27.8 C
Athens
Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

“Medea Electronique”. Ερευνητικό residency καλλιτεχνών στην Κουμαριά Σελλασίας

Από το 2009, η καλλιτεχνική κολεκτίβα Medea Electronique διοργανώνει ετησίως 10ήμερο ερευνητικό residency καλλιτεχνών στην Κουμαριά (Σελλασία), περιοχή κοντά στη Σπάρτη, εστιάζοντας στον cross-media αυτοσχεδιασμό και τις πρακτικές των νέων μέσων. Πρωτοποριακοί καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, εμπνεόμενοι από το ελληνικό φυσικό τοπίο, συναντιούνται για να παράγουν έναν πολυ-πολιτισμικό και πολυ-μεσικό διάλογο ο οποίος κορυφώνεται με μια παρουσίαση στην Αθήνα κατά τη λήξη του προγράμματος.

Ο στόχος του residency είναι η δημιουργία μιας συμβιωτικής εμπειρίας για τους συμμετέχοντες η οποία θα εμπνεύσει και θα προάγει τη μελλοντική τους δουλειά. Οι δια-πολιτισμικοί διάλογοι που υποκινεί το residency αφενός πυροδοτούν νέους καλλιτεχνικούς στοχασμούς και αφετέρου καταρρίπτουν παλαιότερες παραδοχές.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στην Κουμαριά, σε έναν ελαιώνα λίγο έξω από ένα μικρό χωριό της Σελλασίας, στη Λακωνία, στους πρόποδες του Ταϋγέτου. Ο χώρος του residency είναι μια σύγχρονη κατοικία, που παρέχει χώρους διαμονής, κοινόχρηστους χώρους, στούντιο ήχου και εικόνας.

Ο περιβάλλον χώρος, η επιβλητική παρουσία του Ταϋγέτου, οι γύρω λόφοι, τα βουνά, τα κοντινά χωριά και η θάλασσα που είναι σε κοντινή απόσταση, σε συνδυασμό με τον ανοιχτό ουρανό, προσφέρονται στους συμμετέχοντες ως χώρος ζητούμενος για έμπνευση και δημιουργική δουλειά. Καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προερχόμενοι από ένα ευρύ πεδίο τεχνών – επιστημών, που συνδυάζουν ένα σύνολο καλλιτεχνικών πρακτικών, ζουν και εργάζονται από κοινού, μοιράζονται την καθημερινότητά τους και τη διάθεση για δημιουργική συνέργεια.

Η Medea Electronique προτείνει για το Koumaria Residency 2015 τον τίτλο «Site-specific ηχητικοί αυτοσχεδιασμοί: Ένα έργο καταγραφής» και συγκεντρώνει για τη φετινή εκδοχή του προγράμματος καλλιτέχνες που προέρχονται κυρίως από το πεδίο της μουσικής. Αυτή τη χρονιά οι συμμετέχοντες καλούνται να εστιάσουν στον ηχητικό – μουσικό αυτοσχεδιασμό και σε τοπο-ειδείς (site-specific) επιτελέσεις/καταγραφές, που θα γίνουν διάσπαρτα σε μέρη της Πελοποννήσου.

Χρησιμοποιώντας τον ελαιώνα στην Κουμαριά ως βάση, τα μέλη της Medea Electronique με τους φετινούς συμμετέχοντες του Residency θα ταξιδέψουν σε απομακρυσμένα σημεία όπως απομονωμένες βουνοκορφές, αρχαία ερείπια, μεσαιωνικά κάστρα και δυσπρόσιτες παραλίες και σπηλιές, και θα καταγράψουν εκεί, συλλογικά, ηχητικούς αυτοσχεδιασμούς τόσο μεταξύ τους όσο και με τη συνέργεια ανθρώπων από την ευρύτερη περιοχή.

Με πρόθεση εξερεύνησης και χαρτογράφησης, θα αναζητηθεί μια ποικιλία από γεωγραφικά, πολιτισμικά και ηχητικά περιβάλλοντα, ενώ κατά τη λήξη του προγράμματος, τα έργα που θα προκύψουν θα παρουσιαστούν και θα καταγραφούν με στόχο να δισκογραφηθούν.

Κατά τα προηγούμενα χρόνια το έργα που σχεδιάζονταν και υλοποιούνταν στη διάρκεια του 10ήμερου residency στην Κουμαριά, παρουσιάζονταν συνολικά σε μια ξεχωριστή εκδήλωση στην Αθήνα.

* Medea Electronique
Koumaria Residency 2015
Site-specific acoustic improvisations: A Recording Project
18 – 28 Σεπτεμβρίου

* Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες στο Koumaria Residency 2015:

Felix Del Tredici: Μουσικός/Τρομπονίστας (Καναδάς)
www.felixdeltredici.com

Marili Pizarro: Εικαστικός/Performer (Πουέρτο Ρίκο)
http://mimpizar.wix.com/mpizart

Melisa Delgado: Μουσικός/Βιολονίστα (Ολλανδία)
http://www.melisadelbe.com/

Preston Beebe: Συνθέτης/Κρουστός/Μουσική τεχνολογία (Καναδάς)
http://www.prestonbeebe.com/

Robert Jedrzejewski: (Πολωνία)
https://soundcloud.com/aquacello

Jung Wook Jonathan Hong: Παραγωγός/Audio recordist (Καναδάς)

* Οι προηγούμενες διοργανώσεις του Koumaria Residency:

2014: Αλληλεπίδραση της συνεργατικής new media art και της τοπικής κοινότητας
Παρουσίαση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Οκτώβριος 2014
Εντασσόμενο στον κύκλο «Αυτοσχεδιάζοντας στη Στέγη»

* Στο πλαίσιο του Koumaria Residency 2014 πραγματοποιήθηκε και το ντοκιμαντέρ «Koumaria: Improvising across boundaries in new media art and community» το οποίο καταγράφει τον τρόπο ζωής και εργασίας στο residency. Προβλήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Δείτε απόσπασμα εδώ: https://vimeo.com/album/1666008/video/98104660

2013: Site-specific έργα με βάση τη Σελλασία, τον Ταΰγετο, τα γύρω χωριά και χώρους
Παρουσίαση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και στο Γαλλικό Ινστιτούτο, Οκτώβριος – Νοέμβριος 2013

2012: Άνθρωπος-Μηχανή: Αυτοσχεδιαστικές διαδράσεις
Παρουσίαση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Οκτώβριος 2012
Στο πλαίσιο του τριήμερου αφιερώματος «Across the great divide»

2011: Πειραματισμοί με την έννοια της ταυτότητας
Παρουσίαση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Οκτώβριος 2011

2010: Συλλογικές τέχνες και καλλιτεχνικές συνέργειες
Παρουσίση στη Knot Gallery, Οκτώβριος 2010

2009: Koumaria Residency 2009 – Πρώτη χρονιά
Παρουσίαση στο Κινητήρας Studio, Οκτώβριος 2009

* Για τη Medea Electronique:
Με ένα υφέρπον λογοπαίγνιο – μεταξύ Μήδειας και Media (από τα νέα μέσα) – η Medea Electronique ιδρύθηκε το 2006, και απαρτίζεται από δημιουργούς που μοιράζονται τη διάθεση για πρωτοπορία, κινούμενοι στον ευρύτερο χώρο της σύγχρονης τέχνης. Ενεργοί σε τομείς όπως η μουσική, η κινούμενη εικόνα, η ζωγραφική, τα πολυμέσα, η ρομποτική, οι διαδραστικές τεχνολογίες και η παραγωγή πολυμεσικών εκδηλώσεων, τα μέλη της ομάδας συγχωνεύουν ξεχωριστά πεδία έρευνας και πρακτικής σε μια προσπάθεια ανάπτυξης ενός ιδιαίτερου ύφους. Η δραστηριότητα της Medea Electronique συμπεριλαμβάνει σύγχρονες θεατρικές παραστάσεις, πειραματικά οπτικοακουστικά δρώμενα, συνθέσεις ηλεκτροακουστικής μουσικής.
Αρκετά από τα μέλη της Medea Electronique συνδυάζουν την καλλιτεχνική δημιουργία με την ακαδημαϊκή έρευνα. Το έργο της «Soundscapes Landscapes» (οπτικοακουστικός περίπατος στη γειτονιά του Νέου Κόσμου), παρουσιάστηκε μέχρι το καλοκαίρι του 2015 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Δουλειά της έχει επίσης παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο Βυρσοδεψείο, στο Booze, σε φεστιβάλ και διοργανώσεις.

Περισσότερες πληροφορίες

www.medeaelectronique.com
https://www.facebook.com/KoumariaResidency
https://vimeo.com/album/1666008
https://www.facebook.com/medeaelectroniquecom

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -