντές, ενώ αργότερα μεγάλο μέρος αυτών των μεταναστών απασχολήθηκε στον τομέα της ένδυσης. Εκείνα τα χρόνια η μόδα και το στυλ αρχίζει να απασχολεί όλο και περισσότερο το γυναικείο φύλο. Μπορούμε να πούμε ότι τη δεκαετία του 1900 τα ρούχα διακρίνονται περισσότερο για το στυλ και τη φινέτσα τους παρά για την άνεσή τους. Πολλά ρούχα βέβαια είναι αρκετά δήθεν και τραβούν την προσοχή χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο.
Ορισμένα στοιχεία της μόδας αυτής της δεκαετίας περιλαμβάνουν: σφιχτά κολάρα, αρκετή δαντέλα, μακριά παλτά, κορσέδες για πολύ στενή μέση, μακριές φούστες, στενά παπούτσια για τους άνδρες και τις γυναίκες, δαντελωτές μπότες για τις γυναίκες, καπέλα με φτερά για τις γυναίκες, μαλλιά με χτενίσματα προς τα πάνω για τις γυναίκες. Κάπως έτσι ντύνεται και η Αδελαΐδα Πίντσιν που θα τη γνωρίσουμε αργότερα.
Οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης σε όλο το Ανατολικό Λονδίνο ήταν πολύ σκληρές και άθλιες. Το γεγονός αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για τη δημιουργία εργατικών ενώσεων και συνδικάτων. Μέχρι να δοθεί όμως επίσημα λύση, οι πολίτες προσπαθούσαν να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους και να εξασφαλίσουν το μέλλον τους. Ένας από τους κατοίκους αυτής της περιοχής, ο Τζωρτζ Λαβ –που κι αυτόν θα τον συναντήσουμε στη συνέχεια– προσπαθεί με κάθε τρόπο, θεμιτό και αθέμιτο, να ξεφύγει από το τέλμα. Ήδη οι επίσημες προσπάθειες αντιμετώπισης της υπερκατοίκησης και των άθλιων συνθηκών διαβίωσης ξεκίνησαν στις αρχές του 20ου αιώνα κάτω από την αιγίδα του Κομητειακού Συμβουλίου του Λονδίνου.

Βρισκόμαστε στην εποχή αλλαγών. Τελειώνει η βικτωριανή – συντηρητική εποχή, και αρχίζει η περίοδος της ανανέωσης. Τελειώνει ο συντηρητισμός και αρχίζει η γιορτή της ζωής και η ανάταση της ψυχής. Οι άνθρωποι θέλουν να ερωτευτούν, να ζήσουν. Είναι η εποχή που η Αδελαΐδα γνώρισε τον Τζωρτζ στο Λονδίνο των αρχών του 20ού αιώνα και οι δυο τους έγιναν οι ήρωες του πολύκροτου έργου «Ο μυστήριος mr Love».
Εκείνος, ο Mr. Love, ένας γοητευτικός προικοθήρας και απατεωνίσκος που ασκεί γοητεία σε γυναίκες με «κουσούρι», όπως χαρακτηριστικά λέει και ο ίδιος. Ο Τζωρτζ το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να πουλάει έρωτα. Αυτό είναι το επάγγελμά του, κατ’ εξακολούθηση. Καταφέρνει δε να κάνει κοπέλες που ανακαλύπτει ότι έχουν σημαντικό κομπόδεμα να τον παντρευτούν. Παίρνει τα χρήματά τους για να τα φυλάει αυτός και μετά εξαφανίζεται. Μόνο που τώρα, τον πετυχαίνουμε σε μια φάση με μεγάλες ανατροπές. Η συνάντησή του με την Αδελαΐδα, μια καπελού, του αλλάζει όλη του τη ζωή. Η Αδελαΐδα δεν είναι όπως περίμενε. Τον εκπλήσσει πολύ γρήγορα. Εκείνη είναι μια ευτραφής ταπεινή καπελού, ρομαντική, με συναισθήματα, οικονομίες στην άκρη αλλά και ένα σημαντικής αξίας κόσμημα πάνω της. Ο θύτης και το θύμα… που πέφτει στην αγκαλιά του από τον ξαφνικό έρωτα που της χτυπάει την πόρτα, τον παντρεύεται, το σκάει μαζί του από το σπίτι και τη δουλειά της και πάει σε ένα φτηνό ξενοδοχείο όπου εκεί διαδραματίζεται η τελευταία πράξη του έργου και της σχέσης τους… Εκεί θα ανακαλύψει τη δική της αλήθεια αλλά και τη δική του, μυστηριακή, καταλυτική, γοητευτική. Θα τον πείσει να μείνει κοντά της και να αλλάξει ζωή; Η αλήθεια της και τα συναισθήματά της θα τον κάνουν να ανακαλύψει τη χαμένη αγάπη; Θα μπορέσουν να αγαπήσουν τις πληγές του παρελθόντος τους και να ζήσουν μαζί; Ή μήπως το σκοτεινό παρελθόν είναι πιο δυνατό;

Το έργο «Ο μυστήριος mr Love» η Καρολάιν Λιτς το έγραψε όταν ήταν 30 χρόνων το 1997. Πρωτοανέβηκε στην Ελλάδα, με τον τίτλο «Ο μυστηριώδης Mr Love», σε σκηνοθεσία Έλλης Παπακωνσταντίνου, με τον Άλκι Κούρκουλο και την Ελένη Καστάνη, τη σεζόν 2004/2005, στο θέατρο «Ιλίσια/Βολανάκης».
Τη σεζόν 2010/11 το ανέβασε, με τον ίδιο τίτλο, η Λίλλυ Μελεμέ, με τον Νίκο Ψαρρά και τη Νικολέττα Βλαβιανού, στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο «Κολοσσαίον». Η παράσταση, την επόμενη σεζόν 2011/12, μεταφέρθηκε στην Αθήνα, στο θέατρο «Γκλόρια».
Και στα δυο προηγούμενα ανεβάσματα η μετάφραση ήταν, επίσης, του Γιώργου Βάλαρη, ο οποίος στο πρώτο τη συνυπέγραφε με τη Μιμή Ντενίση.
Να θυμίσω εδώ πως την εποχή που η Ντενίση δεχόταν μύριες όσες κακές και πικρόχολες κριτικές για όσα έκανε και όσα δεν έκανε την ίδια ακριβώς εποχή στο δικό της δημιούργημα, το «Ιλίσια – Βολανάκης», έδινε χώρο σε νέους σκηνοθέτες, σε ταλαντούχους αλλά και σε έμπειρους ηθοποιούς να πειραματιστούν και να παρουσιάσουν τα έργα τους. Όλα τα έργα που στεγάστηκαν σε αυτή τη σκηνή είχαν και καλλιτεχνική αλλά και εμπορική επιτυχία. Ένα από αυτά ήταν και «Ο μυστηριώδης Mr. Love» στα πρώτα βήματα του Γιώργου Βάλαρη ο οποίος στη συνέντευξη Τύπου δεν ξέχασε να ευχαριστήσει τη Μιμή Ντενίση για την ευκαιρία που του έδωσε τότε.

Συντελεστές

Ερωτικό θρίλερ της Καρολάιν Λιτς
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Γιώργος Βάλαρης

Ερμηνεύουν:

Αλέξανδρος Μπουρδούμης
Τζένη Διαγούπη

Σκηνικά: Διονύσης Χριστοφιλογιάννης
Κοστούμια: Χριστίνα Κοντοβά
Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας
Φωτογραφίες: Γιώργος Καλφαμανώλης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Bασίλης Κουλακιώτης
Θεατρικές επιχειρήσεις: Τάσου Παπανδρέου

Πληροφορίες

«Ο μυστήριος mr love»

Στο «Μικρό Γκλόρια»

Ιπποκράτους 7, στάση μετρό Πανεπιστήμιο
Τηλέφωνο: 210-364.23.34 και 210-360.08.32
Κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Κυριακή στις 9.15 μ.μ.
Και κάθε Σάββατο στις 6.15 μ.μ.
Διάρκεια: 85 λεπτά.
Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 12 ευρώ, Φοιτητικό: 10 ευρώ, Ανέργων: 10 ευρώ (απαραίτητη η προσκόμιση της ταυτότητας και του δελτίου ανεργίας.
Το ταμείο είναι ανοικτό καθημερινά 10.30 π.μ. -1.30 μ.μ. και 5.30 μ.μ. – 9.30 μ.μ.
Κρατήσεις μέσω Internet: viva.gr

* Η φωτογραφία από τις πρόβες, είναι του Γιώργου Καλφαμανώλη. Οι φωτογραφίες από τη συνέντευξη Τύπου είναι του catisart.gr. Στην τελευταία, μαζί με την Τζένη Διαγούπη και τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη είναι η ενδυματολόγος Χριστίνα Κοντοβά και ο σκηνοθέτης – μεταφραστής Γιώργος Βάλαρης.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -