22.7 C
Athens
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Μαθητική διαδήλωση στο Βέλγιο υπέρ της διατήρησης της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών

Στην Ελλάδα μειώθηκαν οι ώρες διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών χωρίς να διαμαρτυρηθεί κανείς. Έγιναν μόνο κάποια ελάχιστα συνδικαλιστικά παράπονα για την τιμή των όπλων.

Την ίδια ώρα στο Βέλγιο, για να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο, καθηγητές και μαθητές κατέβηκαν στους δρόμους. Το παρακάτω κείμενο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, στις 2 Μαΐου 2018.

***

«Μια γλώσσα μπορεί να είναι πολύ ωραία ακόμα κι αν είναι νεκρή» επισημαίνει η ολλανδόφωνη βελγική εφημερίδα «De Standaard», με αφορμή ένα συλλαλητήριο μαθητών και καθηγητών που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Μαΐου 2018 στη Γάνδη, με αίτημα τη συνέχιση της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της χώρας. Οι οργανωτές εκτιμούν ότι περίπου 1.000 μαθητές και περισσότεροι από 100 καθηγητές λαμβάνουν μέρος στη συγκέντρωση.

Η βελγική εφημερίδα De Standaard χθες 2 Μαΐου 2018 στην πρώτη σελίδα της, δεξιά, προβάλλει το θέμα για τα αρχαία ελληνικά με τον τίτλο “Ελλάς, Ελλάς, φοιτητές στα οδοφράγματα”.

«Οι υπερασπιστές των «κλασικών γλωσσών» – Ελληνικών και Λατινικών – «ζώστηκαν τ’ άρματα» υπογραμμίζει η Standaard, επισημαίνοντας ότι το τελευταίο διάστημα η συζήτηση για τη χρησιμότητα των «κλασικών γλωσσών» έχει αναζωπυρωθεί στο Βέλγιο, καθώς οι οιωνοί δεν είναι καλοί: Ο αριθμός των μαθητών που επιλέγουν Αρχαία Ελληνικά σε σχολεία της Φλάνδρας (ολλανδόφωνη περιοχή του Βελγίου), δεν ξεπερνά πλέον τους 5.064 έναντι 5.921 την περίοδο 2008-2009 (μείωση κατά 14,5%). Εξίσου μειωμένος παρουσιάζεται ο αριθμός των μαθητών που επιλέγουν τα Λατινικά, οι οποίοι την περσινή χρονιά ανήλθαν σε 23.339 (μείωση κατά 18,6%).
Με αφορμή τη διαδήλωση, η εφημερίδα διερευνά τους λόγους για τους οποίους ένα διόλου ευκαταφρόνητο κομμάτι της φλαμανδικής κοινωνίας εμφανίζεται να εναντιώνεται σθεναρά στο ενδεχόμενο εξοβελισμού της Αρχαίας Ελληνικής και των Λατινικών από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό, φιλοξενεί τις απόψεις έγκριτων Βέλγων πανεπιστημιακών, οι οποίοι τοποθετούνται είτε υπέρ είτε κατά της συνέχισης της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών στη φλαμανδική δευτεροβάθμια εκπαίδευση».

***

Εδώ αξίζει να θυμίσουμε ότι αυτή τη στιγμή διδάσκονται αρχαία ελληνικά σε σχεδόν 30 ευρωπαϊκές χώρες από την Πορτογαλία έως τη Ρωσική Ομοσπονδία και από την Αγγλία έως την Ιταλία.

Είναι αλήθεια ότι σε πολλές χώρες ο αριθμός μαθητών που παρακολουθούν τα μαθήματα έχει μειωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών επειδή σε πολλές χώρες έχει επικρατήσει η άποψη ότι τα αρχαία ελληνικά είναι μια «πεθαμένη» γλώσσα. Υπάρχουν εν τούτοις ισχυρές εστίες αντίστασης σε πολλές χώρες και κυρίως στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία.

Οι υποστηρικτές της συνέχισης και ενίσχυσης της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών προβάλλουν ισχυρά επιχειρήματα, όπως το ότι δεν είναι νεκρή γλώσσα και ότι η επαφή των νέων με τα κλασικά κείμενα τούς κάνει καλύτερους ανθρώπους, καλύτερους πολίτες και καλύτερους επαγγελματίες – επιστήμονες.

Η Ιταλία κατέχει την πρώτη θέση στην εκμάθηση των αρχαίων ελληνικών. Σε πόσα σχολεία και πόσοι Ιταλοί μαθητές δημόσιων σχολείων μαθαίνουν αρχαία ελληνικά;

Στην Ιταλία διδάσκονται τα αρχαία ελληνικά σε 783 κλασικά λύκεια κατανεμημένα σε όλη τη χώρα, τα οποία παρακολουθούν περισσότεροι από 320 χιλιάδες μαθητές. Τα αρχαία διδάσκονται και στις πέντε τάξεις των κλασικών λυκείων με περίπου πέντε ώρες ανά εβδομάδα.

Είναι αλήθεια ότι και εκεί οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών προσπαθούν να μειώσουν τη χρηματοδότηση αυτών των λυκείων, αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί και πολιτικοί και εκπαιδευτικοί και γονείς οι οποίοι αντιστέκονται.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -