Την Τετάρτη 2 Μαΐου 2018 και ώρα 19:30 εγκαινιάζεται στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Λουίζας Κακίση με θέμα: «Μετάβαση».
Σχετικά με το θέμα της έκθεσης η καλλιτέχνης σημειώνει:
«Μετάβαση. Η ζωή μας βρίσκεται σε κίνηση. Ξεκινάμε και προχωράμε. Προς τα πού; Γεγονότα, άνθρωποι… Ποικίλες εικόνες, διαδέχονται η μία την άλλη. Από τη μία εικόνα στην άλλη, από τη μία κατάσταση στην άλλη. Όλα γίνονται πολύ γρήγορα, σε μια εποχή ταχύτητας. Οι σχέσεις των ανθρώπων γίνονται επιφανειακές. Συνέπεια η απομόνωση. Παρακολουθούμε σαν θεατές αλλά και συμμετέχουμε. Συμπάσχουμε με όσα βλέπουμε, μας συγκινούν, μας προβληματίζουν και μας πονάνε. Παρακολουθούμε εικόνες ανθρώπων να διώχνονται βίαια από τα σπίτια τους και να αναγκάζονται να φύγουν στο άγνωστο για να σωθούν. Ανασφάλεια, απόγνωση… Οι εικόνες αυτές έχουν γίνει μέρος της ζωής μας. Κάποιες στιγμές χαλάρωσης και συνεχίζουμε. Περνάμε και φεύγουμε χωρίς καν να το συνειδητοποιήσουμε. Το πέρασμα, η μετάβαση…».
H έκθεση περιλαμβάνει 23 λάδια σε καμβά, με γενικό θέμα «Μετάβαση».
- H Λουίζα Κακίση γεννήθηκε στο Παρίσι και μεγάλωσε στον Πειραιά, όπου το 1966, μαθήτρια γυμνασίου ακόμα, παρουσίασε την πρώτη της ατομική έκθεση. Σπούδασε στο Παρίσι, όπου πήρε Δίπλωμα Ζωγραφικής Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Beaux Arts), Licence Εικαστικών Τεχνών Πανεπιστημίου Σορβόνης Paris VIII, Maitrise με ειδίκευση στην Αισθητική, μεταπτυχιακό D.E.A. και διδακτορικό Doctorat στη Φιλοσοφία της Τέχνης του Πανεπιστημίου Σορβόνης Paris I. Επίσης έχει κάνει σπουδές Γλυπτικής και Κεραμικής στη Beaux Arts και ανώτερες σπουδές Σχεδίου και Σκίτσου στην École de Montparnasse de la Villede Paris. Είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Αισθητικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η έκθεση «Μετάβαση» είναι η δέκατη τέταρτη ατομική της έκθεση. Έχει παρουσιάσει 13 ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από 60 ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Εγκαίνια: Τετάρτη 2 Μαΐου 2018, ώρα 19.30
Τόπος διεξαγωγής: Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών
(Ι. Παπαρρηγοπούλου 7, Πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα)
Διάρκεια: 2 Μαΐου – 5 Ιουνίου 2018
Επισκέψεις: Καθημερινές (εκτός Τρίτης) 09.00-16.00
Σάββατο και Κυριακή 10.00-15.00
Επικοινωνία: τηλ. 210-3231387/ e-mail: [email protected]
www.athencitymuseum.gr
Η έκθεση διοργανώνεται από το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία.
Κριτικές για το έργο της Λουίζας Κακίση
*Το ζωγραφικό έργο της Λουίζας Κακίση, ενώ επικοινωνεί με εικονική γλώσσα, συνθέτει εκφραστικά νοητική διεργασία και συναίσθημα. -Νικολίτσα Γεωργοπούλου Λιαντίνη, Καθηγήτρια Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών
*Kάθε φορά που βλέπω έργα της αντιλαμβάνομαι και κάτι νέο. Τώρα τελευταία βρίσκω ότι έχει την τάση λιτότητας. Όχι ότι εμφανίζεται ένα είδος μινιμαλισμού ή μιας «φτωχής Τέχνης» (Arte Povera) αλλά ως αποτέλεσμα μιας διαφορετικής εικαστικής τοποθέτησης. -Σταμάτης Μεταξάς, Ζωγράφος, Ομότιμος Καθηγητής ΑΣΚΤ, Νοέμβριος 2013
*Η πολυμορφία των μορφών και των θεμάτων σε καθηλώνουν… Χαιρετώντας τη δύναμη της έμπνευσης, δεξιοτεχνίας και πάνω απ’ όλα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας της Κ. εύχομαι στο καλύτερο! -Μαίρη Καμπουροπούλου, Ζωγράφος, Επ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δεκέμβριος 2013.
*Μας μιλούν όσο γίνεται πιο ζωντανά, μας υποβάλλουν, μας διεγείρουν τον ψυχισμό και τη φαντασία οι ζωγραφικές συνθέσεις της Λ. Κ. Συνθέσεις βγαλμένες από την ψυχή και τα πλούσια σε ευαισθησία βιώματά της και δημιουργημένες με αυθεντικό μεράκι, ταλέντο αλλά και πάθος. -Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν, Ιστορικός και Κριτικός της Τέχνης, Νοέμβριος 2007
*Πολύ ωραία έργα, ιδιαίτερα τα τοπία. Το μεγάλο, το περίπτερο με το εκτυφλωτικό φως, είναι εκείνο που κρατά πιο πολύ την έκθεση. -Π. Τέτσης, Ζωγράφος, Καθηγητής ΑΣΚΤ, Ακαδημαικός, Νοέμβριος 2007
*Έξοχη η δουλειά της Λ.Κ. Μου έδωσε βαθιά χαρά και συγκίνηση. Δεν είναι μόνο η τέχνη της -σχέδιο, χρώμα, σύνθεση- δεν είναι μόνο η ατμόσφαιρα που σε μαγεύει, είναι και η ανθρωπιά και η στοργή για τα ανθρώπινα πλάσματα που σφραγίζουν τα έργα της. -Αντώνης Σαμαράκης, Σεπτ. 1983.
*Συνέλαβε τη βαθύτερη αποστολή της ζωγραφικής δημιουργίας. Βρήκε τη δύσκολη, την κρυμμένη είσοδο στο ιερό άλσος της τέχνης. Επομένως γνωρίζει πως ο ανώτατος και έσχατος λόγος της πλαστικής τέχνης είναι η συνεχής διερεύνηση των άμετρων εκτάσεων της ανθρώπινης ψυχής. -Νίκος Αλεξίου, «Ριζοσπάστης», 21/11/1992.