Αρχική Σελίδες Χειρόγραφα Μαρινιέρα: Η ιστορία ενός από τα πιο αγαπημένα ρούχα όλων των εποχών

Μαρινιέρα: Η ιστορία ενός από τα πιο αγαπημένα ρούχα όλων των εποχών

Πάμπλο Πικάσο

Η μαρινιέρα είναι ένα από τα πιο διαχρονικά ρούχα όλων των εποχών. Για την ακρίβεια, πρόκειται για ένα ανδρικό ρούχο, που αποτέλεσε την μπλούζα των ψαράδων του 1800, με τις οριζόντιες ρίγες. Προέρχεται από τη λέξη marine, που σημαίνει ναυτικός. Εκείνα τα χρόνια ήταν βαμβακερή και διέθετε 21 λευκές και 21 μπλε ρίγες. Μάλιστα, οι ρίγες βοηθούσαν για τον εντοπισμό των ανθρώπων μέσα στη θάλασσα.

Η γνωστή μαρινιέρα ανδρική, υιοθετήθηκε από τις γυναίκες χάρη στην Coco Chanel, που παρουσίασε το γυναικείο navy look. Ακόμη, θυμόμαστε χαρακτηριστικά εικόνες από τη δεκαετία του 80, όπου η μπλούζα μαρινιέρα αποτέλεσε το σύμβολο του σχεδιαστή Jean Paul Gaultier.

Μπριζίτ Μπαρντό

Η αγαπημένη ριγέ μπλούζα πολλών γυναικών, είναι chic και efortless και φοριέται σχεδόν με τα πάντα. Οι Γαλλίδες την έχουν στην ντουλάπα τους, είτε σε πλεκτή μπλούζα, είτε σε t-shirt. Πλέον, μπορούμε να τη βρούμε σε αρκετούς χρωματικούς συνδυασμούς εκτός από λευκό και μπλε.

Μarinière στα γαλλικά, Breton shirt στα αγγλικά, telnyashka στα ρώσικα. Η μαρινιέρα έλκει την καταγωγή της από το Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας.

Πρωτοφορέθηκε από τους Γάλλους ναύτες που κατάγονταν από τη Βρετάνη στα μέσα του 1800 και επισημοποιήθηκε ως κύρια ενδυμασία τους στις 27 Μαρτίου του 1858. Στην περιγραφή αναφέρονταν τα εξής: “Στον κορμό της, η βαμβακερή μακρυμάνικη μπλούζα έφερε 21 λευκές, οριζόντιες ρίγες διπλάσιου μεγέθους από τις 20 ή 21 μπλε, οριζόντιες ρίγες”. Το συγκεκριμένο σχέδιο είχε επιλεγεί γιατί βοηθούσε στον εντοπισμό των ναυτών σε περίπτωση πτώσης τους στη θάλασσα.

Και από το Ναυτικό, η μαρινιέρα δεν άργησε να περάσει στον χώρο της μόδας και να αναδειχθεί σε ένα από τα βασικά κομμάτια της αντρικής και γυναικείας γκαρνταρόμπας. Η Coco Chanel ήταν η πρώτη σχεδιάστρια που πίστεψε στη δυναμική της. Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, παρουσίασε στο δεύτερο κατάστημά της στο Ντόβιλ στη Γαλλία το “Navy Style”, μία γυναικεία κοντομάνικη μαρινιέρα.

Όντρεϊ Χεπμπορν

Χρόνια μετά, όταν ο Karl Lagerfield ανέλαβε τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του γαλλικού οίκου, δεν παρέλειπε σε κάθε κολεξιόν του να υπάρχει το στοιχείο της μαρινιέρας.

Στα 40s, η μαρινιέρα φορέθηκε κατά κόρον από τον John Wayne και τον Jean Cocteau, μέχρι τον Pablo Picasso, την Brigitte Bardot, τον Marcel Marceau, τον James Dean και πολύ αργότερα από τον Sting. Εκτός από την Chanel και τον Lagerfield, ο ίσως πιο σύγχρονος σχεδιαστής που ταυτίστηκε όσο κανείς άλλος με τις λευκές και μπλε ρίγες είναι ο Jean Paul Gaultier, ο οποίος τη δεκαετία του ’80 πειραματίστηκε έντονα με τη μαρινιέρα και τη “φόρεσε” ακόμα και στο εμβληματικό αντρικό άρωμά του, Jean Paul Gaultier Le Male.

Σήμερα, η μαρινιέρα συνεχίζει να κατέχει ρόλο πρωταγωνιστή στην αντρική και γυναικεία ένδυση και να συγκαταλέγεται στα all time classic κομμάτια στην ιστορία της μόδας. Προτιμήστε την στο κλασικό σχέδιο του λευκού-μπλε και μη διστάσετε να τη φορέσετε ακόμα κι αν έξω δεν έχει μυρίσει ακόμα καλοκαίρι.

Μέλλον χωρίς μόδα: Πιο αναγκαίο από ποτέ! Άρθρο της Tansy Hoskins

Μπίκι: Η «μοδίστρα» πίσω από τη στυλιστική μεταμόρφωση της Μαρίας Κάλλας

Στυλ Ζακάρ: Μία διαφορετική τεχνική πλέξης

Cat Is Art