31.7 C
Athens
Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Συναυλίες και Master class μουσικής βασισμένης σε κώδικες του Σινά

Δύο συναυλίες βυζαντινής μεσαιωνικής μουσικής βασισμένης σε χειρόγραφους μουσικούς κώδικες της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά (13ος – 15ος αι.) και ένα Master class μουσικής θα πραγματοποιήσει το 10μελές ανδρικό φωνητικό μουσικό σύνολο Cappella Romana, το οποίο έρχεται στην Πάτρα (19/5) και την Αθήνα (20/5) από το Seattle των ΗΠΑ, κεντρικό θέμα “Όρος Σινά: Σύνορο του βυζαντινού κόσμου”.
Kαλλιτεχνικός διευθυντής των Cappella Romana είναι ο Αλέξανδρος Λίγκας, Senior Lecturer in Music at City University London και Fellow of the University of Oxford’s European Humanities Research Centre.
Το μουσικό σύνολο έχει ήδη ερμηνεύσει το ρεπερτόριο αυτό στο Smithsonian Institution (Washington, DC), στο J. Paul Getty Museum (LA), και στο Metropolitan Museum of Art (NY).
Ειδική μνεία γίνεται στην καταλυτική συνδρομή των Cappella Romana, χάρη στην αφιλοκερδή προσφορά των οποίων υλοποιείται το πρόγραμμα.

Πάτρα, 19/5 – 20:00

Η συναυλία θα λάβει χώρα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, τη Λέσχη Φίλων Κλασικής Μουσικής Πατρών, τη Βυζαντινή – Παραδοσιακή Χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς» η οποία θα συμμετέχει με σύντομο μουσικό πρόγραμμα και τη Στέγη Ελληνικών Χορωδιών.

Αθήνα, 20/5 – 20:30

Η συναυλία θα φιλοξενηθεί στο Αμφιθέατρο “Cotsen Hall” της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, με απώτερο σκοπό να υποστηρίξει το έργο ψηφιοποίησης εντύπων που φυλάσσονται εκεί. Θα ακολουθήσει δεξίωση για όλους τους ακροατές στους Κήπους της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.

Αθήνα, 20/5 – 16:00

Στο DEREE – The American College of Greece, μέλη τvν Cappella Romana θα πραγματοποιήσουν Master class – εργαστήριο για τη φωνητική μουσική σε φοιτητές του Κολεγίου, του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α., σε σπουδαστές μουσικών σχολών και ωδείων. Οι φοιτητές θα συμμετέχουν χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

* Η συναυλία των Αθηνών θα μεταδοθεί διαδικτυακά από την υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ της ΕΔΕΤ A.E.: http://live.grnet.gr/ascsa

Ειδικές πληροφορίες

Συναυλία Πατρών:

Λέσχη Φίλων Κλασικής Μουσικής, τηλ. 2610 275 419, [email protected]
Βυζαντινή – Παραδοσιακή Χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς», τηλ. 6945 152 412, [email protected]
Στέγη Ελληνικών Χορωδιών, τηλ. 6936 773 337, 210 637 5420, www.stegi-chorus.gr

Συναυλία Αθηνών:

Σύλλογος Φίλων Γενναδείου Βιβλιοθήκης, τηλ. 213 0002400 (εσωτ. 203), [email protected]

Master class at DEREE:

Τηλ. 210-6009800 (εσωτ. 1427), [email protected]

Γενικές πληροφορίες

www.anaplous.net, [email protected], 210 275 0755
www.cappellaromana.org

Παρουσίαση Συντελεστών και Συνδιοργανωτών

Cappella Romana

Το 10μελές ανδρικό φωνητικό μουσικό σύνολο Cappella Romana, με έδρα το Seattle στη βορειοδυτική περιοχή των ΗΠΑ, συστάθηκε το 1991 από Αμερικανούς, Ελληνο-Αμερικανούς και Έλληνες από την Αθήνα, την Πάτρα και την Τήνο και υπηρετεί συστηματικά την έρευνα, μελέτη και παρουσίαση των μουσικών παραδόσεων της Χριστιανικής Ανατολής και της Δύσης, με έμφαση στην παλαιά – μεσαιωνική και τη σύγχρονη μουσική.
Η επωνυμία του, Cappella Romana, αναφέρεται στη μεσαιωνική ελληνική σύλληψη της ιδέας της Ρωμαϊκής Οικουμένης (χώρος που οικείται – κατοικείται), η οποία περιελάμβανε τη Ρώμη, τη Δυτική Ευρώπη καθώς και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία με έδρα την Κωνσταντινούπολη (Νέα Ρώμη) μαζί τη Σλαβική Κοινοπολιτεία. Κάθε πρόγραμμα των Cappella Romana αντανακλά με πολλούς και διαφόρους τρόπους τη μουσική, πολιτισμική και πνευματική κληρονομιά αυτού του οικουμενικού οράματος.
Η πρόσφατη μουσική έκδοσή τους με τον τίτλο “Mount Sinai: Frontier of Byzantium” περιλαμβάνει μουσικά μέλη από χειρόγραφα της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά, η οποία, στους 17 αιώνες συνεχούς λειτουργίας από την ίδρυσή της, αποτελεί το κέντρο συνάντησης και ειρηνικής συνύπαρξης των τριών μεγάλων θρησκειών: του Χριστιανισμού, του Μουσουλμανισμού και του Ιουδαϊσμού. (www.cappellaromana.org)

Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών

Η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Ελλάδα ιδρύθηκε το 1881 και θεωρείται σήμερα ένα από τα κορυφαία κέντρα επιστημονικής έρευνας και διδασκαλίας στον κόσμο, αφιερωμένο στη μελέτη κάθε όψης του ελληνικού πολιτισμού της αρχαιότητας, αλλά και της σύγχρονης εποχής. Αποστολή της είναι να προωθεί τη μελέτη της ελληνικής φιλολογίας, ιστορίας και αρχαιολογίας, καθώς και να πραγματοποιεί ανασκαφές και έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης και αποκατάστασης μνημείων στην Ελλάδα.
Η Αμερικανική Σχολή προσφέρει μια μοναδική βάση για έρευνα στην Ελλάδα σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και ερευνητές από περίπου 180 (εκατόν ογδόντα) συνεργαζόμενα κολέγια και πανεπιστήμια της Βόρειας Αμερικής. Χιλιάδες μεταπτυχιακοί φοιτητές, πανεπιστημιακοί και αρχαιολόγοι από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη χρησιμοποιούν κάθε χρόνο τις Βιβλιοθήκες της Σχολής για τις ερευνητικές τους ανάγκες, ενώ η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, μια από τις σημαντικότερες στον κόσμο, είναι προσβάσιμη στο ευρύ κοινό. Οι ανασκαφές που χρηματοδοτούνται από τη Σχολή, οι δημοσιεύσεις, οι διαλέξεις και οι εκθέσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο βοηθούν στη γνώση όλων για το ελληνικό παρελθόν καθώς και στη διάδοση της γνώσης αυτής. (www.ascsa.edu.gr)

Γεννάδειος Βιβλιοθήκη

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα στεγάζει στο ιστορικό κτήριό της μία πλούσια συλλογή βιβλίων και σπάνιων βιβλιοδεσιών, αρχείων, χειρογράφων και έργων τέχνης που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας από την αρχαιότητα έως σήμερα. Εμπλουτίζοντας διαρκώς τη συλλογή του Ιωάννη Γεννάδιου, που αριθμούσε 26.000 βιβλία το 1922, η Βιβλιοθήκη έχει ξεπεράσει τους 120.000 τόμους και περιοδικά. Η κλασική γραμματεία εκπροσωπείται από εξαίρετες εκδόσεις έργων των Ομήρου, Θουκυδίδη, Ηροδότου και των τραγικών ποιητών. Σπάνιες εκδόσεις της Βίβλου και εκκλησιαστικών έργων φωτίζουν την ιστορία της Ορθοδοξίας και των θρησκειών γειτονικών λαών, ενώ μοναδικά χειρόγραφα και εικόνες αντανακλούν το βυζαντινό κόσμο. Παγκοσμίου φήμης είναι η γεωγραφική και περιηγητική συλλογή της με βιβλία, ημερολόγια περιηγητών και παλαιούς χάρτες. Η Βιβλιοθήκη κατέχει μνημειώδεις τόμους του 18ου και 19ου αιώνα, που απεικονίζουν τη χλωρίδα και την πανίδα της Ελλάδας και της ανατολικής Μεσογείου, καθώς επίσης παλαιές πόλεις και αρχαία μνημεία. Το τοπίο αποδίδουν, επίσης, οι υδατογραφίες του Edward Lear. Ξεχωριστή θέση έχουν η συλλογή αντικειμένων του Λόρδου Βύρωνα και τα ζωγραφικά έργα που απεικονίζουν τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, φιλοτεχνημένα για λογαριασμό του Μακρυγιάννη. Μαρτυρίες των Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Αλή Πασά και Samuel G. Howe καταγράφουν τα γεγονότα του ’21.Μεταξύ των Αρχείων, συγκαταλέγονται εκείνα του Ερρίκου Σλήμαν, της οικογένειας Δραγούμη, των Κ. Τσάτσου, Γ. Σεφέρη, Οδ. Ελύτη, Δ. Μητρόπουλου, Ηλ. Βενέζη, Στρ. Μυριβήλη, Β. Βασιλικού, Β. Ραπτόπουλου κ.ά.
Η Βιβλιοθήκη αποτελεί προσφιλή χώρο μελέτης για Έλληνες και ξένους ερευνητές βυζαντινών, οθωμανικών, βαλκανικών και νεοελληνικών σπουδών. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο ακαδημαϊκό πρόγραμμα της Αμερικανικής Σχολής, καθώς και στην ενημέρωση ενός ευρύτερου κοινού με ειδικές εκδηλώσεις και δημοσιεύσεις σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Μέρος των συλλογών της είναι διαθέσιμο και σε ψηφιακή μορφή. (www.gennadius.gr)

Σύλλογος Φίλων Γενναδείου Βιβλιοθήκης

Ο Σύλλογος Φίλων Γενναδείου Βιβλιοθήκης είναι σωματείο μη κερδοσκοπικό, που ιδρύθηκε το 1983 για την προβολή του έργου και την οικονομική ενίσχυση του εθνικού και εκπαιδευτικού στόχου της Βιβλιοθήκης, την «Κιβωτό του Ελληνισμού», όπως την είχε χαρακτηρίσει ο Ιωάννης Γεννάδιος. Οι σημαντικότερες εκδηλώσεις του Συλλόγου είναι η «Ημέρα Μνήμης Ιωάννου Γενναδίου», η οποία αναφέρεται στο έργο του Ι. Γενναδίου, Πρέσβη της Ελλάδος στο Λονδίνο, συλλέκτη και βιβλιόφιλου και η «Ημέρα Ανθής Γενναδίου», κατά την οποία τιμάται η σύζυγός του Ανθή, Florence Samuel – Laing, κόρη Σκώτου φιλέλληνα, η οποία συνέδραμε στην ολοκλήρωση της Συλλογής και της δωρεάς της Βιβλιοθήκης προς την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Προς τιμήν της διεξάγεται ετήσια Βιβλιαγορά στους κήπους της Γενναδείου. Οι Φίλοι προσφέρουν στη Γεννάδειο τη ετήσια συνδρομή τους, έσοδα από τη Βιβλιαγορά και άλλες εκδηλώσεις, δωρεές χρηματικές, παλαιές και νέες εκδόσεις βιβλίων και αρχειακό υλικό. Οργανώνουν διαλέξεις, επισκέψεις σε βιβλιοθήκες και αρχεία βιβλιοθηκών ή άλλων ιδρυμάτων, καθώς και επισκέψεις, ταξίδια και ξεναγήσεις σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και του εξωτερικού.

DEREE – The American College of Greece

Aνεξάρτητος, μη-κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός που λειτουργεί στα πρότυπα του αμερικανικού συστήματος ανώτατης εκπαίδευσης. Το Κολέγιο ιδρύθηκε το 1875 στη Σμύρνη και μεταφέρθηκε στην Ελλάδα το 1923 με την ενθάρρυνση του Ελευθερίου Βενιζέλου. Το DEREE είναι αναγνωρισμένο και πιστοποιημένο από την New England Association of Schools and Colleges (NEASC), τον σημαντικότερο και αρχαιότερο οργανισμό πιστοποίησης των ΗΠΑ και έχει συνεργασία με το Open University του Ηνωμένου Βασιλείου για την ευρωπαϊκή πιστοποίηση των τίτλων του. Προσφέρει τίτλους Bachelor of Science και Bachelor of Arts σε 21 ειδικότητες και τίτλους Master σε 5 ειδικότητες καθώς και μια σειρά προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης. To ALBA Graduate Business School at The American College of Greece προσφέρει μεταπτυχιακούς τίτλους σε ειδικότητες σχετικές με τη διοίκηση επιχειρήσεων. Το DEREE λειτουργεί σε ιδιόκτητο campus 260 στρεμμάτων στην Αγία Παρασκευή και το ALBA στο δεύτερο campus στο κέντρο των Αθηνών. Το DEREE – The American College of Greece έχει πάνω από 3.000 σπουδαστές και 28.000 απόφοιτους. (www.acg.edu)

Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πατρών

Ο Ναός θεμελιώθηκε το 1842 και εγκαινιάστηκε το 1846 από τον Μητροπολίτη Πατρών Γρηγόριο Γ΄ Δενδρινό. Κατέστη Μητροπολιτικός το 1856. Ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο της τρίκλιτης κεραμοσκεπούς βασιλικής. Είναι τρισυπόστατος διότι σ’ αυτόν υπάρχουν καθηγιασμένα τρία θυσιαστήρια: α) του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, β) του Αγίου Νικολάου σε ανάμνηση του ομωνύμου παλαιού προχείρου Ναού του Μώλου και γ) του Αγίου νεομάρτυρος Γεωργίου εν Ιωαννίνοις, λόγω του ότι γύρω από το Ναό κατοικούσαν πολλοί Ηπειρώτες έμποροι, οι οποίοι συνεισέφεραν για την ανοικοδόμησή του. Το σχέδιο της οροφής του Ναού εκπόνησε ο περίφημος Γερμανός αρχιτέκτονας Έρνστ Τσίλλερ. Το ρολόι είναι προσφορά του Γερμανού βιομηχάνου στην Πάτρα Θεοδώρου Αμβουργέρ, ενώ οι τρεις καμπάνες του δεξιού κωδωνοστασίου ήρθαν στην Πάτρα το 1862 από την Ιταλία. Ο άμβωνας με τη σφυρήλατη σιδερένια κλίμακα (αντικατέστησε κάποιον παλαιότερο) κατασκευάστηκε το 1918, δωρεά της οικογένειας Τριάντη. Ο δεσποτικός θρόνος φιλοτεχνήθηκε στην Αθήνα το 1916 από τον περίφημο ξυλογλυπτικό οίκο Μαγιάση, ενώ ο ίδιος οίκος κατασκεύασε τα δυο ξυλόγλυπτα προσκυνητάρια αριστερά (1925) και δεξιά (1926) στην είσοδο του Ναού. Η διπλή σειρά στασιδίων,
σχεδιασμένη από τον Αθηναίο αρχιτέκτονα Μαγιάση, κατασκευάστηκε το 1926 από το εργοστάσιο του Ευθ. Χασαποπούλου με την επίβλεψη των αειμνήστων Ορλάνδου και Παπαθεοδώρου. Η ωραία Πύλη και οι πλαϊνές θύρες κατασκευάστηκαν την πρώτη δεκαετία του Κ΄ αι. από τον Β. Μακρή και ιστορήθηκαν από τον Επαμ. Θωμόπουλο. Ο Ναός διακοσμήθηκε με αγιογραφίες σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως οι Κ. Φανέλλης, Επαμ. Θωμόπουλος, Σπ. Χατζηγιαννόπουλος, Τ. Πριονάς, Διον. Καλλιβωκάς, Γ. Κορόζης, Κ. Λειβαδάς-Λιώτσης, Νικ. Δοξαράς και Δημ. Στελακάτος. Οι εικόνες του Τέμπλου κατασκευάστηκαν το 1853 ενώ η Πλατυτέρα (1893) και πιθανόν οι παραστάσεις των κλιτών από τον Ανδρέα Μανάλη. Ο κεντρικός πολυέλαιος (1894) και τα μανουάλια του Σολέα (1895) προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι υπόλοιποι πολυέλαιοι από την Οδησσό (1910). Σπουδαία κειμήλια του Ναού είναι ο ξυλόγλυπτος Επιτάφιος (1892) με το μοσχοβίτικο χρυσοκέντητο σώμα (1890) καθώς και το μεγάλο ασημένιο ρωσικό Ευαγγέλιο (1892). Την περίοδο 1999-2001 ο Ναός παρέμεινε κλειστός λόγω της εκ θεμελίων ανακαινίσεώς του.

Βυζαντινή – Παραδοσιακή Χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς»

Ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2005, χάρη στην πρωτοβουλία του ιατρού Γεωργίου Βέργου και του πρωτοψάλτη Χαράλαμπου Θεοτοκάτου. Η επωνυμία της αναφέρεται στο Θεόδωρο Παπαπαράσχου Φωκαέα, Πρωτοψάλτη, Δάσκαλο της Εκκλησιαστικής Μουσικής, πολυγραφότατο και εκδότη μουσικών βιβλίων. Η Βυζαντινή – Παραδοσιακή Χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς» έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει τιμηθεί από το βασιλικό ζεύγος της Σερβίας στο Βελιγράδι το 2010 και από τήν Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη το 2012. Η δισκογραφική παραγωγή της περιλαμβάνει μουσικούς ψηφιακούς δίσκους, εκ των οποίων ο αφιερωμένος στη μνήμη του Πρωτοκλήτου Αγίου Ανδρέα έχει διακριθεί από τη Γαλλική Ακαδημία Επιστημών το 2011. (www.fokaeus.gr)

Λέσχη Φίλων Κλασικής Μουσικής Πατρών

Ιδρύθηκε το 1981, από μια ομάδα μουσικοφίλων Πατρινών με πρόεδρο τη γνωστή καθηγήτρια μουσικής, Γιώτα Σαραβάλου. Η πρώτη συναυλία της πραγματοποιήθηκε στις 15 Απριλίου 1981 με προσκεκλημένους, για να αναλάβουν το βάρος του καλλιτεχνικού προγράμματος, τον βιολονίστα Τάτση Αποστολίδη, τον τσελίστα Σωτήρη Ταχιάτη και τον πιανίστα Άρη Γαρουφαλή. Σκοπός του Συλλόγου είναι η ανάπτυξη της μουσικής κίνησης, η διοργάνωση συναυλιών, διαλέξεων και εκθέσεων με κύρια κατεύθυνση την κλασική μουσική. Από την ίδρυσή της, η Λέσχη Φίλων Κλασικής Μουσικής, συνεργαζόμενη με Μορφωτικά Ιδρύματα Ξένων Πρεσβειών στην Ελλάδα, Κοινωφελή Πολιτιστικά Ιδρύματα, την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, διοργάνωσε περισσότερες από 400 συναυλίες στο Δημοτικό Θέατρο Πατρών «Απόλλων», στην Αίθουσα της Φιλαρμονικής Εταιρίας Πατρών «Κωνσταντίνος Κυδωνιάτης» και στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών με τη συμμετοχή διεθνούς φήμης καλλιτεχνών και μουσικών συνόλων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και υπήρξε ο κύριος υποστηρικτής και συνεργάτης της Ορχήστρας του Δήμου Πατρέων από της συστάσεώς της. Ανάμεσα στις εκδηλώσεις της ξεχωρίζουν η παρουσίαση σε πανελλήνια πρώτη της σερενάτας για τρεις φωνές «Άκις, Γαλάτεια και Πολύφημος» του Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ (2006) και η όπερα του Κλαούτνιο Μοντεβέρντι «Η Στέψη της Ποππαίας» στο Φεστιβάλ Όπερας Αρχαίας Κορίνθου (2008). Μοναδικό σταθερό οικονομικό έσοδο της Λέσχης Φίλων Κλασσικής Μουσικής για την υλοποίηση των σκοπών της είναι η ετήσια συνδρομή των μελών του Συλλόγου.

Στέγη Ελληνικών Χορωδιών

Η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών ιδρύθηκε το 2002. Είναι πολιτιστικός οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο οποίος συνενώνει πανελλαδικά, σε συλλογικό επίπεδο, τους φορείς που διατηρούν στους κόλπους τους χορωδιακά σχήματα ή ασχολούνται με τη χορωδιακή τέχνη, δραστηριότητα και έρευνα. Κύριοι σκοποί της είναι η προαγωγή και καλλιέργεια της χορωδιακής μουσικής, η συμβολή στη διάδοση και προβολή του έργου και των δραστηριοτήτων των ελληνικών χορωδιών σε εθνική και διεθνή κλίμακα και ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η λειτουργία εργαστηρίων, σεμιναρίων, εκδόσεων, συνεδρίων σχετικά με τη χορωδιακή θεωρία και τη πράξη. Ενισχύει, επιπλέον, το έργο των ελληνικών χορωδιών παρέχοντάς τους μουσικό υλικό για μελέτη. Ως μέλος της International Federation for Choral Music (IFCM) και της European Choral Association – Europa Cantat, εκπροσωπεί τις ελληνικές χορωδίες – μέλη της σε διεθνείς συναντήσεις και συνέδρια σχετικά με χορωδιακά θέματα. Στην Ελλάδα έχει διοργανώσει θεματικές συναυλίες και έχει προβεί σε εκδόσεις λευκωμάτων και μουσικών ψηφιακών δίσκων με χορωδιακά έργα. (www.stegi-chorus.gr).

* Οι συναυλίες και Master class Βυζαντινής Μεσαιωνικής Μουσικής πραγματοποιούνται υπό την Αιγίδα των Υπουργείων:
Παιδείας και Θρησκευμάτων,
Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -