33.3 C
Athens
Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Με προσκεκλημένο τον Μιχαήλ Μαρμαρινό εορτάστηκαν τα έξι χρόνια του σεμιναρίου “SKIN”

Επιμέλεια κειμένου: Ειρήνη Αϊβαλιώτου / catisart.gr

Το σεμινάριο “SKIN – In And Between Two Worlds”, στο οποίο είναι εισηγήτρια και επιμελήτρια η εικαστικός και θεωρητικός τέχνης Χαρά Πιπερίδου, στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς), έγινε φέτος 6 ετών και το γιόρτασε με μια ξεχωριστή συνάντηση με έναν ξεχωριστό προσκεκλημένο.

 

 

Στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς και στο πρώτο μέρος του εορταστικού event για τα 6 χρόνια του Skin, έγινε συζήτηση με το σκηνοθέτη, ηθοποιό, αναπληρωτή καθηγητή Σκηνοθεσίας και Υποκριτικής στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Μιχαήλ Μαρμαρινό και στο δεύτερο μέρος του, στο Bios, έγινε κοπή τούρτας. Και οι δύο εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019.

 

 

Η συζήτηση με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό αφορούσε την έννοια της “Επιφάνειας” (με τη νιτσεϊκή ερμηνεία των εννοιών αυτών) και την ενεργητική της διάσταση, του “δέρματος”, τη γλώσσα, τον έντεχνο ή μη λόγο, ήχο, πνοή ή αναπνοή, ηχητική γλώσσα, παρασημαντική των σωμάτων, αρχαία τραγωδία και θέατρο Νο ως εμφάνιση· μηχάνημα παρουσίας, στο παρόν του παρόντος.

 

 

Η εικαστικός και εισηγήτρια του σεμιναρίου Χαρά Πιπερίδου δηλώνει στο catisart.gr για τον Μιχαήλ Μαρμαρινό:

“Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός κατ’ εμέ είναι λάτρης της σωματικότητας, του “δέρματος”, της δυναμικής του σώματος, της φόρμας, των μορφών, των ήχων, των λέξεων – αντηχώντας πάντα τη νιτσεϊκή ερμηνεία των εννοιών αυτών. Αναπτύσσει μορφές του χώρου και του χρόνου, χώρους με απτικές ιδιότητες· χώρους στη σιωπή. Συντάσσει ένα ποιητικό λεξιλόγιο εμμένοντας στη γενεσιουργό δύναμη του θεάτρου. Τα θεατρικά του διαβήματα απαιτούν, όχι απλώς έναν θεατή, αλλά έναν εμβριθή αναγνώστη των εσώτερων νοημάτων, των ιδεολογικών πυρήνων. “Επιφάνεια” και η ενεργητική της διάσταση, “δέρμα”, γλώσσα, έντεχνος ή μη λόγος, ήχος, πνοή ή αναπνοή, ηχητική γλώσσα, παρασημαντική των σωμάτων, αρχαία τραγωδία και θέατρο Νο ως εμφάνιση· μηχάνημα παρουσίας, στο παρόν του παρόντος. Ευχαριστώ τον Μιχαήλ Μαρμαρινό για την παρουσία του στο σεμινάριο SKIN από τα βάθη της καρδιάς μου”.

 

 

Όσον αφορά τη θεματολογία του σεμιναρίου, η Χαρά Πιπερίδου μας εξηγεί:

«Το δέρμα, επιφάνεια διεπαφής δύο κόσμων, σώματος και πραγματικότητας δεν αποτελεί ακριβές όριο, αμετάβλητη συνθήκη μεταξύ βιολογικού και δημόσιου κόσμου∙ “επεκτείνεται”.
Η φανερή ορατότητα των πραγμάτων επενδύεται μέσα στο σώμα με μια μυστική ορατότητα∙ ξυπνά μια ηχώ∙ αυτή η ηχώ, την οποία το σώμα υποδέχεται, γεννώμενη από τη σύνθεση ενδότερου κι εξώτερου κόσμου αποτελεί εδώ, την πρώτη ύλη για έρευνα∙ η μετάβαση από το δέρμα, την “επιφάνεια” των πραγμάτων, στο βάθος, την ουσία τους συνιστά το κυρίαρχο συστατικό συζητήσεων στις σύγχρονες αισθητικές και κριτικές θεωρίες περί τέχνης.
Η διάδραση φυσικού και κοινωνικού σώματος, ως εκ τούτου, η σχέση σωματικού-κοινωνικοπολιτικού θα αποτελέσει το σημείο εστίασης της παρούσας διαδρομής.
Το έργο των προσκεκλημένων ομιλητών, ως βιωματική συνάρτηση της προαναφερθείσας συνθήκης θα συγκροτήσει τη βάση για ανάλυση της σύνδεσης του εμπειρικού και πνευματικού μέρους της δημιουργίας τους».

 

 

Με την ευκαιρία της επετείου στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς) η Δέσποινα Χατζηπαυλίδου και η Εύα Κολιοπάντου παρουσίασαν την εξαιρετική τους -ειδικώς για το Skin- περφόρμανς “Χρυσό”, σε επιμέλεια Χαράς Πιπερίδου.

 

 

Στο πλαίσιο του εορταστικού event των 6 χρόνων του “Skin – In And Between Two Worlds”, ακολούθησε πάρτι στον πολυχώρο Bios με χορηγούς το οινοποιείο Σκούρα για το εκλεκτό κρασί και το Fresh για την – αποκλειστικώς για το Skin – μοναδικά σχεδιασμένη τούρτα και τα finger foods.

 

 

Παρευρέθησαν οι καλλιτέχνες Άντζελα Μπρούσκου, Αγλαΐα Παππά, Έλλη Παπακωνσταντίνου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Έφη Μπίρμπα, Ηλέκτρα Νικολούζου, Κωνσταντίνος Τζούμας, Larry Gas. Επίσης ο σεναριογράφος Πάνος Ευαγγελίδης, ο φωτογράφος Τάσος Βρεττός με την επιμελήτρια σύγχρονης τέχνης Νάντια Αργυροπούλου, ο φιλόσοφος Διονύσης Καββαθάς, ο διδάκτωρ Ψυχοπαθολογίας και μεγαλύτερος στον κόσμο συλλέκτης μασκών Φώτης Καγκελάρης, ο Άρης Νινίκας και άλλοι.

 

 

 

  • Διαβάστε επίσης:

“SKIN”: Το σεμινάριο με εισηγήτρια τη Χαρά Πιπερίδου στο Μουσείο Μπενάκη γίνεται φέτος 6 ετών

Skin – In And Between Two Worlds: Σεμινάριο σύγχρονης τέχνης στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -