«Μια φορά και έναν κορονοϊό». Ένα παραμύθι ζωής από τη Λιέττα Ιωάννου και τη Θάλεια Σιούτου

Επιμέλεια: Παναγιώτης Μήλας

«Το χάσμα π’ άνοιξε ο σεισμός κι ευθύς εγιόμισ’ άνθη», έγραφε ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός και δεν είχε άδικο…

Πάντα σε εποχές σκληρές, επώδυνες και σκοτεινές έρχεται από κάπου ένα φως, νιώθεις ένα κάποιο άρωμα ζωής, ένα μονοπάτι σε οδηγεί στους μεγάλους δρόμους.
Σε τέτοιες στιγμές η έμπνευση σού δίνει την ώθηση να ξεπεράσεις κάθε εμπόδιο.

Αυτή τη χρονιά ο κορονοϊός έκανε τη μεγάλη ανατροπή στη ζωή μας.

Έφερε πόνο, θλίψη, εγκλεισμό και δάκρυα για τα πρώτα θύματα, για όσα ακολούθησαν, για όσα ταλαιπωρήθηκαν και για όσα άτομα έδωσαν μάχες σε όλες τις γραμμές υγειονομικής αμύνης.
Ένας από τους πρώτους που χτυπήθηκαν από τον covid–19 ήταν ο Ιδρυτής και Πρόεδρος της Βιοϊατρικής Ευάγγελος Σπανός. Ο κορονοϊός έβαλε τέρμα στη ζωή του το Σάββατο 18 Απριλίου του 2020… Ήταν το 109ο θύμα… Σήμερα έχουμε ξεπεράσει τα 1.000…

Όμως το χάσμα π’ άνοιξε ο χαμός του διακεκριμένου επιστήμονα ευθύς εγιόμισε με άνθη που μάζεψε η εγγονή του Λιέττα Ιωάννου.

Για να τιμήσει τη μνήμη του αλλά και για να δώσει σταγόνες δροσιάς και ελπίδας έγραψε ένα κείμενο που αποτελεί αποτύπωμα του προσωπικού βιώματός της.

Η Λιέττα Ιωάννου και η Θάλεια Σιούτου, δύο μαθήτριες της Γ’ Λυκείου από την Αθήνα, αποφάσισαν στην περίοδο του πρώτου εγκλεισμού να δημιουργήσουν ένα βιβλίο, να γράψουν ένα παραμύθι…

 

Τίτλος του: «Μια φορά και έναν κορονοϊό».

 

***

 

 

 

-Τι νιώσατε όταν εισέβαλε ο κορονοϊός στη ζωή μας;

 

Θάλεια Σιούτου: Ο κορονοϊός ήταν απροσδόκητος για όλους μας. Ως έφηβοι, μπορέσαμε να κατανοήσουμε το γιατί και το πώς οι ζωές μας άλλαξαν τόσο ξαφνικά.

Λιέττα Ιωάννου: Έχοντας μεγαλώσει σε μια οικογένεια με μικρότερα αδέλφια, συνειδητοποιήσαμε ότι είναι δύσκολο στα παιδιά να κατανοήσουν και να αποδεχτούν αυτή την αλλαγή.

 

-Ποιο ήταν το πιο σημαντικό πρόβλημα για τα μικρά παιδιά;

 

Θάλεια Σιούτου: Έθεταν διάφορες ερωτήσεις σχετικά με τον κορονοϊό και ήταν πολύ δύσκολο για τους γονείς να εξηγήσουν αυτό το καταστροφικό ζήτημα με κατάλληλο και φιλικό προς τα παιδιά τρόπο.

Λιέττα Ιωάννου: Ο κορονοϊός έχει επηρεάσει ολόκληρο τον κόσμο, οπότε όλοι έπρεπε – και πρέπει – να αντιμετωπίσουμε κάποια στιγμή την αλήθεια.

 

-Πιστεύετε ότι είναι εύκολο να αποφύγει κάποιος όλες τις ερωτήσεις σχετικά με αυτό;

 

Θάλεια Σιούτου: Μέσω αυτού του παιδικού βιβλίου – με τα κείμενα της Λιέττας – μεταφέρουμε και με τις κατάλληλες εικόνες αυτό το ζήτημα με τρόπο που πιστεύουμε ότι είναι κατάλληλος για μικρά παιδιά.

Λιέττα Ιωάννου: Ελπίζω ότι αυτό το βιβλίο – με τις εικόνες της Θάλειας – απαντά σε όλες τις απορίες που έχουν τόσο οι γονείς όσο και τα μικρά παιδιά. Πιστεύω δε ότι εκπαιδεύει σωστά τα παιδιά σε αυτό το θέμα.

 

-Για ποιες ηλικίες γράψατε αυτό το παραμύθι και ποιος είναι ο στόχος του;

 

Λιέττα Ιωάννου: Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε παιδιά και όχι μόνο. Έχει σκοπό να ενημερώσει με ένα γλαφυρό και καταληπτό τρόπο για την επικινδυνότητα για την ανθρώπινη υγεία της πανδημίας του covid-19 που ταλαιπωρεί την οικουμένη ολόκληρη και έχει φέρει την ανθρωπότητα σε πρωτόγνωρες συνθήκες ζωής.

Θάλεια Σιούτου: Συνάμα, αυτό το βιβλίο, στέλνει και ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας ότι η πανδημία του κορονοϊού δεν θα είναι μόνιμη κατάσταση, αλλά θα παρέλθει και σύντομα, αν όλοι υπακούμε και τηρούμε τα υγειονομικά μέτρα προστασίας.

 

-Αν μιλούσατε τώρα σε μελλοντικούς αναγνώστες του βιβλίου σας τι θα τους λέγατε;

 

Θάλεια Σιούτου: Εσείς μπορείτε να επηρεάσετε τους παππούδες και τις γιαγιάδες σας, τους γονείς σας και όλους τους μεγαλύτερους της οικογένειας και να τους κάνετε να καταλάβουν ότι ο κορονοϊός είναι κάτι πολύ σοβαρό.

Λιέττα Ιωάννου: Να πείτε σε όλους ότι πρέπει να προσέχουν πολύ. Επίσης, δεν πρέπει να σταματήσουν τη ζωή και τα όνειρά τους, αρκεί να κάνουν με κάποια πολύ απλά πράγματα. Έτσι μόνο θα περάσει ανώδυνα αυτό που ζούμε σήμερα και θα είμαστε ξανά, όπως πρώτα όλοι μαζί.

 

 

Το απόγευμα της Τρίτης 27 Οκτωβρίου 2020 έγινε παρουσίαση του βιβλίου στα παιδιά και στα στελέχη του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού «Άγιος Εφραίμ» της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή». Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Συμεών, απευθυνόμενος στις δύο μαθήτριες, είπε: «Είμαι περήφανος για εσάς και ήμουν από την πρώτη στιγμή βέβαιος ότι εσείς τα παιδιά θα τηρούσατε με ακρίβεια τα μέτρα υγιεινής και το αποδεικνύετε με τον καλύτερο τρόπο, διδάσκοντας την υπευθυνότητα σε όλους εμάς τους μεγάλους».

 

***

 

Λόγω των συνθηκών που επικρατούν, το παραμύθι «Μια φορά και έναν κορονοϊό» της Λιέττας Ιωάννου και της Θάλειας Σιούτου άρχισε να παρουσιάζεται μόνο σε εκδηλώσεις σχολείων και πολιτιστικών φορέων. Η διανομή στα βιβλιοπωλεία δεν έγινε ακόμη…

 

***

 

ΥΓ. Ευχαριστώ τη συνάδελφο Μαρία Δουρουδή για το φωτογραφικό υλικό που μου έστειλε.