Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών γιορτάζει τα 30χρονά του στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συνεχίζει τη μακρόχρονη συνεργασία του με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, διοργανώνοντας, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυσή του, την έκθεση «Η μουσική απογειώνει!», που φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο «Τέχνη και Περιβάλλον» στο επίπεδο Αναχωρήσεων του αεροδρομίου και θα διαρκέσει έως τις 30 Αυγούστου 2021.
Σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία ενός από τους σπουδαιότερους καλλιτεχνικούς φορείς του τόπου μας, γίνεται μια φωτογραφική αναδρομή σε κορυφαίες στιγμές της τριαντάχρονης πολιτιστικής πορείας του Μεγάρου.

 

Με την Αλεξάνδρα Τριάντη και τον Χρήστο Λαμπράκη

 

Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζεται με συνοπτικό τρόπο η ιστορία του Μεγάρου από το 1927, όταν η νεαρή λυρική τραγουδίστρια Αλεξάνδρα Τριάντη οραματίστηκε τη δημιουργία μιας αξιόλογης αίθουσας μουσικής στην Αθήνα και μοιράστηκε αυτό της το όραμα με τον εκδότη Χρήστο Λαμπράκη.
Η ιστορική διαδρομή συνεχίζεται με στάσεις σε έτη-ορόσημα:
Το 1953, χρονιά ίδρυσης του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής.
Το 1955, όταν ο αρχιμουσικός Δημήτρης Μητρόπουλος διηύθυνε τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης για πρώτη φορά στην Αθήνα διαθέτοντας τα έσοδα της συναυλίας για την ενίσχυση του Συλλόγου.
Το 1971, όταν παραδόθηκε η κατασκευαστική μελέτη του κτηρίου του Μεγάρου.
Το 1976, έτος τοποθέτησης του θεμέλιου λίθου από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή
Και το 1991, χρονιά έναρξης της πειραματικής περιόδου λειτουργίας του Μεγάρου.

 

 

 

 

Και η Μελίνα Μερκούρη ως Κλυταιμνήστρα 

 

Στον χώρο της Έκθεσης εξέχουσα θέση κατέχει η φωτογραφία του Τάκη Διαμαντόπουλου από την τελευταία παράσταση της Μελίνας Μερκούρη ως Κλυταιμνήστρας στον «Πυλάδη» του Γιώργου Κουρουπού (1992), ενώ τα οπτικά ντοκουμέντα που περιβάλλουν τον επισκέπτη προέρχονται από αξέχαστες μουσικές παραγωγές του Μεγάρου.

Όπερα και διαλέξεις

Η «πτήση» στην ιστορία του Μεγάρου συνεχίζεται με μια στάση στον μαγικό κόσμο της όπερας, μέσα από φωτογραφίες από τις πιο εντυπωσιακές παραγωγές λυρικού θεάτρου που έχουν ανέβει στις σκηνές του ΜΜΑ τα τελευταία 30 χρόνια, όπου παρουσιάστηκαν έργα λαμπρών συνθετών από την προκλασική εποχή έως τις μέρες μας.
Η Έκθεση συμπληρώνεται από φωτογραφίες από επιτυχημένες διαλέξεις στο πλαίσιο του Megaron Plus και από συναυλίες των συνόλων in residence.

Εκτός από το φωτογραφικό υλικό και τα εκθέματα, ο επισκέπτης έχει επίσης την ευκαιρία να δει ένα σύντομο βίντεο διάρκειας τριών λεπτών με αποσπάσματα από παραγωγές του Μεγάρου που άφησαν εποχή. Η σκηνοθεσία είναι του Θωμά Κιάου, και η εκτέλεση παραγωγής της Αvion Films.
Την επιμέλεια της Έκθεσης έχει ο Γιώργος Βαφιάς. Τα κείμενα έγραψε η Μάιρα Μηλολιδάκη, ενώ την ειδική φωτογράφιση των κοστουμιών και των σκηνικών αντικειμένων έκανε ο Γιάννης Μπουρνιάς.
Τον σχεδιασμό της έκθεσης ανέλαβε το POST–SPECTACULAR OFFICE. Την επιμέλεια και τον συντονισμό εκ μέρους του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών είχε η Τομεάρχης Δημοσίων Σχέσεων και Πολιτισμού Χαρά-Ελένη Μητσοτάκη.
Η Έκθεση πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη βοήθεια της ομάδας εργασίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών που συνέβαλαν τα μέγιστα για τη δημιουργία της.

 

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το Αρχείο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και από το Λεύκωμα του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής για τα 60 χρόνια της δράσης του (2013). Αρχειακό φωτογραφικό υλικό διέθεσαν επίσης στο ΜΜΑ οι: Χάρης Ακριβιάδης, Αφοί Αναγνωστόπουλοι, Ντίμης Αργυρόπουλος, Τάκης Διαμαντόπουλος, Άγγελος Παππάς και Stefanos.

***

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Στο Διεθνές Αεροδρόμιο
«Ελευθέριος Βενιζέλος»
Μια έκθεση για τα 30 χρόνια του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
«Η μουσική απογειώνει!»
Μέχρι και τις 30 Αυγούστου 2021.