32.5 C
Athens
Τρίτη 9 Αυγούστου 2022
 

Το «Μικρό Παρίσι των Αθηνών» τιμά τα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης

Το Φεστιβάλ «Μικρό Παρίσι των Αθηνών» αποδίδει φόρο τιμής αλλά και αναγνωρίζει το αποτύπωμα του συνολικού πολιτισμού της Ιωνίας στη σημερινή Αθήνα και τη σημερινή Ελλάδα.
Τιμά λοιπόν τα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης έχοντας ως θέμα της χρονιάς «Το 1922, πυλώνας στο σήμερα», μιας και 100 χρόνια μετά την καταστροφή της Σμύρνης συνειδητοποιούμε τη σημαντική κληρονομιά της στο σήμερα.
Το πολιτισμικό μωσαϊκό της Σμύρνης είτε στη μουσική είτε σε άλλες τέχνες αποτέλεσε σημείο αναφοράς της Ανατολίας αλλά και της Μεσογείου. Ο απόηχός του είναι υπαρκτός ως τις μέρες μας και φτάνει από τη μέση Ανατολή μέχρι τα βάθη της Ευρώπης.
Όλες εκείνες οι πολιτισμικές συνιστώσες είναι η πηγή έμπνευσης του δημιουργικού δυναμικού του φεστιβάλ μας το 2022.
Από το ρεμπέτικο στο φραγκολεβαντίνικο και τα καφέ σαντάν, με θεατρικές, χορευτικές και μουσικές παραστάσεις, με θεάματα δρόμου, με εκθέσεις εικαστικών και φωτογραφίας, διαλέξεις, συζητήσεις, με ζωγραφική σε δημόσιους χώρους, με εκπαιδευτικά προγράμματα και παιχνίδια, αλλά και το ήδη καθιερωμένο “Jazz n World music festival” το «Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2022» θα προσπαθήσει να αγγίξει τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της Σμύρνης του 1922.

Mural Ζωγραφική Δρόμου. Έργο Ζάμκου στην πλατεία Βάθη

Για 10η χρονιά, θα λάβει χώρα μια ακόμα δεκαήμερη γιορτή τέχνης και πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας, στην οποία θα συμμετέχουν όπως κάθε χρόνο περισσότεροι από 500 καλλιτέχνες, δημιουργοί και άνθρωποι του πνεύματος, σε πολλά επιλεγμένα σημεία (θέατρα, μουσικές σκηνές, γκαλερί, πλατείες, πεζόδρομοι, ωδεία, σχολεία, νεοκλασικά-ιστορικά κτήρια, ξενοδοχεία και άλλοι εναλλακτικοί χώροι) από την πλατεία Ομονοίας μέχρι τους σταθμούς Λαρίσης, το Μεταξουργείο και τον Άγιο Παύλο, όπου πολλοί δρόμοι έχουν γαλλικά ονόματα και αποτελούν εδώ και χρόνια σημεία συνάντησης του αθηναϊκού αστικού πολιτισμού, της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, των μεταναστών, των ταξιδιωτών και των επισκεπτών.
Όλα αυτά τα χρόνια το φεστιβάλ ανέδειξε και συνεχίζει να αξιοποιεί και να αναδεικνύει δημόσιους αλλά και ιδιωτικούς χώρους όπως π.χ. Εθνικό Ωδείο, Πολυχώρος Αγγέλων Βήμα, Μουσική σκηνή Lux πρώην Ακροβάτης, χώροι εστίασης Μπυράκι και Τυπογράφος, galerie Matchpoint, Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων, πάρκο Πετάνκ, Πρώην σιδηροδρομικός σταθμός Αθηνών-Πελοποννήσου, Πλατεία Καραϊσκάκη, Πλατεία Αγίου Παύλου, πεζόδρομος Μαιζώνος, Πλατεία Βάθη, Πλατεία Δουρούτη, μεγάλα ξενοδοχεία της περιοχής, 51ο Δημοτικό σχολείο Αθηνών κ.λπ. Η συμβολή του φεστιβάλ στην τουριστική και εμπορική ανάπτυξη καθώς και στην κοινωνική συνοχή έχει αναγνωριστεί επισήμως από κάθε ενδιαφερόμενο σχετικό φορέα.
Το φεστιβάλ που μπολιάζει με πολιτισμό και τέχνη μια από τις πιο αδικημένες περιοχές της Αθήνας και δίνει βήμα σε νέους καλλιτέχνες, για το 2022 συνδιοργανώνεται όπως και τα προηγούμενα χρόνια από το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυo, την Περιφέρεια Αττικής και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.
Το 2013 το φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στον Albert Camus για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, ενώ το 2014 στην Βelle Époque και την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 2015 είχε ως θέμα την κουλτούρα των μπιστρό και των καφέ και ένα ειδικό αφιέρωμα στη rive gauche στο μεταπολεμικό Παρίσι, ενώ το θέμα του 2016 ήταν «ομάδα και τέχνες». Το 2017, το μικρό Παρίσι των Αθηνών ήταν αφιερωμένο στη «γυναίκα στην Ευρώπη» και το 2018, το θέμα του φεστιβάλ ήταν «Μάης του ’68. Πενήντα χρόνια μετά…». Το θέμα του 2019 ήταν τα «Cabarets du monde». Το 2020 αναβλήθηκε λόγω πανδημίας και το 2021 διεξήχθη με θέμα “Πολιτισμός και οικολογία”.

***

Martha Moreleon & Real Latin Group. Φώτο: Άννα Κουραμπά

Το «Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2022» θα έχει:
Ανοιχτές συναυλίες και άλλες δράσεις δρόμου για παιδιά και μεγάλους σε δημόσιους χώρους με ελεύθερη πρόσβαση.
Συναυλίες σε κλειστούς χώρους με μικρό εισιτήριο
Θεατρικές παραστάσεις
Εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις
Διαλέξεις-στρογγυλά τραπέζια
Τουρνουά Freestyle football για νέους
Τουρνουά πετάνκ
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά σχετικό με τη Σμύρνη και την ιστορία της
Ζωγραφική δρόμου – murals που αναπτύσσουν το παζλ που κληροδοτεί το μικρό Παρίσι στην Αθήνα
Ακαδημία πολιτιστικής διαχείρισης με πρακτική και σεμινάρια από τα έμπειρα στελέχη του Αθηναϊκού καλλιτεχνικού δικτύου καθ’ όλη την περίοδο της προετοιμασίας και της διεξαγωγής του φεστιβάλ
Η θεσμική δεκαήμερη γιορτή της γειτονιάς της Αθήνας κάτω από την Ομόνοια έρχεται να σημάνει τη δυναμική πολιτιστική επανεκκίνηση της ευρύτερης περιοχής όπου διεξάγεται το “Μικρό Παρίσι των Αθηνών” από το 2013.
Kαλούνται οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες-δημιουργοί-λόγιοι-αθλητές κ.λπ. να υποβάλουν
προτάσεις συμμετοχής στο

petitparis.athenes@gmail.com

Oμοίως οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν ως εθελοντές διαχείρισης και να
παρακολουθήσουν την “ακαδημία πολιτιστικής διαχείρισης” του φεστιβάλ καλούνται να
υποβάλουν το αίτημά τους στο

petitparis.athenes@gmail.com

Επίσημο site του φεστιβάλ:

www.mikroparisi.eu

Harris Lamprakis. Φώτο: Εύη Δουμουλιάκα.

Ταυτότητα Φεστιβάλ

«Μικρό Παρίσι των Αθηνών»
Το 1922, πυλώνας στο σήμερα
Τιμή στα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης
Από 29 Σεπτεμβρίου έως και 9 Οκτωβρίου 2022

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
693ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art