Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου
Οι αμμουδιές, οι παραλίες, το στοιχείο της θάλασσας υπήρξαν πάντα από τα αγαπημένα θέματα των εικαστικών. Η Μεγάλη Άμμος στην Εύβοια είναι από τις συναρπαστικότερες ελληνικές παραλίες, όπως είδαμε πρόσφατα και στο video του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, να μη δώσει έμπνευση και υλικό για πειραματισμό στο σπουδαίο μας εικαστικό Κώστα Σπυριούνη το τόσο μεγαλειώδες και μυστηριακό αυτό περιβάλλον, όταν μάλιστα ο καλλιτέχνης παραθερίζει σχεδόν κάθε καλοκαίρι στην ευρύτερη περιοχή;
Στο πλαίσιο της ενότητας Θάλασσες, που έχει φιλοτεχνήσει ο σημαντικός σύγχρονος ζωγράφος, απεικονίζονται τοπία ιδιαίτερα υποβλητικά. Βλέποντάς τα στους πίνακές του σε μαγνητίζουν, σε μαγεύουν, σε καθηλώνουν. Μερικά από τα μέρη αυτά έχουν κάτι από την ελληνικότητα που οραματίστηκε η γενιά του ’30. Ωστόσο, γίνονται μυθικά και μυστικά, καθαγιάζονται στο δικό του δημιουργικό ταξίδι. Στο ταξίδι αυτό είναι εμφανές το πηγαίο στοιχείο, η ελευθερία της έκφρασης, η αισθαντικότητα, η νηφαλιότητα, η ευαισθησία, καθώς τα χρώματα με το φως, η καθαρότητα με τη δύναμη του ταλέντου και τη θερμότητα της ματιάς του είναι παρόντα στο έργο του.
Ο Κώστας Σπυριούνης γεννήθηκε το 1965 και ζει στην Αθήνα. Δάσκαλοί του στη ζωγραφική ο Γιάννης Τσαρούχης και ο Βρασίδας Βλαχόπουλος, στη γλυπτική η Ναταλία Μελά και στη συντήρηση ο Τάσος Μαργαριτώφ.
Εκτενέστατο το βιογραφικό του Κώστα Σπυριούνη. Μεταξύ άλλων αναφέρουμε: 22 ατομικές εκθέσεις, συμμετοχή σε 40 ομαδικές εκθέσεις ανά τον κόσμο, συνεργασίες με δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα πολιτισμού, σειρές γραμματοσήμων για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, εικονογραφήσεις βιβλίων (Αμαλίας Μεγαπάνου, Γιώργου Χρονά, Αλκυόνης Παπαδάκη και άλλων), σκηνικά και κοστούμια για θέατρο, πίνακες και γλυπτά του έχουν περίοπτη θέση σε ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Διατελεί καλλιτεχνικός επιμελητής στο Πολεμικό Μουσείο.
Κώστας Σπυριούνης, αισθητικό αποτύπωμα ευγένειας
***
Η παραλία της Μεγάλης Άμμου στο Μαρμάρι (Δήμος Καρύστου) είναι, κατά γενική ομολογία, μοναδικής ομορφιάς και προσελκύει σε όλη τη διάρκεια του χρόνου πολλούς θαυμαστές.
Το σημείο όπου η Μεγάλη Άμμος βρίσκεται, είναι στα νοτιοδυτικά της πόλης του Μαρμαρίου, και ακριβώς απέναντι και σε μικρή απόσταση από το Χερσονήσι, του συμπλέγματος των νησίδων των Πεταλιών.
Η Μεγάλη Άμμος είναι μια λωρίδα άμμου που μας περιμένει κάθε φορά με διαφορετική εμφάνιση. Κάποιες λίγες φορές παραμένει ενιαία. Συνήθως, όμως, διαβρωμένη από τα κύματα της θάλασσας, τη συναντάμε άλλοτε με σχηματισμό μιας ή δύο μικρών λιμνών στο εσωτερικό της, και άλλοτε με τον ιδιαίτερο πεταλοειδή σχηματισμό της (αυτός ο τελευταίος είναι που τον απαντάμε συχνότερα).
Η πανέμορφη παραλία εικονίζεται στο σποτ με το οποίο το υπουργείο Τουρισμού και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού επιχειρούν την επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας στη χώρα μας, που υφίσταται, όπως και άλλοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας, τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.
Στο φετινό σποτ για τον ελληνικό τουρισμό, όπου κυριαρχεί το μήνυμα «ελληνικό καλοκαίρι δεν είναι μόνο ο ήλιος και η θάλασσα», παρουσιάζεται αυτή η υπέροχη ακρογιαλιά που στολίζει μαζί με το νησιωτικό σύμπλεγμα των Πεταλιών το Μαρμάρι, το λιμάνι της Νότιας Εύβοιας, που συνδέεται με τη Ραφήνα.
Η παραλία απέχει από το λιμάνι του Μαρμαρίου 2-3 km και περίπου 5 λεπτά. Τα τελευταία 500 μέτρα του δρόμου πριν από την παραλία είναι χωματόδρομος, ο οποίος όμως είναι πάρα πολύ βατός.
Η παραλία φημίζεται για τα βαθιά και πεντακάθαρα νερά της και τα ισχυρά ρεύματα που δημιουργούνται λόγω του διαύλου που σχηματίζεται μεταξύ παραλίας και του νησιού Χερσονήσι που ανήκει στους Πεταλιούς.
Το Μαρμάρι, από την άλλη, είναι ένας όμορφος οικισμός, χτισμένος αμφιθεατρικά σε γραφικό κόλπο, απέναντι από το νησιωτικό σύμπλεγμα των Πεταλιών.
Για να φτάσετε στο Μαρμάρι θα χρειαστείτε μόνο μία ώρα με το καράβι από το λιμάνι της Ραφήνας στις ανατολικές ακτές της Αττικής.
Παραλίες πανέμορφες και ερημικές, με ανατολικό προσανατολισμό, σχηματίζονται πολλές στους πρόποδες του βουνού Όχη.
Άνεμοι στη Νότια Εύβοια
Οι άνεμοι που προσελκύουν την προσοχή των surfers είναι κυρίως οι βόρειοι άνεμοι που πνέουν ιδιαίτερα ισχυροί στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού. Τον Αύγουστο συνήθως έχουμε τα παραδοσιακά μελτέμια όπου φυσάει όλη μέρα από 4 μέχρι και 7 μποφόρ, ενώ από το απόγευμα και ιδιαίτερα το βράδυ η ένταση των ανέμων μειώνεται σχεδόν στο μηδέν, ενώ ο Ιούλιος συνήθως είναι πιο ήρεμος μήνας με περιόδους που δεν φυσάει και καθόλου.
Πάντως αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να έχετε ως δεδομένο καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν εκδηλωθεί φαινόμενα ιδιαίτερα ισχυρών βόρειων ανέμων (από 7 έως και 9 μποφόρ) κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους του Ιουλίου και καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου, ενώ ο Αύγουστος να είναι πολύ πιο ήσυχος και ζεστός μήνας.
Γι’ αυτό καλό θα ήταν να είστε καλά ενημερωμένοι σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες καιρικές προβλέψεις και τη δύναμη των ανέμων, πριν επισκεφθείτε την περιοχή.
Η Μεγάλη Άμμος (Χρυσή Άμμος) μεταμορφώνεται κατά καιρούς, καθώς η ακτογραμμή μετακινείται ανάλογα με τη φορά του ανέμου και των κυμάτων.
Η Μεγάλη Άμμος θεωρείται ιδανική για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ (windsurfers και kitesurfers), καθώς είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στους ανέμους.
- Kι ένα βίντεο από το LamiaReport.gr: