Ένα από τα ομορφότερα κτήρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που δεσπόζει με τρεις προσόψεις στην Τσιμισκή – Βενιζέλου και Αγίου Μηνά 18, είναι δημιουργία του περίφημου Joseph Pleyber (Ζοζέφ Πλεμπέρ).
Ήταν ιδιοκτησία του Μωύς Α. Γκατένιο, εμπόρου κοσμημάτων και του Ιακώβ Φλωρεντίν, ο οποίος είτε ήταν Έλληνας υπήκοος υφασματέμπορος, είτε πρόκειται για άλλο πρόσωπο με το ίδιο όνομα, έμπορος δερμάτων.
Σπουδαίο εκλεκτικιστικό κτήριο στην αγορά της Θεσσαλονίκης – που αρχίζει να κτίζεται μετά το 1924 – και χαρακτηρίζεται από τις γωνιαίες διαμορφώσεις των όψεων που καταλήγουν στους πυργίσκους με την τυπική τραπεζοειδή στέγαση, καλυμμένη με ειδικές φολίδες.
Με πλούσια διακόσμηση στο εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό του, επηρεασμένη από το γαλλικό ροκοκό.

Δύο όροφοι διαμορφώνονται σε μια ενότητα με προεξέχον περιμετρικό γείσο, ενώ ο τρίτος όροφος λειτουργεί ως επίστεψη. Η εξέχουσα θέση του κτηρίου στον ιστό της πόλης τονίζεται με τη διαμόρφωση δύο πύργων στις γωνίες του οικοπέδου (Τσιμισκή – Βενιζέλου και Βενιζέλου – Αγίου Μηνά), οι οποίοι στεγάζονται με πρισματικές στέγες. Αντίστοιχα η καθεμία από τις όψεις στις οδούς Τσιμισκή και Αγίου Μηνά φέρουν αξονική προεξοχή (έρκερ), η οποία καλύπτεται με στέγη, ανάλογη αυτής των πύργων.

Το 1930 στο ισόγειο υπήρχε καφεκοπτείο Λουμίδη και μάλιστα, όπως έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής: Το νέο καφεκοπτείο διαθέτει μέγα ηλεκτρικόν καβουρντιστήριον και λεοντοφόρα ηλεκτρικά σαμοβάρια (“Παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης”)


Ένα από τα ωραιότερα κτήρια με τρούλους της Θεσσαλονίκης (δείτε εδώ το εξαιρετικό άλμπουμ: “Τα εξαιρετικά αστικά κτήρια με τρούλους της Θεσσαλονίκης”
Φωτογραφίες αρχείου: Συλλογή: “Παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης”
Πηγές
“Νεώτερα Μνημεία της Θεσσαλονίκης” έκδοση 1985-86
salonikajewisharchitecture.com
Κείμενο: Δημήτρης Συμεωνίδης
Οι φωτογραφίες είναι επιλεγμένες από τους φωτογράφους της ομάδας Thessaloniki Arts and Culture Photos και έχουν αναρτηθεί με αλφαβητική σειρά των δημιουργών.
©Οι φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών. Για οποιαδήποτε χρήση μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους. Το όνομα του κάθε δημιουργού αναγράφεται κάτω από την αντίστοιχη φωτογραφία του, ακριβώς όπως αναγράφει το προφίλ του στο Facebook.















