Υπάρχουν επιβεβαιωμένα ουκ ολίγες βυθισμένες πόλεις και οικισμοί, μεγαλύτερες ή μικρότερες, περισσότερο ή λιγότερο γνωστές, κάποιες εκ των οποίων βρίσκονται και στον ελλαδικό χώρο, όπως η πόλη στο Παυλοπέτρι της Λακωνίας (η θεωρούμενη αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο), η Αρχάμπολη στην Εύβοια και άλλες.
Όταν ακούει κανείς για βυθισμένες πολιτείες, το μυαλό πηγαίνει σχεδόν αυτόματα στον θρύλο της Ατλαντίδας, της άλλοτε πανίσχυρης πολιτείας που, όπως αναφέρεται στους διαλόγους του Πλάτωνα «Τίμαιος» και «Κριτίας», κάποτε υποτίθεται πως ήρθε σε ένοπλη σύγκρουση με τους Αθηναίους, μέχρι τη βύθισή της σε έναν τρομακτικό κατακλυσμό. Επίσης, υπάρχουν και άλλοι παρόμοιοι θρύλοι σε άλλα σημεία του κόσμου, όπως η Λεμούρια ή η Μου.
Μία από τις λιγότερο γνωστές βυθισμένες πόλεις βρίσκεται κοντά σε έναν τόπο ούτως ή άλλως μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, την αρχαία Επίδαυρο.
Η «Ατλαντίδα της Αργολίδας» βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την ακτή, με τοίχους, θεμέλια κτηρίων, τμήματα πλακόστρωτων και άλλα απομεινάρια σε βάθος 1,5 – 2 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας – σε μια όχι και τόσο σπάνια περίπτωση ελληνικών αρχαιοτήτων που είναι ξεχασμένες από τον χρόνο και τους ανθρώπους.
Το τμήμα της αρχαίας πόλης που έχει βυθιστεί σε μικρή απόσταση από την ακτή, οι ντόπιοι το αποκαλούν «βυθισμένη πολιτεία». Μυκηναϊκοί τάφοι, αμφορείς και τείχη διακρίνονται πεντακάθαρα, ακόμα και δια γυμνού οφθαλμού.
Η «βυθισμένη πολιτεία» είναι ελάχιστα γνωστή αν και πολύ εντυπωσιακή και προσβάσιμη και βρίσκεται στον Όρμο του Αγίου Βλασσίου, στην παραλία «Καλυμνιός» της Αρχαίας Επιδαύρου. Σε ελάχιστη απόσταση από την ακτή, οι επισκέπτες μπορούν με μάσκα ή με μικρά μακροβούτια να κολυμπήσουν στην κυριολεξία μέσα στην Ιστορία.
Σύμφωνα βέβαια με τις τελευταίες αρχαιολογικές ενδείξεις, η «Βυθισμένη Πολιτεία» είναι μια μεγάλη αγροτική ρωμαϊκή έπαυλη (Villa Rustica), στην οποία κατοικούσαν εύποροι Ρωμαίοι καθώς και το προσωπικό τους. Ίσως όμως να αισθανθείτε ότι ανακαλύψατε τη χαμένη Ατλαντίδα στην Αργολίδα.