Μίλτον Γκλέιζερ: Δεν αισθάνομαι 90, δουλεύω σε καθημερινή βάση και αυτό μου δίνει ζωή…

Η παραπάνω φωτογραφία είναι μέσα στο ατελιέ του την ημέρα των 90ων γενεθλίων του. Όταν τον φωτογράφιζαν ο Μίλτον Γλέιζερ (Milton Glaser) είπε: Δεν αισθάνομαι 90. Δουλεύω σε καθημερινή βάση και τίποτα δεν θα μπορούσε να με ευχαριστήσει περισσότερο.

Ήταν 26 Ιουνίου 2019 όταν έλεγε αυτά τα λόγια ο γραφίστας Μίλτον Γκλέιζερ ο οποίος είχε γεννηθεί στις 26 Ιουνίου 1929, στο Μπρονξ, της Νέας Υόρκης.

Ύστερα από ένα χρόνο, μερικά τετράγωνα πιο κάτω, στο Μανχάταν και πάλι την ημέρα των γενεθλίων του, των 91ων αυτή τη φορά, ο διάσημος και εμβληματικός γραφίστας «επέλεξε να βγει από το κάδρο».

***

Ανήμερα της γιορτής η σύζυγός του Σίρλεϊ Γκλέιζερ ανακοίνωσε τον θάνατό του στους New York Times. Σύμφωνα με την ίδια, οφείλεται σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

 

Ο Γκλέιζερ έγινε γνωστός σε κάθε γωνιά του πλανήτη για το λογότυπο «I love NY».

 

Το 1977, έπειτα από αίτημα της δημοτικής αρχής για τις ανάγκες μιας τουριστικής καμπάνιας, ο Γκλέιζερ δημιούργησε το logo το οποίο έγινε τόσο δημοφιλές, που «ξεπέρασε κάθε προσδοκία», όπως εξηγούσε ο ίδιος σε μια συνέντευξη που παραχώρησε το 2018.

Εκτός του διάσημου «I love NY», με την κόκκινη καρδιά στο λευκό φόντο, ο Γκλέιζερ δημιούργησε, επίσης, το περίφημο πόστερ του Μπομπ Ντίλαν με τα ψυχεδελικά μαλλιά και το αντίστοιχο πορτρέτο της Αρίθα Φράνκλιν.

 

[Πατήστε “κλικ” επάνω στις φωτογραφίες για τις δείτε μεγαλύτερες].

 

 

Ο σχεδιαστής – ο οποίος ήταν συνιδρυτής του New York Magazine – τιμήθηκε με το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνών το 2009, το οποίο του απένειμε ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Έγινε έτσι ο πρώτος γραφίστας που βραβεύτηκε με την υψηλότερη διάκριση που δίνει η αμερικανική κυβέρνηση στους καλλιτέχνες.

 

 

«Αυτό που ο Μίλτον Γκλέιζερ προσέφερε στη Νέα Υόρκη θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα έπειτα από εκείνον. Το «I love NY» ήταν το τέλειο λογότυπο εκείνη την εποχή και εξακολουθεί και σήμερα. Χάσαμε έναν εξαιρετικό σχεδιαστή και έναν μεγάλο Νεοϋορκέζο», δήλωσε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο.