13.4 C
Athens
Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Μια βραδιά στο Εμπόριον με Καταλανούς ποιητές

Tην Τετάρτη 13 Ιουνίου, στις 7 μ.μ., στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, σε μια βραδιά στο Εμπόριον με Καταλανούς ποιητές ο Εουσέμπι Αγιένσα, διευθυντής του Ινστιτούτου Θερβάντες, στα καταλανικά και οι ηθοποιοί Αννίτα Δεκαβάλλα και Τάκης Βουτέρης στα ελληνικά θα μας γνωρίσουν την αρχαία ελληνική αποικία του Εμπορίου (Εμπούριες) μέσα από κείμενα και ποιήματα Καταλανών λογοτεχνών.
Η αρχαία πόλη Εμπόριον, στις ακτές της Καταλωνίας, ήταν η δυτικότερη αποικία του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Ιδρύθηκε περί το 600 π.Χ. από Φωκαείς και υπήρξε η πύλη εισόδου του κλασικού πολιτισμού στην Ιβηρική χερσόνησο.
Εδώ ανταλλάσσονταν μέταλλα -που κατέβαιναν από ποτάμιους δρόμους από τα Πυρηναία- με κεραμικά από την Αττική και την Ιωνία, με όπλα, εξαρτήματα ένδυσης, κοσμήματα, αλλά και συνήθειες ζωής που υιοθετήθηκαν από τους Ίβηρες. 
Την εκδήλωση οργανώνει το σωματείο «Ελληνικές Ρίζες» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, Μασσαλίας 22, τηλ. 210-3680900.

Εμπόριον (Empúries)

Στην Ταρρακωνική διατηρούνται έως σήμερα τα ερείπια της αρχαίας ελληνικής πόλης Εμπόριον (σημερινό Empúries). Ιδρύθηκε από τους Έλληνες Φωκαείς στο πρώτο τέταρτο του τον 6ο αιώνα π.Χ. Η πόλη αυτή συνέχισε να προοδεύει και να επεκτείνεται χάρη στο εμπόριο –απ’ όπου και το όνομά της– των Ελλήνων αποίκων με τους γηγενείς πληθυσμούς. Στην αρχή την αποικία απετέλεσε η Παλαιά Πόλις, αλλά αργότερα, λόγω της προόδου και της ευημερίας, προστέθηκε σαν συνέχεια και μια Νέα Πόλις, σύμφωνα με τις ανασκαφές που συνεχίζονται ακόμα και έχουν φέρει στο φως το 25% της πόλης. Το 218 π.Χ., κατά τον Β΄ Καρχηδονιακό πόλεμο, έφτασε στο Εμπόριον με τις ρωμαϊκές λεγεώνες του ο Σκιπίων ο Αφρικανός, κι έτσι άρχισε η ρωμαϊκή διοίκηση  της αποικίας. Το 250 μ.Χ., η Παλαιά και η Νέα Πόλη, είχαν ουσιαστικά ενωθεί.
Στην Ιβηρική, οι Έλληνες επιχείρησαν τις πρώτες εγκαταστάσεις τους κατά τους τελευταίους Μυκηναϊκούς αιώνες και αργότερα προχώρησαν σε συστηματικό αποικισμό οι Κυμαίοι της Ευβοίας, οι Ρόδιοι, αλλά κυρίως οι Φωκαείς με τις δυνατές πεντηκοντόρους τους. Οι Ρόδιοι ίδρυσαν τον 7ο αιώνα την πόλη Ρόδα στη Βόρειο Ισπανία, κάτω από τα Πυρηναία. Οι Έλληνες παρέμειναν στα παράλια μόνον της Ιβηρικής και δεν επεχείρησαν εισβολές στο εσωτερικό της χώρας. Τους ενδιέφερε άλλωστε το εμπόριο και όχι οι κατακτήσεις. Παρ’ όλα αυτά, οι αυτόχθονες πρόθυμα αναμείχθηκαν μαζί τους και δέχθηκαν τις ελληνικές επιρροές. Τολμηρότατοι θαλασσοπόροι οι Φωκαείς, υπήρξαν κατά τη μαρτυρία του Ηροδότου αυτοί που επιχείρησαν μακρινά ταξίδια στην Αδριατική, στο Τυρρηνικό πέλαγος και στο Βαλεαρικό, φθάνοντας ως την Ταρτησσό της Ιβηρικής Χερσονήσου. Εκεί έγιναν τόσο πολύ αγαπητοί στο ντόπιο βασιλιά, Αργανθώνιο, ώστε παροτρύνθηκαν από αυτόν να αφήσουν την Ιωνία και να μετοικήσουν στη χώρα του.

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -