23.6 C
Athens
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Μιλτιάδης Έβερτ. Έδωσε ζωή, φωνή και φως στο Γκαζοχώρι χτίζοντας μια νέα εποχή

Του Παναγιώτη Μήλα

 

Το 1996 στην οδό Ιάκχου 16 στις «Ροές» είδα το χοροθέατρο «Η Βουή του Μύθου», σε σκηνοθεσία – χορογραφία Σοφίας Σπυράτου και μουσική Νίκου Ξυδάκη.

 

Εκείνη την εποχή (και) ο δρόμος αυτός δεν ήταν ασφαλτοστρωμένος. Είχε μόνο χώμα, λακκούβες και λάσπες. Ίσως – αν θυμάμαι καλά – να υπήρχε τουλάχιστον ένας (1) λαμπτήρας που αχνόφεγγε σε μια ξύλινη κολόνα της ΔΕΗ.
Το απόλυτο σκοτάδι κυριαρχούσε στην ευρύτερη περιοχή της άλλοτε βιομηχανικής εγκατάστασης του Φωταερίου Αθηνών στο Γκάζι

Δέκα χρόνια νωρίτερα, το 1986, ο Μιλτιάδης Έβερτ είχε εκλεγεί Δήμαρχος της Αθήνας και στα μέσα της δημαρχίας του ξεκίνησε τις εργασίες ανάπλασης και ανάδειξης του βιομηχανικού αυτού χώρου. Το Γκαζοχώρι στο οποίο δεν ήταν και τόσο εύκολο να κυκλοφορήσεις το βράδυ άρχισε με αργούς ρυθμούς να αλλάζει πρόσωπο.

 

 

Το 1984 οι κάτοικοι με τις διαμαρτυρίες τους κατάφεραν να πετύχουν τη διακοπή της λειτουργίας του Φωταερίου. Το επόμενο βήμα το έκανε ο Μιλτιάδης Έβερτ ο οποίος αμέσως μετά την εκλογή του προχώρησε στην ανάπλαση του χώρου επιβεβαιώνοντας το παρατσούκλι του ως «μπουλντόζας». Αυτό το παρατσούκλι του το είχαν κολλήσει, όταν κάποτε είπε πως θα κατεδαφίσει σε μια νύχτα το Γκάζι. Το προσωνύμιο αυτό – όπως έλεγε ο ίδιος – του πήγαινε, γιατί πάντοτε ήταν ευτραφής. Το υιοθετεί αμέσως. Έτσι στην κεντρική προεκλογική του αφίσα, τον βλέπουμε δίπλα σε μια μπουλντόζα. Με τον δυναμισμό του ο Έβερτ δημιούργησε στην ευρύτερη περιοχή τις συνθήκες για να ξεκινήσει μια «Νέα Εποχή», όπως ήταν ο τίτλος του συνδυασμού του.

Μάλιστα ο τίτλος ήταν τόσο επιτυχής που ύστερα από 32 χρόνια (πριν από λίγους μήνες, το 2018) τον αντέγραψε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε δικές του αφίσες.

 

***

 

Το σημερινό Γκάζι, η Τεχνόπολις, είναι ένας βιομηχανικός μουσειακός χώρος έκτασης 30 στρεμμάτων, που έχει διαμορφωθεί παράλληλα σε πολυδύναμο χώρο πολιτισμού αποτελώντας έναν ακόμη πόλο πολιτιστικής έλξης της σύγχρονης Αθήνας. Στον χώρο αυτό εγκαινιάστηκε το 2013 το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.

 

***

 

Εκτός από το Γκάζι ο Έβερτ στις 31 Μαΐου του 1987 άλλαξε κυριολεκτικά το τοπίο στα ερτζιανά ιδρύοντας τον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84». Ήταν ο πρώτος μη κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός. Ο σταθμός υπό τη διεύθυνση του δημοσιογράφου Γιάννη Τζανετάκου, κατέκτησε γρήγορα την πρωτιά στην ακροαματικότητα και ανέδειξε μια νέα γενιά δημοσιογράφων και καλλιτεχνών.

 

***

 

Τον Μιλτιάδη Έβερτ, τον συνάντησα δύο φορές στην Κηφισιά, κατά τη διάρκεια δύο Παγκοσμίων Εκθέσεων Γελοιογραφίας, που είχαν διοργανωθεί από τους συναδέλφους Κώστα Βλάχο και Ηλία Σκουλά. Η μια με τον τίτλο «Καλημέρα μόλυνση», ήταν η πρώτη αναφορά για τα περιβαλλοντολογικά προβλήματα που έφτασαν διογκωμένα στις μέρες μας. Η δεύτερη είχε ως θέμα την «Ενεργειακή κρίση» που και αυτό το θέμα τότε πρωτοεμφανιζόταν. Εκείνη την περίοδο ο Έβερτ είχε διατελέσει διαδοχικά υφυπουργός Oικονοµικών, υπουργός Βιοµηχανίας και Ενέργειας και υπουργός Oικονοµικών. Και τις δυο φορές που τον είδα είχα την ευκαιρία να συζητήσω αρκετή ώρα μαζί του και – εκείνη την εποχή των έντονων πολιτικών αντιπαραθέσεων – μου είχε κάνει εντύπωση η διάθεσή του για ανοιχτή συνεργασία με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Πράγματι τα όσα έλεγε τα εφάρμοσε αργότερα όταν ως υποψήφιος Δήμαρχος, ανακοίνωσε πως «βγάζει το κομματικό του καπέλο» τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της εθνικής συμφιλίωσης και την ανάγκη ευρέων πολιτικών συμμαχιών με όλους τους κομματικούς χώρους. Καθαρό δείγμα αυτών των σκέψεών του ήταν ο «Αθήνα 9,84».

 

***

 

 

 

 

Αξίζει εδώ να σημειώσω ότι μετά την ανάπλαση στο Γκάζι, στον Κεραμεικό και στην ευρύτερη περιοχή τα θέατρα που λειτουργούν σήμερα έχουν φτάσει τα 15. Πρόκειται για: Το «Σύγχρονο Θέατρο», το «104», οι «Ροές», το «Vault», η «Αθηναΐς», το «Tempus Verum – Εν Αθήναις», ο «Λύχνος», το «Άβατον», το «Χυτήριο», το «Bios», το «Gazi Theater», η «Κιβωτός», το «Life and Art Theater», το «Από Κοινού» και το «Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου».

 

***

 

Όλα τα παραπάνω γράφτηκαν με αφορμή τη συμπλήρωση 8 χρόνων από τον θάνατό του. Ο Έβερτ γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Μαΐου 1939 και πέθανε στις 9 Φεβρουαρίου 2011. Είχε μπει στη εντατική του Ιπποκράτειου νοσοκομείου με αναπνευστικά προβλήματα. Προηγουμένως ενώ ήταν στο σπίτι του στο Πικέρμι, αισθάνθηκε δυσφορία, δύσπνοια και ισχυρούς πόνους στην πλάτη κι έτσι μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο όπου υπεβλήθη σε συνεχείς εξετάσεις. Οι γιατροί έκριναν ότι λόγω της επιβαρυμένης υγείας του, πρέπει να εισαχθεί στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου. Σύμφωνα με τους γιατρούς, κατέληξε λόγω πολυοργανικής ανεπάρκειας.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -