Το βιβλίο προσφέρει μια εμπεριστατωμένη επισκόπηση της αρχαίας ελληνικής ζωγραφικής μέσα από τα σωζόμενα μνημεία. Παράλληλα, επιχειρεί μια μοναδική στο είδος της διεπιστημονική μελέτη των αρχαιολογικών καταλοίπων μέσα από τις φιλοσοφικές αντιλήψεις και θεωρητικές προσεγγίσεις τόσο της αρχαιότητας όσο και του καιρού μας. Με τη βοήθεια των αρχαίων φιλολογικών πηγών – από τον Πλάτωνα και τον Ξενοφώντα στον Κικέρωνα, τον Πλίνιο, τον Λουκιανό και τον Φιλόστρατο – ο συγγραφέας αναλύει εικονογραφικές και τεχνοτροπικές τάσεις της αρχαίας ζωγραφικής, επανεξετάζοντας παράλληλα και τις απόψεις της σύγχρονης έρευνας. Με συχνές αναφορές στην ιστορία της τέχνης, την ανθρωπολογία, την ψυχανάλυση και τις πολιτισμικές σπουδές, το βιβλίο προτείνει μια νέα, ρηξικέλευθη ματιά στον κόσμο της αρχαιοελληνικής ζωγραφικής.
Ύστερα από μια συνοπτική αναφορά στην ελλαδική ζωγραφική της Εποχής του Χαλκού (Κυκλάδες, Κρήτη, Θήρα, Μυκηναϊκή Ελλάδα), το βιβλίο καλύπτει τις τεχνικές, τεχνοτροπικές, εικονογραφικές και αισθητικές εξελίξεις κατά την Αρχαϊκή, την Κλασική, και την Ελληνιστική περίοδο, για να ολοκληρωθεί με τη μελέτη της ζωγραφικής του ελληνορωμαϊκού κόσμου, έως τον 2ο-3ο αι. μ.Χ. Καλύπτονται έτσι όχι μόνον οι σημαντικότερες περίοδοι της ελληνικής ζωγραφικής από τους προϊστορικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους, αλλά και όλα τα περισσότερο ή και λιγότερο γνωστά έργα, καθώς και το έργο των σημαντικότερων ζωγράφων της αρχαιότητας. Η εισαγωγή της μελέτης παρουσιάζει συνοπτικά τα υλικά και τις μεθόδους της αρχαίας ζωγραφικής, ενώ παράλληλα αναλύει τις σύγχρονες τεχνικές και θεωρητικές ερευνητικές μεθόδους. Το κείμενο συνοδεύεται από εξαντλητική έγχρωμη εικονογράφηση, πλήρη βιβλιογραφία, και ευρετήριο.
Η μελέτη “Η τέχνη της ζωγραφικής στον αρχαιοελληνικό κόσμο” απευθύνεται στους θαυμαστές της αρχαίας ελληνικής τέχνης, στους μελετητές της κλασικής αρχαιότητας, στους φοιτητές αρχαιολογίας και ιστορίας της τέχνης, και σε κάθε αρχαιόφιλο, Έλληνα ή ξένο (καθώς κυκλοφορεί παράλληλα και στην αγγλική γλώσσα).
Πληροφορίες
“Η τέχνη της ζωγραφικής στον αρχαιοελληνικό κόσμο”
Δημήτρης Πλάντζος
Εκδόσεις Καπόν, 2018
360 σελ.
ISBN 978-618-5209-19-3, [Κυκλοφορεί – Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 59,50