Ο Μισέλ Πικολί …ταξίδεψε «στη σκόνη του χρόνου» στα 94 του χρόνια

Σε ηλικία 94 ετών ο σπουδαίος ηθοποιός του γαλλικού κινηματογράφου Μισέλ Πικολί «άλλαξε στρατόπεδο» και ταξίδεψε «στη σκόνη του χρόνου».
Ο αγαπημένος ηθοποιός του γαλλικού κινηματογράφου είχε στο ενεργητικό του περισσότερες από 200 ταινίες.
Γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 1925.

 

Ο Μισέλ Πικολί στην ταινία του 1970 «Τα Γεγονότα της ζωής», (Les choses de la vie).

 

Ήταν ένας από τους πιο γνωστούς Γάλλους ηθοποιούς του 20ού αιώνα και έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες σκηνοθετών όπως ο Λουίς Μπουνιουέλ, ο Μάρκο Φερέρι, ο Κώστας Γαβράς, ο Κλοντ Λελούς, ο Νάνι Μορέτι, ο Ζακ Ριβέτ, ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, ο Ζαν-Λυκ Γκοντάρ και ο Αλέν Ρενέ.

Επίσης είχε πρωταγωνιστήσει στην ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Η σκόνη του χρόνου».

Είχε κερδίσει το βραβείο καλύτερου ηθοποιού στο Φεστιβάλ των Καννών (1980) και την Αργυρή Άρκτο καλύτερου ηθοποιού στο Φεστιβάλ του Βερολίνου από κοινού με τον Στέλαν Σκάρσγκαρντ (1982).

 

«Τα Γεγονότα της ζωής», (Les choses de la vie). Αισθηματικό δράμα (1970)  του Κλώντ Σωτέ, που κέρδισε το κορυφαίο γαλλικό βραβείο «Λουί Ντελιούκ». Η Ρόμι Σνάιντερ και ο Μισέλ Πικολί.

 

Διακρίσεις:
-«Πήδημα στο Κενό»: Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού – Φεστιβάλ Καννών 1980.
-«Une Etrange Affaire»: Ασημένια Άρκτος Καλύτερου Ηθοποιού – Φεστιβάλ Βερολίνου 1982.

 

«Καυτό Δόλωμα», (La Curee). Δραματική γαλλο-ιταλική ταινία (1966) του Ροζέ Βαντίμ, με τους Τζέιν Φόντα και τον Μισέλ Πικολί.

 

Σημαντικότερες ταινίες:

«Η Περιφρόνηση» του Ζαν Λικ Γκοντάρ, «Ο Μιλού το Μάη» του Λουί Μαλ, «Η Ωραία Καυγατζού», «Γενεαλογία ενός Εγκλήματος», έργα του Λουί Μπουνιουέλ όπως «Γαλαξίας», «Η Ωραία της Ημέρας» και «Η Κρυφή Γοητεία της Μπουρζουαζίας», «Το Μεγάλο Φαγοπότι», «Κήποι του Φθινοπώρου» και τέλος στην ταινία «Κουτιά» της Τζέιν Μπίρκιν.

 

Στη φωτογραφία ο Μισέλ Πικολί (στον ρόλο του Σπύρου) με τον Γουίλεμ Νταφόε και την Ιρέν Ζακόμπ.

 

«Η σκόνη του χρόνου» (2008). Σε σκηνοθεσία Θόδωρου Αγγελόπουλου.  Έπαιζαν: Ο Μισέλ Πικολί (στον ρόλο του Σπύρου), ο Γουίλεμ Νταφόε, η Ιρέν Ζακόμπ και ο  Μπρούνο Γκανζ. Επίσης: Ρένη Πιττακή, Κριστιάνε Πάουλ. Μουσική από την Ελένη Καραΐνδρου.

***

Στη βασική φωτογραφία ο Μισέλ Πικολί στις 19 Οκτωβρίου του 1983 στη Νίκαια της Γαλλίας μετά την προβολή της ταινίας «The General of the Dead Army» [Ο στρατηγός της νεκρής στρατιάς] σε σκηνοθεσία του Λουτσιάνο Τοβόλι και σενάριο των Λουτσιάνο Τοβόλι, Μισέλ Πικολί, Φεντερίκο Φελίνι, Ζαν Κλοντ Καριέρ, Μπρουνέλο Ρόντι, Bernardino Zapponi.