Cat Is Art

Μήνυμα αφύπνισης από τον Ηλία Μόσιαλο: Κάν’ το όπως οι γάτες

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Με αίσθηση του χιούμορ, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, έστειλε ένα μήνυμα αφύπνισης και επαγρύπνησης απέναντι σε όσους αδιαφορούν για τα μέτρα προστασίας απέναντι στον κορονοϊό.

Δημοσιεύοντας μια φωτογραφία με γάτες που κάθονται μακριά η μία από την άλλη, κρούει τον κώδωνα για το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού ζητώντας άμεσες δράσεις.

Αναφέρεται στη σημασία της ευθύνης τόσο της πολιτείας όσο και πολιτών, ζητά σχέδιο και να μη γίνονται εξαιρέσεις.

«Ακόμη και οι γάτες κατάλαβαν ότι είναι απαραίτητη η φυσική απόσταση. Η πανδημία θα αντιμετωπιστεί με τη συντονισμένη δράση της πολιτείας και των πολιτών. Χρειάζονται άμεσες δράσεις, υλοποίηση των δράσεων χωρίς εξαιρέσεις, και σχέδιο με προσεκτικά βήματα για να αποφύγουμε το δεύτερο κύμα», γράφει στην ανάρτησή του.

***

Ο Ηλίας Μόσιαλος (γεν. 3 Σεπτεμβρίου 1960, Δράμα) είναι Έλληνας καθηγητής της πολιτικής της υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (LSE). Εξελέγη βουλευτής το 2009 με το ΠΑΣΟΚ και το 2011 ανέλαβε Υπουργός Επικράτειας με καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, θέση που διατήρησε μέχρι και τον Νοέμβριο του 2011.

Τον Μάρτιο του 2020 ανέλαβε αμισθί θέση ως κεντρικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη σε διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση της Πανδημίας κορονοϊού 2019–20.

Ακαδημαϊκή σταδιοδρομία

Σπούδασε Ιατρική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εν συνεχεία πραγματοποίησε διδακτορικές σπουδές πάνω σε Πολιτικές Υγείας στο LSE. Από το 1995 εργάζεται στο LSE, όπου έχει αναγορευτεί καθηγητής της πολιτικής της υγείας. Ταυτόχρονα είναι διευθυντής και ιδρυτής του LSE Health στο Λονδίνο, ενώ ως ακαδημαϊκός έχει σημαντικό ερευνητικό έργο.

Κατά το παρελθόν έχει επιμεληθεί των εκδόσεων του Cambridge University Press για τα Οικονομικά, τις Πολιτικές και τη Διοίκηση της Υγείας, και έχει διατελέσει αρχισυντάκτης του επιστημονικού περιοδικού Health Economics. Υπήρξε σύμβουλος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Παγκόσμια Τράπεζα. Το 2000 και 2007 βραβεύτηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διοίκησης Υγείας για την καλύτερη δημοσίευση για τις πολιτικές και τη διοίκηση υγείας στην Ευρώπη. Επίσης, έχει συνεργαστεί και με κυβερνήσεις άλλων χωρών, με επίκεντρο την οργάνωση και διαχείριση συστημάτων υγείας.

Έχει 197 δημοσιεύσεις με περισσότερες από 3.000 αναφορές στο έργο του.

Πολιτική σταδιοδρομία

Η πολιτική του σταδιοδρομία ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980, όταν και ανέλαβε, όσο ήταν φοιτητής στη σχολή της Ιατρικής, το πόστο του επικεφαλής της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος. Με την οργάνωση δραστηριοποιήθηκε επί σειρά ετών κατά τα χρόνια της μεταπολίτευσης. Με το τέλος των σπουδών του αποχώρησε από την Ελλάδα. Αργότερα, από το πόστο του καθηγητή πολιτικής της υγείας στο LSE, αποδέχθηκε την πρόταση του πρώην αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου να αναλάβει σύμβουλος κοινωνικής πολιτικής.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2009 αποδέχθηκε πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για τοποθέτηση στην τρίτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και εξελέγη βουλευτής. Αρνήθηκε όλα τα βουλευτικά του προνόμια, καθώς και το βουλευτικό του αυτοκίνητο με σκοπό την ελάφρυνση της οικονομίας στην περίοδο λιτότητας.

Το 2010 υπερψήφισε τον μηχανισμό στήριξης της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ τον Ιούνιο του 2011 τοποθετήθηκε Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Κυβέρνηση Παπανδρέου, ύστερα από τον ανασχηματισμό που ανακοίνωσε ο πρώην πρωθυπουργός. Από τη θέση αυτή υποστήριξε την αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα με ριζικές αλλαγές στη διαχείριση πόρων και το σύστημα υγείας με ταυτόχρονη καταπολέμηση πελατειακών σχέσεων. Παρέμεινε μέλος της κυβέρνησης μέχρι και την παραίτησή της τον Νοέμβριο του 2011, όταν και ανακοινώθηκε η Κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου.

Τον Μάρτιο του 2020 αποδέχθηκε την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να εργαστεί ως εκπρόσωπος και σύμβουλος της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση της Πανδημίας κορονοϊού 2019–20, θέση που κατείχε αμισθί.

Προσωπική ζωή

Ζει στην Αγγλία με τη σύζυγό του Λίλυ Χουλιαράκη και την κόρη τους. Κατά το παρελθόν βρέθηκε στο επίκεντρο αντισημιτικών επιθέσεων από ανώνυμους χρήστες του Διαδικτύου.

Βραβεύσεις

Μερικές από τις βραβεύσεις του είναι:

2002, 2007 Baxter Award από το European Health Management Association για την καλύτερη δημοσίευση στην πολιτική υγείας και διαχείρισης στην Ευρώπη.
2010 Andrija Stampar Medal από το Association of Schools of Public Health in Europe (ASPHER) και το European Public Health Association (EUPHA) για τη συνεισφορά του στην Ευρωπαϊκή δημόσια υγεία.

Εκτύπωση
Ειρήνη ΑϊβαλιώτουΜήνυμα αφύπνισης από τον Ηλία Μόσιαλο: Κάν’ το όπως οι γάτες

Related Posts