Μια δημιουργική, πρωτότυπη πρωτοβουλία από τη Γ.Κ. Ελευθερουδάκης Α.Ε. με… σύμμαχο τον κορονοϊό
Ανέλπιστος σύμμαχος της πρωτοβουλίας «Γράψε, Μπορείς!» του Ελευθερουδάκη, που παρακινεί ανθρώπους απ’ όλη την Ελλάδα να καταγράφουν τις αναμνήσεις τους πριν αυτές χαθούν, αποδείχτηκε η πανδημία του κορονοϊού.
Αυτό δείχνουν τα πρώτα βιβλία που κυκλοφόρησαν στο πλαίσιο της καμπάνιας, με την υπογραφή ανθρώπων που αξιοποίησαν τον υποχρεωτικό εγκλεισμό για να τακτοποιήσουν παλιές φωτογραφίες και άλλα αρχεία, τα οποία έγιναν η πρώτη ύλη για την καταγραφή των αναμνήσεών τους, ή ακόμη και για να γράψουν κάτι καινούργιο, όπως το πρωτότυπο βιβλίο «Ο (γ)ιός και η κορώνα του φόβου».
Η πρωτοβουλία «Γράψε, Μπορείς!» σχεδιάστηκε εξαρχής για όλους όσοι -νοικοκυρές και διπλωμάτες, ναυτικοί και γιατροί, επιχειρηματίες και καθηγητές, μαγείρισσες και ταξιτζήδες, ταξιδιώτες και επιστήμονες- θέλουν να μοιραστούν με τους αγαπημένους τους ή και με το ευρύτερο κοινό ιστορίες ζωής που αξίζουν να μείνουν στη μνήμη.
Όπως δήλωσε η Σοφίκα Ελευθερουδάκη, «Μέσα σ’ αυτούς τους μήνες, επικοινώνησαν μαζί μας πάρα πολλοί άνθρωποι και ήδη κυκλοφόρησαν τα πρώτα τους βιβλία. Μας εντυπωσίασαν, πρώτον οι ίδιες οι ιστορίες -τα παιδικά χρόνια, οι αταξίες της νιότης, η Κατοχή, ο Πόλεμος, η φτώχεια, τα πανηγύρια και τα πάρτι της εποχής, οι ελλείψεις, η ζωή στην επαρχία αλλά και την παλαιότερη Αθήνα, η δίψα για μάθηση- αλλά και η επιθυμία των συγγραφέων να μοιραστούν τις αναμνήσεις τους.
Είναι δε χαρακτηριστικά τα σχόλια δυο από αυτούς όταν μας παρέδωσαν τα χειρόγραφά τους: ‘Η ζωή του κάθε ανθρώπου, όσο και ασήμαντη κι αν είναι, είναι μοναδική. Δεν θα καταπιανόμουν όμως με την εξιστόρηση της δικής μου ζωής, αν δεν μου έμπαινε η ιδέα να αναζητήσω τις ρίζες της οικογένειάς μου’ έγραψε μια κυρία, ενώ κάποιος άλλος σημείωσε: ‘Πίστευα ότι, η συγγραφή απομνημονευμάτων και βιογραφιών, ανήκαν μόνο σε διάσημα πρόσωπα τα οποία κατέλαβαν δημόσιες θέσεις… Όταν όμως ασχολήθηκα με την ιστορική έρευνα διαπίστωσα ότι πολλά γεγονότα με άγγιζαν προσωπικά, διότι τα είχα ζήσει από κοντά. Και γι’ αυτό αποφάσισα να τα καταγράψω όπως τα έζησα’».
Αν πιστεύετε λοιπόν κι εσείς ότι έχει σημασία να γράφουμε γιατί είμαστε κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας, για να μην ξεχάσουμε αλλά και για να μας θυμούνται, επικοινωνήστε σήμερα κιόλας με τον Ελευθερουδάκη, που έχει στη διάθεσή σας εξειδικευμένους συνεργάτες για να σας βοηθήσει να κάνετε το δικό σας βιβλίο, πραγματικότητα.
Ένα από τα πρώτα βιβλία που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελευθερουδάκη μέσα από την πρωτοβουλία «Γράψε, Μπορείς», έχει τον τίτλο «Ο (γιος) και η Κορώνα του Φόβου» και το υπογράφει η Μαρία Κωνσταντοπούλου.
***
Κωνσταντοπούλου Μαρία: Ο (γιός) και η Κορώνα του Φόβου.
Εικονογράφηση: Δημήτρης Κωνσταντόπουλος
Σελίδες: 36
Διαστάσεις: 15,7εκ x 24εκ.
ΙSBN: 9789602002063
Τιμή: 12 ευρώ
Μια φορά και έναν καιρό, σε μια μακρινή γυάλινη πολιτεία, ζούσε η αξιοσέβαστη οικογένεια Κορώνα. Ο κύριος Covid Κορώνας, η κυρία Nineteen (19) Κορώνα, και οι τρεις (γ)ιοί τους. Ο μεγαλύτερος (γ)ιός ήταν ο Sars, ο μεσαίος ο Mers και ο μικρότερος ο Covid-19, που όλοι τον φώναζαν (γ)ιό του Κορώνα ή Κορωνο(γ)ιό.
Ο Κoρωνο(γ)ιός για να μπορέσει να ξεφύγει από τη γυάλινη πολιτεία του, αναγκάζεται να φορέσει μια κορώνα από το σκοτεινό βασίλειο του φόβου. Με τη βοήθεια του Κινέζικου Δράκου, επισκέπτεται τον κόσμο των ανθρώπων για να τους γνωρίσει και να δει τα αξιοθέατα του πλανήτη. Όμως εκεί τον περιμένουν δυσάρεστες εκπλήξεις…
«Ένα τρυφερό εκπαιδευτικό παραμύθι που βασίζεται σε πραγματικά ονόματα και γεγονότα, για την προσχολική και την πρώτη σχολική ηλικία».
*Η Μαρία Κωνσταντοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1976, τότε που τα παιδιά μπορούσαν ακόμα να παίξουν ελεύθερα στις γειτονιές.
Σπούδασε Βρεφονηπιοκομία και Παιδαγωγική Θεάτρου και Θεατρικού Παιχνιδιού, στην Αθήνα. Έχει παρακολουθήσει πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια ποικίλης θεματολογίας, με έμφαση στη μουσικοκινητική αγωγή, στη δραματοθεραπεία και τη μουσειακή εκπαίδευση.
Εργάστηκε για 15 χρόνια ως βρεφονηπιοκόμος σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς στην Αθήνα και τα Χανιά. Από το 2007 έχει την τύχη να συν-δημιουργεί και να συν-κινείται με ομάδες παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία και πολιτιστικούς χώρους στην Αθήνα και τα Χανιά, κάνοντας θεατρικό παιχνίδι, θεατρική αγωγή, αφήγηση παραμυθιών και κουκλοθέατρο.
Έτσι, κατάφερε να διατηρήσει το παιδί μέσα της. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μουσειακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μουσεία των Χανίων, όπου και κατοικεί τα τελευταία δέκα χρόνια. Είναι παντρεμένη και μητέρα δυο αγοριών.
*Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος είναι εικαστικός, απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας με μεταπτυχιακούς τίτλους στο design και την τέχνη. Έχει σκηνογραφήσει θεατρικές παραστάσεις, έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις καλλιτεχνών, ενώ έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές. Είναι εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εργάζεται και διαμένει στην Αθήνα.
Πληροφορίες
Γ.Κ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ Α.Ε.
[email protected]
Τηλέφωνο 210-3317-601