29.4 C
Athens
Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Μια γιορτή για τον Σαίξπηρ στο Θέατρο Τέχνης

Πάνω: Μαριάννα Κάλμπαρη, σκηνοθέτις, συγγραφέας και καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης

 

Μαριάννα Κάλμπαρη, σκηνοθέτις, συγγραφέας και καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης
Το Θέατρο Τέχνης πρόκειται να ανακοινώσει τον προγραμματισμό της επόμενης χρονιάς τον Σεπτέμβριο του 2016. Μέχρι τότε τηρείται σιγή ιχθύος… Το μόνο που μπορεί μετά βεβαιότητος να ειπωθεί είναι ότι τη νέα χρονιά δεν πρόκειται να ανεβάσει έργο του Σαίξπηρ!
Την επέτειο των 400 χρόνων από το θάνατό του, το Θέατρο Τέχνης θα τη γιορτάσει με μια σειρά από εκδηλώσεις, που αναμένεται να κορυφωθούν κατά την έναρξη της ερχόμενης σεζόν!
Μέσα στο πλαίσιο αυτής της εναρκτήριας «γιορτής», τέσσερις σκηνοθέτες και ένας συγγραφέας, συνεργάτες όλοι του Θεάτρου Τέχνης, θα πραγματοποιήσουν άμεσα, μικρής διάρκειας θερινά εργαστήρια βασισμένα στο έργο του Σαίξπηρ!
Τα εργαστήρια απευθύνονται κυρίως σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες, σπουδαστές δραματικών σχολών, θεατρολόγους, φοιτητές θεατρικών σπουδών, θεατρικούς συγγραφείς αλλά και όλους εκείνους που επιθυμούν να αναπτύξουν τη συγγραφική τους ικανότητα ή να διευρύνουν τη σκηνική τους εμπειρία.
Μέρος της δουλειάς που θα πραγματοποιηθεί στα εργαστήρια, πρόκειται να παρουσιαστεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μια γιορτή για τον Σαίξπηρ» που θα λάβει χώρα στο Θέατρο Τέχνης κατά την έναρξη της σεζόν 2016-17.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΛΟΥΡΑΚΗΣ
“Γράφοντας θέατρο με χαρακτήρες από τα έργα του Σαίξπηρ”
24-30 Ιουνίου (καθημερινά)
Το εργαστήριο, που εισηγείται ο Ανδρέας Φλουράκης, θα βασιστεί στη μεθοδολογία του Πανεπιστήμιου του Λονδίνου. Θα έχει πρακτική κατεύθυνση και θα εισάγει τρόπους εξερεύνησης και δημιουργίας θεατρικών σκηνών με ήρωες από θεατρικά έργα του William Shakespeare, με αφορμή την επέτειο 400 χρόνων από τον θάνατό του. Το εργαστήριο απευθύνεται σε όλους εκείνους που επιθυμούν να αναπτύξουν τη συγγραφική τους ικανότητα. Επιλεγμένο υλικό του εργαστηρίου θα παρουσιαστεί την επόμενη χρονιά στο Θέατρο Τέχνης. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποστείλουν άμεσα στο email [email protected] ένα βιογραφικό σημείωμα καθώς και δείγμα θεατρικής δουλειάς τους έκτασης έως 2 σελίδες Α4. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210-3228706 και 210-3222760, 10.00-15.00 καθημερινά
Διάρκεια Εργαστηρίου 21 ώρες.
Έναρξη: Παρασκευή 24 Ιουνίου – Πέμπτη 30 Ιουνίου
Καθημερινά, ώρες 18.00-21.00
Κόστος: 140 €
* Ο Ανδρέας Φλουράκης είναι βραβευμένος θεατρικός συγγραφέας με σπουδές κινηματογράφου στην Αθήνα και θεάτρου στην Αγγλία (MA Writing for the Theatre and Broadcast Media).Θεατρικά του έργα έχουν παρουσιαστεί στο Θέατρο του Νότου, στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2004, στο Θέατρο Επί Κολωνώ, στο 104 Κέντρο Λόγου Και Τέχνης, στο Θέατρο Μπιπ, στο Μουσείο Φωταερίου, στο Αγγέλων Βήμα, στην Στέγη Γραμμάτων Και Τεχνών, στο Φεστιβάλ Αθηνών κ.α. Έργα του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Γερμανικά, Τουρκικά, Ρουμάνικα, Πολωνικά και Φινλανδικά και έχουν παρασταθεί στα Royal Court Theatre, Gate Theatre, West Yorkshire Playhouse και Tristan Bates στη Μ. Βρετανία, στο φεστιβάλ OyunYaz στην Κωνσταντινούπολη, στο Φεστιβάλ του Ελσίνκι, στα Comparative Drama Conference, φεστιβάλ Hot INK, φεστιβάλ GI60 στις ΗΠΑ κ.α. Από το Θέατρο Τέχνης έχουν παρουσιαστεί τα έργα του: Ασκήσεις για γερά γόνατα, Κόκκαλα, Θέλω μια χώρα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΝΤΖΑΣ
«Οι κατ’ ιδίαν μονόλογοι στη δραματουργία του Σαίξπηρ»
27 Ιουνίου-1 Ιουλίου (καθημερινά)
Σε όλα τα έργα του Σαίξπηρ, πριν ή μετά από κομβικά επεισόδια συναντάμε πρόσωπα σε οριακές υπαρξιακές αναμετρήσεις πριν από τη λήψη μεγάλων αποφάσεων. Το εργαστήριο αποσκοπεί στη διερεύνηση αυτών των μη απευθυνόμενων μονολόγων, στη διερεύνηση της κατασκευής τους, στο πώς διατηρείται ενεργό το διακύβευμα του κάθε μονολόγου, και πώς τελικά η κάθε λέξη αυτούσια είναι φορέας νοηματικός και απαραίτητο σκαλί για την επόμενη και εντέλει για την ολοκλήρωση της σύνθεσης του εκάστοτε ζητήματος. Οι συμμετέχοντες θα επιλεγούν από τα βιογραφικά που θα αποσταλούν άμεσα υπ’ όψιν του Δημήτρη Καραντζά στο [email protected]. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210-3228706 και 210-3222760, 10.00-15.00 καθημερινά.
Διάρκεια Εργαστηρίου 20 ώρες.
Έναρξη: Δευτέρα 27 Ιουνίου – Παρασκευή 30 Ιουνίου
Καθημερινά, ώρες 12.00-16.00
Κόστος: 140 €
* Ο Δημήτρης Καραντζάς είναι σκηνοθέτης. Έχει σπουδάσει στο «Εμπρός» και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων, το Θέατρο Ροές κ.α. Έχει λάβει μέρος στο φεστιβάλ της Αβινιόν, στο φεστιβάλ Επιδαύρου κ.α. Με το Θέατρο Τέχνης συνεργάστηκε για πρώτη φορά φέτος, σκηνοθετώντας την παράσταση «Όταν ξυπνήσουμε εμείς ο νεκροί» του Ερρίκου Ίψεν.

ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ
“Ο λόγος στον Σαίξπηρ”
1 Ιουλίου- 6 Ιουλίου (καθημερινά εκτός Κυριακής 3 Ιουλίου)
Ο Νίκος Μαστοράκης πραγματοποιεί εργαστήριο όπου διερευνάται ο τρόπος με τον οποίο καλείται ο ηθοποιός να προσεγγίσει και να «ζωντανέψει» το λόγο του Σαίξπηρ σήμερα. Οι συμμετέχοντες θα επιλεγούν από τα βιογραφικά που θα αποσταλούν άμεσα υπ’ όψιν του Νίκου Μαστοράκη στο [email protected]. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210-3228706 και 210-3222760, 10.00-15.00 καθημερινά.
Διάρκεια Εργαστηρίου 20 ώρες.
Έναρξη: Παρασκευή 1 Ιουλίου – Τετάρτη 6 Ιουλίου (εκτός Κυριακής 3 Ιουλίου)
Καθημερινά, ώρες 18.00-22.00
Κόστος: 140 €
* Ο Νίκος Μαστοράκης είναι σκηνοθέτης και μέλος της εταιρείας του Θεάτρου Τέχνης. Έχει συνεργαστεί με όλα τα σημαντικά θέατρα και φεστιβάλ της Ελλάδας. Κατά τη σεζόν 2015-16 παρουσίασε στο Θέατρο Τέχνης την παράσταση «Τα παιδιά του ήλιου» του Μαξίμ Γκόρκι.

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΥΡΟΓΕΩΡΓΙΟΥ
“Ο έρωτας στον Σαίξπηρ”
7 -13 Ιουλίου (καθημερινά εκτός Κυριακής 10 Ιουλίου)
Οι δύο σκηνοθέτες πραγματοποιούν από κοινού εργαστήριο υποκριτικής με άξονα σκηνές και μονολόγους του Σαίξπηρ που έχουν θέμα τον έρωτα. Οι συμμετέχοντες θα επιλεγούν από τα βιογραφικά που θα αποσταλούν υπ’ όψιν της Μαριάννας Κάλμπαρη και του Βασίλη Μαυρογεωργίου στο [email protected]. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210-3228706 και 210-3222760, 10.00-15.00 καθημερινά
Διάρκεια Εργαστηρίου 20 ώρες.
Έναρξη: Πέμπτη 7 Ιουλίου – Τρίτη 12 Ιουλίου (εκτός Κυριακής 10 Ιουλίου)
Καθημερινά, ώρες 17.00-21.00
Κόστος: 140 €
* Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου είναι ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης και ιδρυτικό μέλος του Skrow Theatre Group. Η Μαριάννα Κάλμπαρη είναι σκηνοθέτης, συγγραφέας και καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης. Οι δυο τους έχουν συνεργαστεί στη σκηνοθεσία των παραστάσεων “Η Λίλα λέει” του Σιμώ και στο “me lene sandra” του Βασίλη Μαυρογεωργίου, που παρουσιάστηκαν στο Θέατρο Τέχνης το 2015 και το 2016.
* Να σημειωθεί ότι για τους συμμετέχοντες σε περισσότερα από ένα εργαστήρια προβλέπονται ειδικές τιμές.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -